2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.

Új korszak a prediabétesz és a cukorbetegség terápiájában?

A gyógyszeres terápiában a metformin volt az elsődlegesen választott készítmény, ám egy új szakmai irányelv nagyobb hangsúlyt fektet a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére.

Lezárult egy jelentős korszak a 2-es típusú cukorbetegség és a prediabétesz kezelésében, mert az Európai Kardiológus Társaság (ESC) által kiadott legújabb szakmai irányelv nagyobb hangsúlyt fektet a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójára. Így lehetségesnek tartják, hogy bizonyos esetekben ne a metformin legyen az első választandó gyógyszer. Dr. Bibok Györgyöt, a Cukorbetegközpont diabetológusát kérdeztük a témában.

Mind a prediabetes-es állapotok, mind a 2-es típusú cukorbetegség magukban hordozzák a szív-és érrendszeri szövődmények rizikóját. A legújabb kardiológiai irányelvben a kardiovaszkuláris (CV) kockázat alapján több besorolásba kerülnek a betegek: mérsékelt, magas, nagyon magas.

  • Mérsékelt CV kockázat: fiatal, egyéb CV kockázatokkal nem rendelkező beteg, aki kevesebb mint 10 éve cukorbeteg
  • Magas CV kockázat: legalább egy (a diabetesen kívüli) egyéb CV kockázattal rendelkező beteg, akinél szervkárosodás még nem észlelhető, és több mint 10 éve cukorbeteg
  • Nagyon magas CV kockázat: 1-es típusú diabetese van, vagy 2-es típusú diabetese legalább 20 éve tart, szív- érrendszeri betegsége és/vagy célszerv károsodása van

A legfrissebb tanulmányokon alapuló új irányelv (guideline) szerint a terápia attól függ, hogy melyik besorolásba kerül a beteg, így véget ér az a korszak, mely szerint minden esetben a metformin az elsődlegesen választandó készítmény (amennyiben nem elegendő az életmódterápia).

A European Society of Cardiology (ESC) és az European Association for Study of Diabetes (EASD) közös irányelve alapján fontos szem előtt tartani a prediabetes-ben és a diabetesben szenvedő betegek kardiovaszkuláris kockázatát.

„Az elmúlt 5 év volt a diabetes kutatás eddigi legizgalmasabb időszaka, mivel több nagy klinikai vizsgálatban igazolták, hogy a 2-es típusú diabetes esetén a kardiovaszkuláris betegségben szenvedő, vagy nagyon magas kardiovaszkuláris kockázatú betegeknél az új vércukorcsökkentő szerek jelentős kardiovaszkuláris előnyökkel járnak – hangzott el a az idei, párizsi ESC Kongresszuson.

Az új irányelv szerint, amennyiben a beteg igen magas kardiovaszkuláris besorolásba tartozik, úgy első antidiabetikumként kaphat SGLT-2 gátló, vagy GLP-1 receptor agonista kezelést metformin nélkül, vagy akár az eddigi metformin terápia mellé! (Ezzel szemben eddig a gyógyszeres terápia megkezdése minden esetben metforminnal történt.)

Az új guideline oka, hogy a legújabb, átfogó vizsgálatok bebizonyították, hogy a GLP-1 receptor agonisták csökkentik az arterioszklerózis okozta problémákat, míg az SGLT2 gátlók pedig csökkentik a szívelégtelenség kockázatát. Mindemellett az irányelv igen fontosnak tartja továbbá a 7% alatti HbA1c szint elérését.

(forrás: Cukorbetegközpont)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Jogszabályfigyelő

A Lancet című világszerte elismert angol orvosi szaklap lehozta a Sinopharm vakcina 2, illetve 3 adagjával 3-18 évesek körében végzett Fázis 1+2 klinikai vizsgálatról szóló tanulmányt.