hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Veszélyt rejt az öngyógyszerezés

Jövő év május 1-jétől vénykötelessé válnak egyes ibuprofén és dexibuprofén tartalmú fájdalomcsillapítók. A változás okáról és a túlzott öngyógyszerezés veszélyeiről dr. Szilva Boglárka gyógyszerésszel beszélgetett a HEOL.

hirdetés

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közlése szerint a hatszáz és nyolcszáz milligramm ibuprofént és háromszáz milligramm dexibuprofént tartalmazó tablettákat a jövő évben már csak vényre vehetjük meg.

Dr. Szilva Boglárka, az erdőtelki gyógyszertár vezetője úgy fogalmazott, életünk során rengeteg típusú és eredetű fájdalommal találkozhatunk. A fájdalomérzet az agyban alakul ki, amiért gyakran valamely sejtek vagy szövetek sérülése a felelős.

– Nem elhanyagolható kérdés, hogy egy hirtelen fellépő, akut fájdalomról beszélünk, vagy már egy hosszabb ideje fennálló krónikusról. A fájdalom jellegében is hatalmas különbségek vannak, az lehet tompa, éles, lüktető. A patikus a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés több formájával is találkozik. Ezek közül számos fájdalom enyhítése az öngyógyítás, az otthoni gyógyszeres kezelés közé sorolható. A gyógyszerész szerepe és feladata azért is igen fontos, hiszen rohanó világunkban is időt kell szakítani arra, hogy az említett panaszt meg tudjuk beszélni a hozzánk érkező betegekkel – jelentette ki.

Megjegyezte, sokszor előfordul, hogy valaki receptre íratja fel a fájdalomcsillapítót anélkül, hogy szólna róla, már ugyanazon hatóanyaggal eleve szedi a tablettát.

– Az ibuprofén és a dexibuprofén típusú gyógyszereknél is érvényes az, hogy orvossal egyeztessünk a szedésük előtt, hiszen hosszabb távon át ezek bánthatják a gyomor nyálkahártyáját, s károsan érinthetik a szív- és érrendszert. Még kockázatosabb, ha a beteg például vérhígítót is szed a fájdalomcsillapítók mellett. Az alkalmazott hatóanyag-mennyiségre is ügyelni kell, hiszen van, aki évek óta használ egy adott tablettát, de orvosi egyeztetés nélkül – hívta fel a figyelmet.

További részletek

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés