hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Vérszegény véradók?

Hány hetente szabad vért adni, vigyázva arra, hogy a donor hemoglobin- és ferritin-szintje ne csökkenjen le jelentősen?

Kapcsolódó cikkek

Ahány ország, annyi „szokás”

Angliában a férfiak 12 hetente, a nők 16 hetente adhatnak vért. Ez viszonylag hosszú időt jelent két véradás között. Más országokban gyakrabban is véradásra lehet nyújtani a kart. Németországban a férfiak 8 hetente, a nők 12 hetente adhatnak vért, míg például az USA-ban nemtől függetlenül legalább 8 hétnek kell eltelnie két véradás között. Magyarországon az Országos Vérellátó Szolgálat férfiak számára évi maximum 5-szöri, nők számára évi maximum 4-szeri véradást engedélyez úgy, hogy az alkalmak között legalább 56 napnak (=8 hét) el kell telnie.

A vérellátás is biztosított legyen, és a véradók se legyenek vérszegények!

Mivel a fenn írt angliai szabályozás szerinti, túlságosan ritkán engedélyezett véradás vérellátási problémákhoz vezet(het), az Oxfordi Egyetem szakemberei azt vizsgálták meg, hogy a véradás gyakorisága hogyan hat a véradók vérképére. Arra keresték a választ, hogy mekkora gyakorisággal szabadna engedni a véradást annak érdekében, hogy a véradók még ne legyenek vérszegények?

Ha gyakrabban lehet adni, többet adnak

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_stockbroker'>stockbroker / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

A 45 263 donor bevonásával végzett randomizált vizsgálatot 2012 júniusa és 2014 júniusa között végezték. A férfiakat három csoportba sorolták: 12,10, illetve 8 hetente véradást engedélyezve számukra. A nőket is három ágra randomizálták, aszerint, hogy 16,14 vagy 12 hetente adhatnak vért.

Mint arról a Lancet folyóiratban is beszámoltak, a gyakrabban engedélyezett véradás a várakozásoknak megfelelően növelte a rendelkezésre álló vérkészletet.

A hemoglobin-szintnél markánsabban csökken a ferritin-szint

A két év elteltével készített vérképek alapján kimutatható különbségek voltak a hemoglobin-koncentrációkban attól függően, hogy a donortól milyen gyakorisággal vettek vért. Férfiaknál 143,1 g/l, 144,7 g/l, illetve 146,4 g/l átlagértékek adódtak a 8, 10, illetve 12 hetes intervallumokba sorolt csoportoknál; míg nőknél 130,7 g/l, 131,5 g/l, illetve 132,2 g/l voltak az átlagértékek a 12, 14, valamint 16 hetes kivárási időkbe soroltak körében.

A véradás gyakorisága a vasraktárakra, illetve az azok állapotáról informáló ferritin-szintekre is rányomta a bélyegét. Férfiaknál 25,7 µg/l, 31,3 µg/l, illetve 36,3 µg/l voltak az átlagos ferritin-szintek a 8, 10 és a 12 hetes csoportokba soroltaknál, míg nőknél 21,9 µg/l, 23,3 µg/l, illetve 26,0 µg/l értékek adódtak a 12,14, valamint 16 hetente véradóknál. A laborértékek alapján a férfiaknál a ferritin-szint mintegy 30 százalékkal, a nőknél körülbelül 15 százalékkal esett vissza a gyakori véradás miatt.

A túl gyakori véradás már minden negyedik donornál vashiányt okozhat

A megkérdezések alapján a gyakori véradás sem vezet az életminőség romlásához, a testi vagy kognitív funkciók korlátozásához. Ugyanakkor, a leggyakrabban vért adók (jelen vizsgálatban férfiaknál 8, nőknél 12 hét) közül minden negyediknél legalább egy alkalommal diagnosztizáltak vashiányt, illetve minden harmadiknak legalább egyszer le kellett mondania a véradásról, mert a hemoglobin-értéke túl alacsony volt. A vashiányos anémia érezhető jeleiről – mint például fáradékonyság, légszomj, szédülés, nyugtalan láb szindróma – a férfiak valamivel nagyobb arányban számoltak be, mint a nők.

A ferritin-szintet is ellenőrizni kell

A vizsgálat eredményei alapján a véradóknál mindenképpen javasolt a vérkép elemzése, különös tekintettel a ferritin-szintre, hogy egy esetleges vashiányt minél hamarabb diagnosztizálják és orvosolják.

 

(Forrás: Deutsches Aerzteblatt; Lancet)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Jogszabályfigyelő