hirdetés
hirdetés
2021. október. 17., vasárnap - Hedvig.
hirdetés

Tényleg rákot okoz a hintőpor?

A kérdést a Magyar Nemzet tette fel azt követően, hogy 417 millió dollár kártérítésre kötelezte a Johnson and Johnson kozmetikai óriáscéget egy Los Angeles-i bíróságon az esküdtszék, amely helyt adott egy petefészekrákban szenvedő nő keresetének.

Mint arról a PharmaOnline is beszámolt, a 63 éves Eva Echeverria azt állítja, a J&J nem hívta fel a figyelmet a talkum-, avagy zsírkőalapú babahintőpor kockázataira, és ezek évtizedes használata okozta nála a végzetes betegséget.

A talkum egy ásvány, úgynevezett hidratált magnézium-szilikát, amely viszonylag gyakori a természetben. Tisztított, porított formában számos felhasználása van: festékként, a gumigyártásban adalékként, a növényvédő szereknél vivőanyagként alkalmazzák, az élelmiszeriparban egyebek mellett csomósodást gátló anyagként. Szerepel a gyógyszerkönyvben is, a leggyakrabban babahintőporhoz és más kozmetikumokhoz használják.

Valóban vannak olyan kutatások – itt egy ausztrál tanulmány –, amelyek szerint a hintőpor genitális használata kismértékben, de matematikailag kimutathatóan növeli a petefészekrák kockázatát. Az ilyen kutatásokban a betegségben szenvedő nőket kérdeztek a hintőpor használatáról, és ezt az eredményt vetették össze az egészséges kontrollcsoport adataival, így jött ki az eredmény. Igazán megbízható eredményhez arra lenne szükség, hogy hosszú időn, éveken keresztül kövessenek egészséges nőket, és megfigyeljék, nagyobb eséllyel alakul-e ki petefészekrák a hintőport használók körében, mint azok közt, akik nem használják. Ilyen kutatás egy van; az Egyesült Királyság Rákkutató Intézete  nem mutatott ki nagyobb kockázatot a hintőport használó nők körében.

Az ellentmondás csak látszólagos, írja a lap. Az 1970-es évek előtt ugyanis még nem tudták, hogy a talkum egyes lelőhelyeken azbeszttel lehet szennyezett, amely közismerten rákkeltő anyag. A Magyar Gyógyszerkönyvben is az áll: „gyógyászati célra nem alkalmazható olyan talkum, amely azbesztet is tartalmazó lelőhelyről származik”, és a gyártó felelős azért, hogy vizsgálattal igazolja a termék azbesztmentességét.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés