hirdetés
hirdetés

Teendők pajzsmirigyműtét után

Napjainkban bizonyos pajzsmirigyzavarok műtéti kezelése egyre gyakoribb, mellyel az olyan betegek állapota is javítható, akiknél valamilyen okból a gyógyszeres terápia nem használ.

hirdetés

Pontosan hogyan is zajlik egy ilyen beavatkozás? Mikor van rá szükség, és mire kell figyelni a műtét után? A kérdéseket dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája válaszolja meg.

Mikor szükséges a műtét?

Bizonyos pajzsmirigy rendellenességek esetében az orvosok a műtéti beavatkozás mellett dönthetnek, főleg akkor, ha a gyógyszeres kezelés nem használ, illetve ha a beteg állapota megkívánja. Jellemzően a következő esetekben jöhet szóba a beavatkozás:

-          Pajzsmirigy túlműködés

-          Strúma

-          Hideg göb

-          Forró göb

-          Autonóm adenoma

-          Cisztás elváltozás

-          Pajzsmirigy rák

A műtét, bár rejt magában némi kockázatot, azonban a csonkolás, vagy a szerv teljes eltávolítása sok esetben megóvja a beteget a probléma kiújulásától, jelentősen javítható vele a beteg életminősége. Bár a pajzsmirigy igen fontos szervünk, ám az általa termelt hormonok mesterséges úton is bevihetőek, gyógyszerek formájában.

Hogy zajlik a műtét?

Hogy pontosan mennyi időt is vesz igénybe egy ilyen beavatkozás, azt nehéz lenne megmondani, mivel igen sok, egyéni tényező is befolyásolja. Ilyen például a beteg súlya, mely bizony jelentősen növelheti a műtétre fordított időt. Természetesen az sem mindegy, hogy a sebész pontosan milyen típusú betegséggel áll szemben, de azért általánosan nagyjából 2 órás beavatkozással lehet számolni.

A műtét egyik rizikója a hangszálak idegeinek sérülése, mivel azok szoros kapcsolatban vannak a szervvel. Sérülésük esetén rekedtség, de légzési nehézség is előfordulhat (ezek a szövődmények gyakoribbak akkor, ha másodszorra is sor kerül a beavatkozásra az első műtét részbeni sikertelensége vagy a betegség kiújulása miatt).

A beavatkozást megelőzően képalkotó berendezésekkel és laborvizsgálatokkal is igazolják a problémát, majd meghatározzák az eljárás menetét. Ezt minden esetben egyeztetik a beteggel is, hiszen a döntést a szakember és a beteg közösen kell, hogy meghozza.

Műtét utáni teendők

A műtét után következik a felépülési időszak és szükség esetén a gyógyszeres kezelés beállítása. Természetesen a betegeknek ezután is rendszeres kontrollra kell járniuk, ugyanis pl. a göbök esetleges kiújulását, valamint a megfelelő hormonellátottságot ellenőrizni kell – mondja Békési Gábor. Hogy kinél, meddig van szükség gyógyszeres kezelésre azt a szakorvos határozza meg, csakúgy, mint azt, hogy indokolt-e a jódpótlás a továbbiakban vagy sem.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés