hirdetés
hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Több allergiás panasz vizsgálható egyszerre

Szerteágazó tünetek esetén sem feltétlenül húzódik el az allergia kivizsgálása, több panasz kiváltó oka is kiderülhet, akár egyetlen teszt elvégzésével – mondta Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.

hirdetés

Testszerte jelentkezhetnek allergiás tünetek

A kiváltó októl függően az allergiás tünetek jelentkezhetnek a légutakban, bőrön és az emésztőrendszerben, illetve néhány idegrendszeri tünet, mint például a fejfájás, fáradékonyság is lehet allergiás eredetű. Az allergiát kiválthatja bizonyos anyagok – leggyakrabban pollenek belélegzése, adott ételek elfogyasztása, de akár több allergén akár a bőrrel érintkezve is okozhat allergiás reakciót.

Egy tünet, sok kiváltó ok

A helyzetet bonyolítja, hogy a pollenek nemcsak a légutakban okozhatnak tüneteket, de a bőrre tapadva súlyosbíthatják az ekcémás panaszokat is. Az ételek fogyasztása nemcsak ételallergiát, hanem keresztallergiát is okozhat, ilyenkor nem az emésztőrendszerben, hanem a szájüregben jelentkeznek a panaszok. A szájüregi tünetek pedig anafilaxiára is utalhatnak, ami egy életveszélyes állapot, így fontos mielőbb tisztázni, hogy mi áll a beteg panaszai hátterében.

Nem kell hónapokig szenvedni a tünetektől

Moric Krisztina elmondta, hogy mivel egy tünet hátterében több kiváltó ok is állhat, az érintett betegek gyakran orvostól orvosig járnak, ami sok időt vesz igénybe, miközben a panaszaik kezelés nélkül maradnak.

Az IgE az allergénnel szemben a szervezetben termelődő ellenanyag. Ez specifikus, vagyis minden allergénre egyenként jellemző, így lehet megállapítani, hogy valaki a parlagfűre vagy a penészgombára allergiás. Az allergéneket azonban további komponensekre, összetevőkre lehet bontani. Ezeket nem minden allergiateszt képes vizsgálni.

Ha egy betegnél felmerül az allergia lehetősége, akkor először is alaposan ki kell kérdezni a panaszairól. A tünetei, szedett gyógyszerei, egyéb betegségei és a családban előforduló betegségek például mind olyan információk, amelyek segítenek leszűkíteni a további szükséges vizsgálatok körét – magyarázta Moric Krisztina. Időt spórol a betegnek és a kezelőorvos is sok információhoz juthat az IgE alapú multiplex allergiateszt elvégzésével. Ennél a vizsgálatnál egy vérvételből ellenőrizni lehet, ha a betegnél felmerül akár az ételallergia, akár a pollenallergia gyanúja, sőt mivel nemcsak az allergének egészét, hanem azok összetevőit, komponenseit is vizsgálja egyben, ezért a keresztallergia kimutatására is alkalmas.

A komponensek további fontos jellemzőket árulnak el az allergénekről, így elősegítik a pontosabb, hatékonyabb kezelést, ezáltal a betegek mindennapjait is megkönnyíthetik.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés