hirdetés
hirdetés

Placentaevés: az egészség titka vagy kannibalizmus?

Terjed a placenta elfogyasztásának a szokása, miközben tudományosan nem igazolt annak pozitív hatása; sőt, az a szoptatott újszülöttek Streptococcus fertőzésének a kockázatát is fokozhatja.

hirdetés

Az, hogy az utód megszületését követően az anyaállat a saját méhlepényét megeszi, az állatvilágban széles körben elterjedt. A placentofágia néven ismert jelenségnek többféle magyarázata van. Egyrészt ilyen módon tüntetheti el az anyaállat az utód szagát és nyomait a ragadozók elől, másrészt lehetséges, hogy az anyaállat ilyen módon juttatja vissza a szervezetébe a vemhesség és az utód megszületése során elvesztett makro- és mikrotápanyagokat. Talán épp ez utóbbi hipotézis az alapja annak, hogy a placenta szülést követő elfogyasztása egyfajta „divatként” terjed az emberek körében is.

Mi is a helyzet a placentofágia humán vonatkozásaival?

Kapszulákba töltve, smoothie-ként fogyasztva, netán méhlepényes spagettiként tálalva?

A placenta magzati életben betöltött szerepe mindenki számára ismert. A gyermek megszületését követően jellemzően 5, de maximum 30 percen belül megszülető méhlepényt a kórházakban és a klinikákon általában biológiai hulladékként kezelik. Világszerte azonban az a tendencia, hogy egyre több kismama formál jogot a placentájára, és fogyasztja el azt a szülést követően a legkülönfélébb formákban. Több dúla és bába ígéri szolgáltatásai között azt, hogy a szülést követően az anya placentáját szárított porként kapszulázza és az anyukáknak azt egyfajta „superfoodként”, körülbelül 200 kapszula formájában visszaadja.

Erősebb gyomrú anyukák több internetes honlapon találhatnak recepteket arra vonatkozóan, hogy milyen konyhatechnikai eljárásokkal, hogyan készíthető finom fogás – például méhlepényes spagetti, smoothie vagy placenta lasagna – a placentájukból.

Ezért lehet hasznos a placentát megenni

Bár tudományos vizsgálatok nem igazolják a méhlepény elfogyasztásának a gyermekágyas anyuka szervezetére kifejtett kedvező hatásait, az interneten és egyéb forrásokban számos indok található arra vonatkozóan, hogy miért érdemes a méhlepényt elfogyasztani. Túl azon, hogy a placenta rostokban, káliumban és hormonokban (pl. ösztradiol, tesztoszteron) gazdag, sokan úgy vélik, hogy az energizálja az anyukákat, egyfajta fájdalomcsillapító szer, illetve segít a baby blues leküzdésében, a gyermekágyi depresszió megelőzésében.

Akik szerint a placentaevés kannibalizmus

A placenta evését ellenzők kezében lévő fegyver elsősorban a placentaevés jelen pillanatig igazolatlan hasznossága, illetve a humán placentofágia esettanulmányokból ismert potenciális negatív következménye. Mint arról 2017 elején az Amerikai Egyesült Államok Járványügyi Központja (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) beszámolt, egy a saját placentáját nem kellőképpen hőkezelten megevő anyuka a gyermekére is átvitte ilyen módon a Streptococcus B fertőzést. Mint a CDC nyilatkozta: „a placenta-kapszulák készítése során semmi garancia arra vonatkozóan, hogy a benne lévő patogének elpusztulnak”.

A mérleg ugyanezen serpenyőjéből, de más szempontból közelíti meg a placentofágia „divatját” vagy szokását az egyik humán placentofágiával foglalkozó review bécsi szerzője, aki szerint a „placenta megevése a kannibalizmussal határos, tekintve, hogy a méhlepény genetikailag része a magzatnak”.    

Együk vagy ne együk?

Egyelőre sem „pró”, sem pedig „kontra” nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű tudományosan igazolt érv arra vonatkozóan, hogy javasolandó-e a nőknek a saját méhlepényük megevése. Bár a nem kellőképpen hősterilezett, így az anyánál és az újszülöttnél Streptococcus B-fertőzést kiváltó placentaevés ritka esetnek tekinthető, ezt és egyéb potenciális fertőzések rizikóját tekintve a CDC óva int a placenta megevésétől.

(Forrás: MNT)

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés