hirdetés
hirdetés

Zúzódásra, sérülésre gyógyír

A körömvirág (Calendula officinalis) már az ókor óta ismert és használt, sebgyógyító, hámosító hatású gyógynövény, amely napjainkban is nagy népszerűségnek örvend, írja a GyógynövényLap.

hirdetés

A körömvirág hatását a növényben lévő több hatóanyag együttes aktivitása alakítja ki. Legnagyobb mennyiségben poliszacharidot, triterpén- és flavonoid-típusú vegyületeket tartalmaz. Az antimikrobiális hatásért elsősorban a növény illóolaj-tartalmát tartják felelősnek. A körömvirág magas poliszacharid- és triterpéntartalmának kiemelkedő szerepe lehet a gyulladáscsökkentő hatás kialakulásában. A virágzat jellegzetes színét a karotinoidoknak köszönheti, amely anyagok a hozzájárulhatnak a növény sebgyógyító hatásához.

A körömvirág vizes, alkoholos vagy olajos kivonatának külsőleg történő alkalmazása elsősorban, enyhe bőrgyulladások (pl. napégés), kisebb sérülések vagy lassan gyógyuló sebek (pl. lábszárfekély) esetén ajánlott. A virágzat 1-2 grammjából 1,5 dl vízzel házilag is készíthető forrázat, amely alkalmazható még öblögető vagy gargarizáló szerként a gyulladt száj- és garatnyálkahártya kezelésére.

Bővebben a GyógynövényLap portálján.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés