hirdetés
hirdetés

Protonpumpagátlók helyett megfelelő a mediterrán diéta?

A növényi alapú mediterrán diéta a lúgos víz fogyasztásával kombinálva közel azonos terápiás eredménnyel járhat a gége-garati reflux kezelésében, mint a protonpumpagátló gyógyszerek szedése.

hirdetés

A gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlása – elsősorban alvás közben – a garat- és gégetájat is érintheti és károsíthatja. Az ún. larygnopharyngealis reflux (LPR), amiben az emberek mintegy 9–26 százaléka szenved, rekedtséghez, krónikus köhögéshez, gyakori, torokköszörüléshez, toroktáji gombócérzéshez és nem-specifikus nyelési nehézségekhez vezethet. A fül-orr-gégészek többsége a kórállapot kezelésére a gyomorsav szekrécióját csökkentő protonpumpagátló vegyületeket rendel. A terápiával elérhető eredmények azonban nem minden esetben kielégítőek. Egy kis betegszámú, retrospektív kutatás eredményei alapján úgy tűnik, hogy a lúgos víz fogyasztása és a mediterrán diéta követése legalább olyan hatásos terápiát kínál, mint az említett szintetikus gyógyszerek alkalmazása.

Lúgos víz és fehérjeszegény táplálkozás a javaslat

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_dekanaryas'>dekanaryas / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123 rf.com

Dr. Craig H. Zalvan és munkatársai 2013 óta próbálkoznak a gyógyszereken kívüli egyéb lehetőségekkel. Új javaslatuk hátterében az az elképzelés áll, ami szerint elsősorban nem a gyomorsav, hanem a gyomorsavban található pepszin a felelős a nyálkahártya irritációjáért. Mivel a pepszin jellemzően savas közegben aktív, a lúgos víz fogyasztása hozzájárulhat az inaktiválódásához. Emellett, a proteinszegény táplálkozás, a pepszin előanyagául szolgáló pepszinogén keletkezésének visszafogásán keresztül, szintén redukálhatja a pepszin mennyiségét.

Retrospektív vizsgálat 184 beteggel

Zalvan és munkatársai retrospektív vizsgálatuk keretén belül 2010 és 2012 között 85 LPR-beteget kezeltek a standardnak számító protonpumpagátlókkal. 2013 és 2015 között 99 másik LPR-betegnek terápia gyanánt 90 százalékban növényi alapú mediterrán diétát, illetve lúgos víz fogyasztását javasolták. A két betegcsoportban a 6 hetes kezeléseket követően az állapot változását egy validált, 9 pontos kérdőív, a reflux szimptóma index (RSI) segítségével mérték.

Jelentősebben mérsékli a tüneteket a diéta, mint a protonpumpagátló gyógyszer

Mint arról a JAMA Otolaryngology Head Neck Surgery folyóiratban közölt eredményeikben beszámolnak, a protonpumpagátlót kapó betegek 54,1 százalékánál következett be a kezelés hatására klinikailag jelentős, legalább 6 pontos csökkenés az RSI-ben, míg a mediterrán diétás csoportban ugyanez 62,6 százalék volt. A két csoport közötti különbség (CI 95 százalék) nem szignifikáns. Ellenben, kedvező eredmény született a diétás kezelés javára az RSI százalékos csökkenése tekintetében; ugyanis a protonpumpagátló hatására az RSI átlagosan 27,2 százalékkal csökkent, míg a mediterrán diétás megszorítások eredményeként 39,8 százalékkal, ami szignifikáns (CI 95 százalék) különbséget takar.

Randomizált elrendezésű klinikai vizsgálatokra lenne szükség

Az eredmények biztatóak, azonban az evidencia-alapú gyógyszeres terápia korszakában egyetlen orvoscsoport retrospektív eredményei, új terápiás irányelvek megfogalmazásához, önmagukban kevésnek bizonyulnak. Az LPR kezelésének imént felvetett dietoterápiás kezelését illetően randomizált klinikai vizsgálatokra lenne szükség, írja a Deutsche Aerzteblatt a kecsegtető terápiás eredmények kapcsán.

 

(Forrás: Deutsche Aerzteblatt

JAMA Otolaryngol. Head Neck Surg.)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés