hirdetés
hirdetés
2022. augusztus. 12., péntek - Klára.
hirdetés

Az ítéletet az AstraZeneca is pozitívan fogadta

A bíróság szerződés szerinti szállításra szólította fel az AstraZenecát

Az ügyben illetékes belga bíróság elsőfokú ítéletében arra szólította fel az AstraZeneca gyógyszergyártót, hogy koronavírus elleni vakcinájából 50 millió adagot juttasson el az Európai Unió 27 országának, három szakaszban szeptember végéig. Az ítéletet az Európai Bizottság mellett az AstraZeneca is pozitívan fogadta, utalva arra, hogy az Európai Bizottság eredetileg nagyobb mennyiség leszállítását követelte.

hirdetés

Az Európai Unió április végén indított jogi eljárást az AstraZeneca gyógyszergyártó vállalat ellen a koronavírus elleni oltóanyagának szállításával kapcsolatos késedelmek miatt. Gyártási nehézségekre hivatkozva a vállalat 30 millió adag oltóanyagot szállított a tagországokba az első negyedévben, az ígért 120 millió dózis helyett.

A bíróság pénteken kihirdetett ítéletében megállapította: "az AstraZeneca az EU-val kötött szerződéses kötelezettségeinek súlyos megsértését követte el", és ütemezést írt elő a vakcinák szállítására. Az ütemezés szerint a cégnek július 26-ig, reggel 9 óráig 15 millió adag, augusztus 23-ig 20 millió adag, szeptember 27-ig pedig további 15 millió adagot kell leszállítania az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett, Vaxzevria névre keresztelt oltóanyagából az EU tagállamainak. A szállítási határidők be nem tartása esetén a vállalatnak 10 euró büntetést kell fizetnie minden egyes át nem adott adag vakcina után. Kijelentették továbbá: a vállalatnak minden erőfeszítést meg kellett tennie az oltóanyagok szállítására a rögzített ütemterv szerint.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében üdvözölte a döntést, mely véleménye szerint megerősíti az unió álláspontját. Kimondja ugyanis, hogy az AstraZeneca nem teljesítette a szerződésben vállalt kötelezettségeit, hangsúlyozta. Szava szerint a döntés megmutatja, hogy az európai oltási kampány szilárd jogi alapokra épül.

Az AstraZeneca korábban azzal érvelt, hogy nem szegte meg a szerződésben vállalt kötelezettségeit, hanem a "lehető legjobb és legésszerűbb" forgatókönyvet határozta meg az ütemterv teljesítése érdekében. A vállalat pénteki közleményében azt írta, a leszállítani tervezett oltóanyagmennyiség várhatóan "jelentősen meghaladja" majd a pénteki bírósági döntésben előírt adagok számát már a hónap végére. Kiemelték: az ítélet azt is elismerte, hogy a jelenlegi példátlan helyzetben tapasztalt nehézségek jelentős hatással voltak az oltóanyagszállításra, így az elszenvedett késésre. A vállat megújult együttműködés folytatását várja az Európai Bizottsággal a járvány elleni európai küzdelem sikere érdekében, tették hozzá.

Ursula von der Leyen már január végén felszólította az AstraZeneca vezérigazgatóját az unióval kötött szerződésekben foglaltak teljesítésére és a koronavírus elleni vakcinák kiszállításának felgyorsítására. A bizottság elnöke emlékeztette a vállalat vezetőségét, hogy a testület már a feltételes forgalomba hozatali engedély elnyerése előtt jelentős beruházásokkal segítette a céget annak érdekében, hogy a hivatalos jóváhagyást követően biztosítható legyen a szükséges oltóanyagmennyiség és a folyamatos szállítás. A gyógyszergyár a tavasz folyamán egyre lejjebb vitte az előzetesen megrendelt oltóanyag mennyiségét. A cég gyártáskapacitási problémákra hivatkozva közölte: a 180 millió adag helyett pusztán 90 milliót, illetve még annál is kevesebbet tervez szállítani Vaxzevria névű vakcinájából az Európai Unió számára a második negyedében.

Az Európai Bizottság már hetekkel a per megkezdése előtt párbeszédet kezdeményezett, valamint magyarázatot kért a gyógyszercégtől, amiért az nem tartotta be a szerződés vakcinák szállítására vonatkozó részét, illetve azért, mert nem mutatott be "megbízható" tervet az időben történő szállításra. A bizottság végül két jogi eljárást indított a nagyvállalattal szemben, mindkettő célja az, hogy az AstraZeneca teljesítse az EU-val kötött előzetes oltóanyag-felvásárlásról szóló szerződésekben foglaltakat, és leszállítsa a megfelelő mennyiségű oltóanyagot az uniós tagállamokba. Az első eljárás elindítása azért szükséges, hogy a bíróság elismerje, hogy a vállalat vészhelyzet idején késedelmesen szállította le a vakcinákat az első negyedévben, míg a második esetben a testület a szerződés megsértésének megállapítását várja el a bíróságtól.

Az Európai Bizottság augusztus 14-én kötött megállapodást az AstraZenecával összesen 400 millió adag koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről. Az első, előzetes megállapodás 300 millió adag vakcina beszerzésére szól, olyan záradékkal, amely lehetővé teszi az uniós tagállamok számára további, legalább 100 millió adag védőoltás vásárlását. A bizottság később közülte, nem tart igény a záradékban szereplő oltóanyagmennyiségre.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés