hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Szívinfarktus után is hasznos a testedzés

Azok körében, akik szívinfarktusuk után fizikailag aktív életet élnek, megfeleződik a négy éven belüli elhalálozás kockázata, állapította meg egy svéd tanulmány, amit az Európai Kardiológustársaság kongresszusán (EuroPrevent 2018) ismertettek.

hirdetés

Az Örjan Ekblom által vezetett vizsgálatban a Swedish School of Sport and Health Sciences és a Gothenburg University kutatói n=22.227, 2005 és 2013 között szívinfarktuson átesett svéd adatait elemezték. A betegek 6-10 héttel, illetve 12 hónappal infarktusuk után számoltak be fizikai aktivitásuk szintjéről (hányszor edzettek az elmúlt 7 nap során legalább 30 perces időtartamban). A betegeket ennek alapján négy csoportba: folyamatosan inaktív, csökkent aktivitású, fokozott aktivitású, illetve folyamatosan aktív csoportba osztották.

Az átlagosan 4,2 évig tartó utánkövetés alatt 1087 beteg halt meg; az életkor, a nem, a dohányzás és a klinikai faktorok figyelembe vétele után kiderült: a folyamatosan inaktívakhoz képest a csökkent aktivitású, a fokozott aktivitású, illetve a folyamatosan aktív csoport tagjai 37%, 51% és 59%-kal kisebb eséllyel haláloztak el az infarktust követőnégy éven belül.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_beholdereye'>beholdereye / 123RF Stock fotó</a>

Ekblom nyilatkozata szerint eredményük megerősíti azokat a bizonyítékokat, amik alapján az egészségügyben dolgozó szakembereknek és az egészségpolitikusoknak ugyanúgy rendszerszinten kellene támogatniuk a szívinfarktust szenvedett betegek fizikai aktivitását, és támogatniuk kellene, hogy ezek a betegek is legalább hetente kétszer edzenek, ahhoz hasonlóan, ahogy a dohányzásról való leszokás segítése, az étkezés javítása és a stresszcsökkentés már részévé vált a szívinfarktust szenvedettek ellátásának.

Az eredmények arra utalnak, hogy a testmozgás minden fajta szívinfarktus után, dohányzók és nem dohányzók esetében egyaránt hasznos, azonban további vizsgálatokra van szükség annak feltárásához, hogy van-e olyan edzésfajta, ami különösen hatékony szívinfarktus elszenvedése után.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés