hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Zabbal és árpával csökkenthető a koleszterin?

A bolognai Sant’Orsola-Malpighi Egyetemi Kórház és az Olasz Táplálkozási Alapítvány kutatóinak klinikai vizsgálata bebizonyította, hogy a zabban található béta-glükánok csökkenthetik a „rossz koleszterin” szintjét a vérben.

hirdetés

A több mint 80 résztvevő bevonásával lefolytatott vizsgálat során kiderült, hogy napi három gramm zabból származó béta-glükán elfogyasztásával a kutatás alanyainak alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterinje mindössze négy hét alatt átlagosan 12 százalékkal csökkent, nyolc hét alatt pedig ez a szám már a 15 százalékot is elérte. Mindez azért fontos, mert az LDL – amit gyakran “rossz koleszterinnek” is neveznek és a test koleszterinszintjének nagyrészét kiteszi – magas szintje növelheti a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.*

A vizsgálatot, amely az első ilyen klinikai vizsgálat volt a dél-európai lakosság körében, 83 résztvevő, 48 nő és 35 férfi közreműködésével végezték. A kutatás elején minden résztvevő koleszterinszintje közepesen magas, a szívkoszorúér-betegségre való hajlamuk pedig alacsony és átlagos volt, emellett közös jellemzőjük, hogy mediterrán étrendet folytattak.

Zab- és árparostokkal az egészségért

Forrás: Mezőhír
Forrás: Mezőhír

A béta-glükánok a zabban és árpában található legfontosabb rostok. A vizsgálat során egy termékkel átlagosan 6,5 százalék koleszterinszint csökkenés értek el négy héten, illetve 9 százalékos mérséklődést nyolc héten belül. A kutatók emellett arra jutottak, hogy a résztvevők koleszterinszintje visszatért az eredeti szintre.

A kutatás eredményeire reagálva, Romeo Cazanescu, a Herbalife Nutrition országigazgatója elmondta: „A vizsgálat erősíti azt a fetevést, hogy a béta-glükánok hatékony és biztonságos módon képesek csökkenteni a koleszterint azoknál, akik enyhe, vagy mérsékelt koleszterinszinttel rendelkeznek, beleértve a viszonylag fiatalabb korosztály képviselőit is. A WHO jelentése szerint ugyanis Európában a 25 év feletti felnőttek 54 százaléka rendelkezik magas koleszterinszinttel, ami globálisan a legmagasabb érték”.

A vizsgálat eredményeit a Nutrients tudományos lap publikálta.

*

A zabban található béta-glükánok bizonyítottan csökkentik a vér koleszterinszintjét. A magas koleszterinszint növeli szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát. A jótékony hatás eléréséhez szükséges napi zab eredetű béta-glükán bevitel értéke 3 gramm. A szívkoszorúér-betegségeknek több kockázati tényezője van, és ezen kockázati tényezők egyikének megváltoztatása járhat jótékony hatással. 

(forrás: Grayling Hungary)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés