hirdetés
hirdetés

Van, amikor nincs tisztán növényi alternatíva

Vegán gyógyszerek?

Ha vegán beteg tér be a patikába, az expediálás során elvárja azt, hogy tájékoztassuk őt a patikaszerek összetételéről, azok esetleges vegán voltáról. Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, ha arról kell felvilágosítást adnunk, hogy egy adott készítmény vegán-e?

hirdetés

Aki étrendi vegán, az kihagyja az étrendjéből az állati eredetű termékeket − nemcsak a húst és a halat, hanem a tejtermékeket, tojást és gyakran a mézet is, továbbá egyéb állati eredetű anyagokat.

A veganizmus azonban több mint egy bizonyos, szigorú szabályokkal teli étrend követése. A veganizmus az állati eredetű termékek fogyasztásának és használatának (teljes) mellőzését magában foglaló filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. Mindez megnyilvánul − a táplálkozáson kívül − a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. A vegánok nem hordanak például állati bőrből készült ridikülöket vagy cipőket, és nem használnak vaddisznósörtés hajkefét. Sőt, a vegánok elutasítják azokat a gyógyszereket és étrend-kiegészítőket is, amik állati eredetű összetevőket tartalmaznak.

Ha vegán beteg tér be a patikába, az expediálás során elvárja azt, hogy tájékoztassuk őt a patikaszerek összetételéről, azok esetleges vegán voltáról. Milyen szempontokat kell figyelembe vennünk, ha arról kell felvilágosítást adnunk, hogy egy adott készítmény vegán-e?

Forrás: Pharma Tribune (123rf)
Forrás: Pharma Tribune (123rf)

Amikor egyértelműen nem vegán egy gyógyszer

Számos esetben egyszerűen kimondható egy termékről az, hogy nem vegán.

A zselatin állati eredete például a zselatinkapszulás készítményeknél egyértelmű. A vegánok számára – a kapszulatokot illetően − elfogadható alternatívaként szolgálnak a keményítős, a karragénes vagy a hidroxi-propil-metilcellulózos kapszulák.

A számos gyógyszerben és étrend-kiegészítőben töltőanyagként használt laktóz (tejcukor) is állati eredetű. Nehezíti a helyzetet, hogy a homeopátiás golyócskák döntő része laktózt tartalmaz. Bár megemlítendő, hogy néhány homeopátiás készítmény laktóz helyett – a vegánok által is elfogadott – szacharózzal készül.

A homeopátiás „Apis mellifica” termékek sem megfelelőek a vegánoknak azok méztartalma miatt.

A félszilárd gyógyszerformák jelentős része sem vegán. A kenőcsök és krémek nagy része méhviaszt (Cera flava, Cera alba) vagy gyapjúzsírt (Cera lanae, Adeps lanae) tartalmaz.

A heparintartalmú gyógyszerek sem elégítik ki a veganizmus kritériumait, mivel a heparint a sertések vékonybél-nyálkahártyájából vagy marhatüdőből vonják ki. Itt azonban van növényi alternatíva: a heparinszerű hatással rendelkező szintetikus vegyület, a fondaparinux formájában.

Az étrend-kiegészítők között nagy népszerűségnek örvendő glükózaminos és/vagy kondroitin-szulfátos szerek sem vegán termékek. A glükózamint ugyanis kagylófélékből nyerik ki, míg a kondroitin-szulfát kiindulási anyagaként általában a sertések vagy szarvasmarhák vágóhídi maradványai, illetve a cápaporc szolgálnak.

Amikor az összetételbeli információ sem segít…

Vannak olyan hatóanyagok, illetve segédanyagok, amik eredetének a megállapítása meglehetősen nehézkes. Ide tartozik például a magnézium-sztearát, ami mind növényi, mind állati eredetű lehet, attól függően, hogy a sztearinsav zsírsav komponensét honnan nyerték ki. Ez esetben csak a gyártó által kiállított igazolásokra lehet hagyatkozni, amik a vegyület növényi vagy állati eredetét igazolják.

Hasonló helyzet áll elő a konjugált ösztrogének esetén. Egyrészt ezeket terhes kancák vizeletéből ki lehet nyerni, másrészt lehetőség van a szintetikus előállításukra.

Állati eredet helyett biotechnológiai módszer

Míg korábban az inzulin állati eredetű volt, mert azt sertés vagy szarvasmarha hasnyálmirigyéből vonták ki, ma már biotechnológiai módszerrel állítják elő a cukorbetegek számára létfontosságú gyógyszert.

A pancreas enzimeinek pótlására szolgáló gyógyszerek fehérjéket, zsírokat, illetve szénhidrátokat bontó enzimeket is tartalmaznak; azokban jellemzően tripszin, kimotripszin, amiláz és lipáz található. Az enzimkeverék az esetek nagy részében állati eredetű; a sertésből nyert pancreasenzimek aktivitása általában 30−50%-kal magasabb, mint a marha eredetűé. Azok számára, akik vallási okból nem fogyaszthatnak sertést, gomba eredetű hasnyálmirigyenzimek állnak rendelkezésre. Mindez azonban nem kínál optimális megoldást a vegánoknak, mert a gombák által előállított emésztőenzimes készítmények sem mentesek tökéletesen az állati eredetű összetevőktől.

Az állatkísérletek sem egyeztethetők össze a vegán életszemlélettel

A vegánok elutasítják azokat a gyógyszereket vagy étrend-kiegészítőket, amik fejlesztése során állatkísérleteket végeztek. Ez alapján mindössze a generikumok szedése jöhet szóba, mivel azok fejlesztése során nem végeztek (újbóli) állatkísérleteket. Felvetődik azonban a kérdés, hogy a generikumban lévő hatóanyaggal egykoron (az originális gyógyszer kifejlesztése során) végzett állatkísérletek nem mennek-e túl azon a határon, ami a vegán életfilozófiába még belefér.

A veganizmus határai nem jogszabályokkal körülírtak, nem pontosan definiáltak, az individuális variációk megengedte szigorúságbeli módosításokkal is számolni kell.

Szedhetnek-e a vegánok ezen az alapon egyáltalán generikus gyógyszereket? – ez legalább annyira nem válaszolható meg egyértelműen, mint az, hogy a baktériumokat tartalmazó patikai készítmények állati eredetűnek minősülnek-e. Vagy, problémát jelent-e az, hogy a gyógyszergyártás során használt edényzetet és gépeket olyan tenzidekkel tisztítják, amik zsírsava állati eredetű.

Védőoltás-dilemma

Sok vegán számára a védőoltások felvétele is eldöntendő kérdés, mivel a vírusok szaporítása tojásban történik. Szigorúan véve vegán oltóanyag nem létezik.

Hiányzó dokumentáció

A vegánok száma nem elhanyagolható. Bár pontos magyar adatok nem ismertek, egyes források szerint Németországban például körülbelül egymillió ember él a veganizmus filozófiai elveit és szabályait követve.

Európai szinten hiányzik az a fajta dokumentáció, ami egyértelműsítené és megbízhatóan garantálná azt, hogy egy adott gyógyszer vagy étrend-kiegészítő vegán-e vagy sem. Ehhez nemcsak az előállítási folyamatot, de a felhasznált alapanyagok eredetét is ismerni kellene. Ennek hiányában pusztán a gyártótól származó, sok esetben hiányos információra lehet csak hagyatkozni az expediálás és betegfelvilágosítás során.

 

Irodalom

1. Vegane Arzneimittel. www.pharmazeutische-zeitung.de; 2019. febr. 11.

Dr. Budai Lívia PhD., szakgyógyszerész, egyetemi adjunktus, Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés