hirdetés
hirdetés

Szakmai vita a betegtámogató programokról

Egy a betegtámogató programokról szóló állásfoglalás-tervezetet bocsátott szakmai vitára a közelmúltban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A Marketingpirula Ilku Líviával beszélgetett a szabályozás tétjéről.

hirdetés

Mit lehet tudni, most mennyi betegtámogató program futhat az országban?

Szinte minden terápiás csoportban lehetnek ilyen vizsgálatok. Ám, hogy pontosan hány betegtámogató program fut Magyarországon, arról nincs adat.

Miért van ezekre szükség?

Nemzetközi trend, hogy egyre többe kerülnek az iparnak, a biztosítóknak és a betegeknek is a gyógyszerek, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy hatóanyag miként hasznosul, teljesülnek-e a hozzáfűzött terápiás elvárások. Például úgy és annyi idô alatt gyógyul-e a beteg, mint amit a gyártó állít az adott szerről. A terápia hatása azon is múlik, hogy a beteg mennyire „viselkedik jól”, megérti-e, hogy pontosan mire, meddig és hogyan kell valamit alkalmaznia. Nem mindegy, hogy az adott készítménnyel kapcsolatban követi-e és hogyan az orvos javaslatait. Azaz a betegek együttműködése, vagy együtt nem működése miatt nem csak a gyógyulás válik kétségessé, hanem az a biztosítónak, a gyártónak is pénzügyi veszteséget okoz. A gyógyszercégek egyre több energiát fektetnek abba, hogy termékeikhez terápiamenedzsment-szolgáltatásokat, informatikai eszközöket kapcsoljanak a megfelelő beteg-együttműködés érdekében. Ahhoz, hogy egy-egy piacon hozhassák az üzleti eredményeket, már nem elég a csodamolekulát előállítani, de azt is el kell érniük, hogy a beteg azt előírás szerint szedje. Ehhez pedig a pácienseknek segítségre, betegtámogató programokra is szükségük van. (...)

A közelmúltban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ajánlás-tervezetet tett közzé. Az lényegében a betegtámogató programokban érdekelt szereplôk számára etikai-kódexként működne. Lenne ennek értelme?

Azért van értelme, mert a gyógyszerpiac jelentős része ugyan alaposan szabályozott, ám a paragrafusok egyike sem szól még arról, milyen egy jó betegtámogató program. Hogyan kell azt jól, jogszerűen, etikusan csinálni. Az OGYÉI honlapján egyébként nagyon sok olyan határozat van, amelyek a gyógyszerismertetéssel vagy kereskedelmi gyakorlattal kapcsolatosak. Ezekben találhatók olyan utalások, hogy egyes cégeket azért büntettek meg, mert burkolt betegtámogató programokat végeztek. Éppen a szabályozatlanság miatt lehet nagyon sokféle hibát véteni.

Tudna mondani néhány példát arra, hogy milyen „hibákat” véthetnek a terápiamenedzsment programok szereplői?

Minél nehezebben körülhatárolható egy kérdéskör, annál nehezebb egy-egy tevékenység jogszerűségét megítélni. Nagyon sok mindent nem tudunk. Például, hogy lehet-e egy-egy termékre betegtámogató programot kiírni, vagy csak terápiás területre? Egyébként ebből az anyagból sem derül ki pontosan, tehát ez egy visszatérő kérdés. Ahogyan az is, hogyan kell egy betegtámogató programnak a célját meghatározni úgy, hogy még véletlenül se minősíthessék azt egy orvostudományi kutatásnak. Hol vannak ennek a határai? Az orvostudományi kutatás célját elég általánosan meghatározták az egészségügyi törvényben: a betegség kórismézésének, diagnózisának, terápiájának javítása, okainak és eredetének jobb megismerése. Ebbe nem szabad belecsúsznia egy betegtámogató programnak, mert az orvostudományi kutatás már engedélyköteles tevékenység. Hasonlóan problémás az orvosnak a saját feladatából eredő tájékoztatási kötelezettsége, illetve annak határai. Ez is „összecsúszhat” egy betegtámogató programmal. Ennél jóval „rázósabb” terület lehet a gyógyszerforgalmazó és az orvos közötti kapcsolat, információáramlás. Vagyis az, amikor a beteghez kötődő információ kerül ki az orvostól, illetve amikor a gyógyszergyár valamilyen módon – közvetlenül vagy közvetve – a saját termékéről közöl információt az orvossal.

A betegek minden esetben tudnak arról, hogy ôk egy támogatóprogram alanyai?

Alapvető szabály, hogy a betegnek tudnia kell arról, hogy ő egy betegtámogató programban vesz részt, és írásban bele is kell egyeznie ebbe. Sőt, szerintem a betegnek szóló tájékoztatást ezt megelőzően neki írásban is meg kell kapnia, ez a kitétel egyelőre nem szerepel az OGYÉI által közzétett tervezetben, de remélhetőleg belekerül. (...)

Az OGYÉI január 20-ig adott időt a véleményezésre. Mint az ajánlás egyik véleményezője, kapott valamiféle visszajelzést a hatóságtól?

Még nem. Valami biztosan elindult, de úgy tűnik, hogy megakadt, és nem is tudom, hogyan lehetne ezt az ügyet továbbvinni. (...)

A teljes beszélgetés a Marketingpirula honlapján

(forrás: marketingpirula.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés