hirdetés
hirdetés
2020. november. 24., kedd - Emma.
hirdetés

Orvosi ragtapasz: barát vagy ellenség?

A kórházi kezelések során sok esetben kerül az orvosi ragtapaszok valamely fajtája a beteg bőrére, hogy ott akár napokig rögzítsen eszközt vagy kötszert. Az infúziós kezelésben részesülő betegek, a műtéten átesett páciensek mind érintettek lehetnek, de az otthonápolásban, és a krónikus sebek ellátása során is gyakran kapcsolatba kerül a bőr valamilyen ragasztóanyaggal ellátott termékkel. A használatuk és eltávolításuk során nem kívánatos szövődmények alakulhatnak ki, melyek azonban odafigyeléssel, megfelelő termékválasztással és használattal sok esetben megelőzhetőek.

hirdetés

Bőrünk védőpajzs, a test legnagyobb szerve, mely többek között védelmet nyújt a környezet hatásai, és a betegségek ellen is. Az újszülöttek és idősek bőre vékonyabb, így sérülékenyebb, a cukor- és vesebetegek, valamint a speciális kezelésben részesülő páciensek (pl onkológiai, vagy szteroidos) bőre is nagyobb valószínűséggel sérülhet a különféle orvosi ragtapaszokkal való találkozása során. Hétből 1 betegnél ragtapaszok használatával összefüggő bőrsérülés alakul ki a kórházi ellátás során. A tapaszok eltávolítást követő fél óra után is látható nyomok, mint például bőrpír, bőrszakadás, bőr felső rétegének letépése, hólyagok, felázás, kiütések mind megelőzhetőek, ha a törékeny bőrre kevésbé agresszív ragasztót (pl.: szilikonos), vagy ragasztás nélküli rögzítést  választunk, és ha felragasztáskor kivárjuk, hogy teljesen megszáradjon a bőrfertőtlenítő, és száraz legyen a bőr, illetve eltávolításnál sem célszerű letépni a ragtapaszt a bőrről, hiába akarunk mielőbb átesni a dolgon“ – mondja Horváth Gabriella, a 3M klinikai specialistája.

 

Léteznek olyan védelmet nyújtó termékek, melyek abban az esetben is segítenek, amikor erősebb ragasztásra van szükség, ugyanakkor a bőrt mégis szeretnénk megvédeni. Ezek a védőkrémek és filmek olyan speciális orvostechnikai termékek, melyeket a bőrre kell kenni, fújni és a megszáradása után bármilyen ragasztóanyaggal ellátott termék/kötszer biztonsággal használható. A kötszer eltávolításakor nem a bőr felső rétegét húzzuk le, hanem ezt a védőréteget, így fájdalommentesen, biztonsággal, sérülést nem okozva eltávolítható, az alapvetően erős ragtapasz is.

Ezek a speciális bőrvédő termékek további sokfajta, irritáló anyagtól képesek megvédeni a bőrt, így inkontinencia esetén is remekül használhatóak, nem csupán a kórházakban, de idősotthonokban és otthonápolásban is védik ezzel bőrüket az inkontinencia terméket viselők, ezzel megelőzve, vagy gyógyítva a társuló szövődményeket.

Az egészségügyi ellátás során a bőrre sokszor úgy tekintenek, mint amibe a kezelés során beleszúrnak, belevágnak, majd fertőtlenítenek, összevarrnak, bekötöznek, vagy ráragasztanak valamit, pedig bőrünk a legnagyobb szervünk, testünk első védelmi zónája. Bőrünk folyamatosan változik és szervezetünk funkcióinak, vagy működési zavarainak tükre. Az orvosi eszközgyártóknak pedig olyan ragtapaszt, kanül- és eszközrögzítőt, EKG elektródát, gyógyszeradagoló tapaszt kell kifejleszteni, amely a használata során nem károsítja a bőrt.

A bőr lélegzik, izzad, szőrzetünk és hajunk növekszik, a hámsejtek felső rétege folyamatosan kopik, hogy megújulhasson, felületén élő organizmusok találhatóak (mikrobiom), szerkezete a kor előrehaladtával átalakul. Még az is befolyásolja állapotát, hogyan táplálkozunk, így nem egyszerű megfelelni ezeknek a kihívásoknak.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés