hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 07., péntek - Ibolya.
hirdetés

A gyógyszerhiány piaci oka

Megváltozott a szabályozás, hogy mit kell feltüntetni a gyógyszeres dobozon, ezért újra kell terveztetni a csomagolást. Ha megcsúszik a gyártás, az gyógyszerhiányt okozhat, hangzott el az ATV-ben.

hirdetés

Közel 1400 gyógyszer hiányzik a gyógyszertárakból, ez a teljes gyógyszerkészlet 4 százaléka. A felelős minisztérium szerint ez nem jelent gondot a betegellátásban. Marjai Tamás a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HMGYSZ) szakmai igazgatója az ATV Start című műsorában elmondta, hogy pontos statisztika nincs arról, hogy mennyire súlyos a gyógyszerhiány. Sok tényezőtől függ ugyanis, hogy mekkora problémát jelent, folytatta, például hogy sokan szedik-e az éppen hiányzó gyógyszert, életmentő gyógyszer-e, tudják-e helyettesíteni, vagy esetleg be lehet-e szerezni külföldről – sorolta.
 
Említette, hogy az utóbbi időben a K-vitamin hiánya okozott problémát, amely nem helyettesíthető mással, és minden újszülöttnek kapnia kell. A szakmai igazgató azonban hozzátette: a vitamint, azóta sikerült külföldről beszerezni, így a probléma megoldódott.
 
Arról is beszélt, hogy a külföldről beszerzett gyógyszerek drágábbak, részben a más árfekvés miatt, részben azért, mert figyelembe kell venni, hogy a gyógyszerbiztonság miatt, milyen csomagolásban kapja meg a beteg. Az árat az is befolyásolja, hogy el kell látni magyar felirattal és betegtájékoztatással.

A szakmai igazgató elmondta, hogy a hiánynak piaci oka is lehet, mert ha esetleg a magyar gyógyszerpiac nem elég nagy, akkor nem éri meg a gyártónak legyártani a gyógyszert. Megjegyezte, hogy mindig is volt gyógyszerhiány, az ellátórendszerben mindig is megvolt, hogy egyes gyógyszerek nem voltak beszerezhetőek, most annyiban más a helyzet, hogy nagyobb figyelmet kap, ha egy gyógyszer hiánycikk, és a gyógyszerhatóság jobban kommunikál, így jobban nyilvánosságra kerül.

(forrás: ATV)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés