2022. október. 01., szombat - Malvin.
hirdetés

Korunk népbetegsége: a körömgomba

Szisztémás antimikotikum vagy körömlakk segíthet?

A manapság népbetegségnek számító, leggyakoribb körömbetegséget, az onychomycosist (tinea unguium) különböző gombafajok okozzák. Pontos ismeretük sokszor nélkülözhetetlen a megfelelő kezelés megtervezéséhez. A gombavizsgálatot követő célzott kezelés mellett az alapbetegség, illetve a különböző provokáló vagy súlyosbító tényezők kivizsgálása és kezelése szintén elengedhetetlen a teljes gyógyuláshoz.

Az emberi szervezetet megbetegítő gombák által okozott fertőzések száma világszerte, így hazánkban is emelkedik. A gombás fertőzések kialakulásához az egyre melegedő éghajlat mellett szociális, higiénés tényezők, illetve az egyre gyakoribb szekunder immundeficienciák, autoimmun és egyéb társbetegségek fennállása is hozzájárul. Szekunder immundeficienciát különféle tumorok, illetve az ezek miatt alkalmazott citosztatikumok és sugárkezelések okozhatnak, akárcsak az egyre szélesebb körben alkalmazott biológiai terápiák, amelyek beavatkoznak az immunrendszer működésébe, továbbá a szteroidkezelések vagy a HIV-infekció. Diabétesz, pajzsmirigy és egyéb autoimmun vagy endokrin betegségben szenvedő egyéneknél, illetve olyanoknál, akik párás, nedves környezetben dolgoznak, szintén gyakrabban fordulnak elő gombák által okozott infekciók. Mindezek mellett a körmök gombás betegségeinek kialakulására az alsó végtag artériás, vénás és nyirokkeringési zavarai is hajlamosítanak. Továbbá onychomycosis gyakrabban alakul ki sérült, deformált körmön, emiatt a sportolók, futók vagy túrázók is veszélyeztetettek (1, 2).

A körömgombásodás folyamatában dermatophytonok, sarjadzó- és penészgombák is szerepelhetnek kórokozóként. Leggyakrabban a Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes, Epidermophyton floccosum és a Candida albicans okozza a fertőzéseket (1, 3, 4). A legtöbb körömgomba emberről emberre terjed.

A körömgomba megjelenési típusai

Distalis vagy distolateralis subungualis onychomycosis esetén a gombák a köröm szabad széle felől támadják meg a körmöt, emiatt a körömlemez distalis része megvastagszik és sárgásan elszíneződik. Később a fertőzés a köröm teljes szélességére kiterjed, és mélyen a körömlemez alá hatol. A köröm alatt morzsalékony szarumassza keletkezik, ami nagyrészt gombafonalakból áll, és nagymértékben ellenáll a kezeléseknek.

Proximalis subungualis onychomycosis esetén a körömlemez fehéres-sárgás elszíneződése a proximalis körömredőből indul ki, és onnan terjed a distalis körömszél felé. Sokszor a proximalis körömágy területe is gyulladt, fájdalmas. Ezt a típust legtöbbször sarjadzógombák okozzák (1, 3, 4).

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_agephotography'>agephotography / 123RF Stock fotó</a>

A fehér superficialis onychomycosis dermatophytonoknak köszönhető. A fertőzés általában cukorbeteg, illetve immundeficiens emberekben alakul ki, és gyorsan terjed. Fő tünete az, hogy a körömlemez fehéren elszíneződik.

A totális dystrophiás onychomycosis akkor alakul ki, ha a distalis onchomycosis eléri a proximalis körömredőt. Ilyenkor az egész körömlemez megvastagodik, sárgásan elszíneződik és felrostozódik.

A körömgomba lokális infekció, de főként hosszas fennállás után átterjedhet a környező bőrterületre (mycosis pedis és interdigitalis mycosis), és szekunder bakteriális infekciók forrása lehet (recidív erysipelas, paronychia) (1, 2). A körömgombához társuló paronychia legtöbbször a proximalis körömredőt érinti, de néha a lateralis redők is megbetegedhetnek. Ilyenkor a körömredő duzzadt, hyperaemiás, fájdalmas, és sokszor genny préselhető ki a körömlemez alól (1, 2, 4).  A gombás körmökben − legtöbbször a folyamat előrehaladtával − bakteriális társinfekció, illetve kevert gombafertőzés alakul ki. A baktériumok közül leggyakrabban a pseudomonas társulását figyelték meg, mely a körömlemez zöldes-szürke elszíneződését okozza, csakúgy, mint a penészgombák (1, 3).

A körömgomba kezelése

Az elszíneződött, megvastagodott, deformálódott körmök esztétikai problémát okoznak, a betegek legtöbbször emiatt fordulnak orvoshoz. De onychomycosist psoriasis vulgaris, bakteriális fertőzés és csupán traumás köröm is utánozhat, ezért nagyon fontos a beteg körömből végzett gombavizsgálat (1). Mivel a körömgombát többféle gombafaj okozhatja, nemcsak a differenciáldiagnózishoz, hanem a célzott kezeléshez is szükséges a gombavizsgálat (egyes esetekben antimikotikum-érzékenység megállapítása is), ami mikroszkópos vizsgálatból és tenyésztésből áll (5, 6). A körmök gombavizsgálat előtt történő (ön)kezelése lehetetlenné, álnegatívvá teheti a gombák kimutatását (2, 3).

A gombaellenes terápiában alkalmazott szerek többféle szempont szerint osztályozhatók. Az alkalmazható szerek közt találhatunk szisztémás/lokális szereket, fungicid/fungisztatikus gyógyszereket, illetve specifikus/aspecifikus hatóanyagokat is (1, 5, 7, 8). A számos gombaellenes hatóanyag közül a fertőzés súlyosságának, a páciens társbetegségeinek, valamint szedett gyógyszereinek függvényében kell választanunk.

Szisztémás kezelésként a terbinafin, itrakonazol és a flukonazol ér el terápiás koncentrációt a körömben. A szisztémás kezelés kézköröm esetén minimum 6 hét, átlagosan 3 hónap, lábköröm esetén minimum 3, átlagosan 12 hónap időtartamú (1, 8). Megemlítendő, hogy míg a fungicid hatású gyógyszerek elpusztítják a gombákat, a fungisztatikus szerek csak meggátolják azok szaporodását, ezért ezen gyógyszereket fontos a beteg köröm lenövéséig alkalmazni. Lokális kezelésként a körömlemezen áthatoló, antimikotikumot tartalmazó amorolfin, ciclopirox és a bifonazol hatóanyagokat alkalmazzuk körömlakk vagy okkluzív kenőcs formájában. A legjobb terápiás eredmény célzott, kombinált (lokális és szisztémás) kezeléssel érhető el. Önmagában a lokális kezeléseket prevencióként, egy-két köröm részleges érintettsége, illetve nem túl vaskos köröm esetén alkalmazzuk. A terápiás hatás tovább fokozható, ha a megvastagodott körmöt a kezelés előtt urea- vagy szaliciltartalmú externákkal és reszelővel elvékonyítjuk. Gombás köröm levétele csak akkor jön szóba a szisztémás kezelés mellett, ha a subungualis szarumassza kifejezett és tömött. A fertőzés terjedésének, illetve a visszafertőződés megakadályozására a cipők, zoknik, fürdőszobaszőnyegek, fürdőkádak, körömvágó ollók fertőtlenítése szükséges.

A hagyományos szisztémás és lokális kezelések mellett hatékony alternatívaként megemlíthetők a különböző fénykezelések (fotodinámiás, fototermális és fotoablatív), melyekkel szisztémás mellékhatások nélkül rövidebb idő alatt jó gyógyulási arány érhető el (9).

Összefoglalásként elmondható, hogy a népbetegségnek számító onychomycosis kezelése hosszas folyamat, több hónapot, évet is igénybe vehet. Sikereket csak akkor érhetünk el, ha a különböző (gombavizsgálatot követő célzott) kezeléseket (szisztémás, lokális, körömoldás) a beteg állapotának és a betegség súlyosságának megfelelően kombináljuk, és legalább körömlenövésig folytatjuk, illetve, ha kiküszöböljük az alapbetegséget és a hajlamosító tényezőket, valamint megakadályozzuk a visszafertőződést.

 

IRODALOM

 

  1. Kárpáti S, Kemény L, Remenyik É. Bőrgyógyászat és Venerológia. Budapest: Medicina Könyvkiadó 2013.
  2. Bodnár E. Gombás fertőzések kezelése a háziorvosi gyakorlatban. Háziorvos Továbbképző Szemle 2013;18:251−256.
  3. Szalka A. Az orvosi mikológia gyakorlati kérdései. Budapest: Golden Book Kiadó 2000.
  4. Simon Gy. Sarjadzógombák által okozott gombás fertőzések. Háziorvos Továbbképző Szemle 2009;5:254−259.
  5. Fortún J. Antifungal therapy update: new drugs and medical uses. Enferm Infecc Microbiol Clin 2011;29 Suppl 5:38−44.
  6. Pfaller MA. Antifungal drug resistance: mechanisms, epidemiology, and consequences for treatment. Am J Med 2012;125(1 Suppl):S3−13.
  7. Bodnár E. Gombaellenes hatóanyagok. Háziorvos Továbbképző Szemle 2012;17:261−264.
  8. Fürst Zs. Farmakológia. 2. kiadás. Budapest: Medicina Könyvkiadó 2004.
  9. Houang J, Perrone G, Mawad D, Boughton PC, Ruys AJ, Lauto A. Light treatments of nail fungal infections. J Biophotonics 2018;11(3).
Dr. Bodnár Edina, Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Bőrgyógyászati Klinika, Debrecen
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)

Kvízajánló

A Gyakori panaszok rovatunkhoz tartozó kvízünket ITT töltheti ki, amellyel ebben a félévben 12 kreditpontot szerezhet

Jogszabályfigyelő

Az orröblítés, azaz az orrüreg napi kétszeri, fiziológiás sóoldattal történő átöblítése a koronavírus-fertőzés kimutatását követően jelentősen csökkentheti a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát.

A dohányzás és a tüdőrák vagy az érszűkület közötti kapcsolatról mindenki tud, rengeteget hallani róla, azonban egy kevésbé hangsúlyozott, ugyanakkor legalább ennyire fontos káros következménye, hogy jelentősen növeli a 2-es típusú cukorbetegségre való hajlamot.