hirdetés
hirdetés
2020. június. 03., szerda - Klotild.
hirdetés

Tombol a strandszezon – gyakori a fülfájás

A patikai forgalomban lévő füldugók széles választéka nemritkán a szakembert is dilemma elé állítja, ha a beteg vagy hozzátartozója például az uszodai fertőzések megelőzéséhez vagy gyermeknek szeretné a legmegfelelőbb terméket választani. Melyek a gyógyszertárban leggyakrabban fellelhető típusok fő előnyei és hátrányai?

hirdetés

A nem megfelelő tisztaságú uszodavíz és más fürdővizek – különösen a nyári időszakban – gyakori okozói a fülfertőzéseknek. Kialakulásuk fő oka, hogy a fülbe jutott és ott pangó víz fellazítja a hallójárat bőrét, ami így átjárhatóvá válik a kórokozók számára.

A külső hallójárat gyulladásának megelőzésére a szakorvosok füldugó viselését javasolják az ilyen típusú infekciókra kifejezetten érzékeny betegeknek, a széles kínálatból azonban nem is olyan egyszerű választani. Bár az anyagi keret döntő tényező a vásárlás során, a szakszerű tanácsadás komoly segítséget nyújt abban, hogy ne csak az ár, hanem az ár-érték arány mérlegelésével szülessen meg a vásárlói döntés.

 

Melyek a legelterjedtebb füldugótípusok fő előnyei és hátrányai?

A legolcsóbb árkategóriájú 3M habszivacs füldugók fő előnye a kis beszerzési költség (~ 100 forint/pár). Az energiaelnyelő, hipoallergén polimer hab elsősorban zajvédelemre szolgál, de a vizet sem szívja magába. Ha viszont nem sikerült tökéletesen a hallójáratba illeszteni, a füldugó mellett beszivárog a víz, ami rontja az uszodai védelem hatásfokát. További hátránya, hogy a hangokat is (csaknem) teljesen kiszűri, így rontja a tájékozódó képességet és elszigeteltségérzetet kelthet, ami uszodai környezetben vagy strandon nehez(ebb)en tolerálható. Uszodába és strandoláshoz nem javasolt.

Az Ohropax füldugócsalád az olcsótól a közép árkategóriáig kínál pufferos, hajlékony szivacsból készült füldugókat. Az anatómiailag formált dugó a fülbe illesztve tágul, így felveszi a hallójárat formáját, arra lágy nyomó hatást fejt ki, ezért használata folyamatos szoktatást igényel. A külvilág zajait minimálisan engedi át; az egész frekvenciatartományban viszonylag egyenletes hangcsökkenést biztosít. Uszodai hallójárat-védelemre a formázható szilikonból készült Silicone Aqua típus ajánlható, amelyet a használó maga formáz úgy, hogy pontosan a fülkagylóba illeszkedjen. Mivel csak külsőleg zárja el a fület, nem nyomódik be a hallójáratba, ezért erőteljesebb  mozdulatoknál (pl. vízbe ugrás, gyorsúszás, merülés) meglazulhat, és így nem biztosít megfelelő védelmet. A megfelelően illeszkedő füldugó a hangokat szinte egyáltalán nem engedi át.

A közepes árkategórájú (~1200–1500 forint/pár) BioTAP® füldugócsalád lamellás füldugói kifejezetten a víz elleni védelemre (úszáshoz, zuhanyozáshoz) készülnek, külön a felnőttek és a gyermekek számára. A füldugó puha, kényelmes és könnyen a fülbe illeszthető, így megfelelő és jó ár-érték arányú megoldást kínál az érzékeny fülű vízkedvelőknek. A hangokat kevéssé engedi át. BioTap® család másik, úszáshoz is alkalmas füldugótípusa a gyúrható szilikon, amely a gyártó szabadalmazott anyagösszetételének köszönhetően egyedi puhaságot és kényelmet biztosít. Hátránya, hogy a hangokat nem engedi át.

A holland Alpine füldugócsalád a felső árkategóriába tartozik (~4-5000 forint/pár). Több olyan speciális tulajdonsággal rendelkezik, ami az ár-érték arány alapján megfontolandó alternatívává teheti. A vízkedvelőknek készült SwimSafeTM típus felnőtteknek, a Pluggies KidsTM típus kifejezetten fürdőző gyermekeknek ajánlható. Különleges termoplasztikus anyagból – ATSTM-ként jelölt AlpineThermoShape™ anyagból – készül, amely a testhőmérséklet hatására enyhén lágyul, és ezzel lehetővé teszi, hogy a fülbe helyezett hallásvédő eszköz tökéletesen alkalmazkodjon a hallójárat alakjához. Viselése így kényelmes, a füldugó nem fejt ki nyomást a fülre. Az ugyancsak speciális akusztikus szűrő (AlpineAcousticFilters™) kismértékben tompítva, de biztosítja a környezet hangjainak átengedését, így a füldugó viselése nem kelt elszigeteltségérzetet. Nem tartalmaz szilikont, így az allergiás reakció sem jellemző kísérője az eszköz használatának. Hátrányt jelenthet a magas ár, bár megfelelő ápolással hosszú távú megoldást nyújt az uszodai fülfertőzések kiküszöbölésére. Mélytengeri búvárkodáshoz viszont nem használható.

 

Védő fülcsepp: a láthatatlan füldugó

A füldugók olcsó és jó alternatívája lehet a vízzel való érintkezést megelőzően a fülbe cseppentett paraffinolaj, amely víztaszító védő bevonatot képez a hallójáratban, így védi a külső fül bőrfelületét, csökkentve a fertőzés kialakulásának esélyét. A hallást nem befolyásolja, hosszas vízi tartózkodás alatt azonban csökken a védő hatás, ezért a cseppentést többször ismételni kell.

A paraffinolajos cseppentés új alternatívája a polisziloxán tartalmú SwimSeal védő fülcsepp, amely a felső-közép árkategóriába sorolható (~3000 forint/7,5 ml). A vízzel való érintkezés előtt becseppentett polisziloxán a paraffinolajhoz hasonló víztaszító védő bevonatot képez a hallójáratban. A fülcseppben található teafaolaj antiszeptikus hatást is kifejt. Hosszas vízben tartózkodás esetén a cseppentés többször ismételhető. Használata kerülendő viszont, ha a dobhártyában tubus/szelep található vagy a fülben bármilyen sérülés van, továbbá terhesség és a szoptatás alatt sem javasolt.

 

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés