hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Veszélyesek-e az arcon lévő napfoltok?

A napfoltnak nevezett hiperpigmentáció nagyon zavaró lehet esztétikailag, de valójában ártalmatlan jelenség. Ugyanakkor dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológusa arra figyelmeztet, hogy bármilyen kétség esetén fontos a bőrgyógyászati kontroll, már csak a foltok eltüntetése, halványítása miatt is.

hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Mi is az a napfolt?

Az arcon vagy más, napnak kitett bőrfelületen (kezeken, karokon, dekoltázson, vállon, háton, lábakon) megjelenő barnás, lapos, kerek foltok az úgynevezett napfoltok (lentigines solares). Ezek a hiperpigmentáció egyik típusát jelentik, amelyeket a túlzott UV-sugárzás okoz.  Gyakran összekeverik a napfoltokat az öregségi foltokkal, esetleg a hormonális változások (terhesség, klimax), vagy gyulladásos bőrbetegségek miatt kialakuló hiperpigmentációs foltokkal. 

– A bőrgyógyászati vizsgálat célja éppen ezért a zavaró bőrjelenségek pontos diagnosztizálása, és természetesen a bőrdaganat diagnózisának kizárása – hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológusa. – Természetesen az is lehetséges, hogy más eredete van a foltnak, ilyenkor az adott okot kell kezelni, legyen szó például ekcémáról, pikkelysömörről. Nyilvánvalóan az olyan természetes jelenségeken is tudunk valamilyen mértékben segíteni, mint az idősödés okozta, esztétikailag esetleg zavaró májfoltok.

Mit lehet kezdeni a napfolttal?

– Ha nagyon zavarnak egy pácienst az esetleg feltűnő helyen lévő napfoltok, olyan szereket rendelhetünk el kezelésképpen, amelyek lassítják vagy megállítják a tyrozin enzim aktivitását, amelynek hatására halványodhatnak a foltok – ismerteti Pánczél doktornő. – Természetesen minden esetben mérlegelünk olyan faktorokat is, mint a készítmények lehetséges mellékhatásai – ezek lehetnek irritáció, gyulladás, kipirosodás, esetleg allergiás reakció-, valamint például azt is, milyen más eljárások lehetnek hatékonyabbak. Előfordul, hogy kémiai hámlasztással, dermabrázióval, lézeres kezeléssel jobb eredmény lenne elérhető – ezeket a döntéseket a pácienssel együtt mérlegeljük. Mindenesetre, ha valaki a napfoltjaitól szeretne megszabadulni, jól teszi, ha a kezelést még a fényszegényebb hónapokra időzíti, hiszen bizonyos bőrgyógyászati készítmények fényérzékennyé tehetik a bőrt, illetve egyes kozmetológiai kezelések után kifejezetten kerülendő a direkt napfény.

(forrás: dermatica.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés