hirdetés
hirdetés

Orvos helyett keresztrejtvénnyel próbálják kivédeni a demenciát

Az evidencia-alapú megelőző intézkedések helyett sokan étrend-kiegészítőket szednek vagy keresztrejtvényt fejtenek, ha a demencia-rizikó csökkentéséről van szó.

hirdetés

A demenciák, köztük az Alzheimer-kór megelőzésére jelenleg nem létezik igazoltan hatásos megelőző vagy módosító gyógyszeres kezelés. Ennek ellenére sokan – a demenciától tartva – próbálkoznak különféle patikaszerekkel, köztük E-vitaminnal vagy Ginkgo bilobával.

Sokan tartanak a demenciától, kevesen fordulnak orvoshoz

Az USA-ban a Michigan Egyetem kutatói 1019 személy (50 és 64 év közöttiek) megkérdezésével arra keresték a választ, hogy milyen mértékben tartanak az emberek a későbbiekben esetlegesen bekövetkező szellemi hanyatlástól, és milyen megelőző lépéseket tesznek a folyamat kivédésére/tompítására.

A megkérdezés eredményei arra hívják fel a figyelmet, hogy noha sokan tartanak a demenciától (a megkérdezettek 48 százaléka emelkedett demencia-rizikót ítélt meg magára vonatkozóan – szubjektíven), mégis csak a megkérdezettek 5,2 százaléka fordul ebben az ügyben orvoshoz. Kevesen vannak tehát azok, akik az orvosuk tanácsát kérik ki a lehetséges kockázatcsökkentési módokat illetően.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Keresztrejtvény, ómega-3, vitaminok

Míg elenyésző számban vannak azok, akik az orvossal konzultálnak a demencia-rizikó csökkentése érdekében, sokan vannak, akik különféle patikaszerekhez nyúlnak. A kérdőívet kitöltők 31,6 százaléka szedett halolajos vagy ómega-3-zsírsavas készítményt, és 39,2 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy vitaminokkal és egyéb étrend-kiegészítőkkel veszi fel a harcot a „fenyegető” szellemi hanyatlással szemben.

Meglepő, de a legtöbben a keresztrejtvényfejtést említették a demencia megelőzésére tett „óvintézkedésként”. A megkérdezettek több, mint 50 százaléka vélte úgy, hogy a keresztrejtvényfejtéssel lehet tenni az agyi frissesség megőrzéséért.

Evidencia alapú demencia-megelőzés

Jelenleg a tudományos vizsgálatok az egészséges életmód és a különféle krónikus betegségek (köztük elsősorban a hipertónia és a diabétesz) megfelelő kontrollját említik mint demencia-rizikót csökkentő tényezőket.

Hogy ezek az intézkedések mire képesek, arról több közlemény is született.

Az életmód szerepét illetően a JAMA például arról számolt be, hogy magas genetikai demencia-rizikónál is 1,78 százalékról 1,13 százalékra redukálható a demencia előfordulási gyakorisága, ha megfelelő életmódot folytat az illető.

Példaként hozható az is, hogy a középkorúak kezeletlen hipertóniája akár másfélszeresére növelheti a kockázatát annak, hogy a későbbiekben demencia alakuljon ki náluk, derül ki a European Heart Journal-ben publikált eredményekből. Más vizsgálatok pedig arra mutatnak rá, hogy az intenzív vérnyomáskontroll az időskorúaknál mérsékelheti a szellemi hanyatlás folyamatát.

 

Forrás:

JAMA Neurology

JAMA

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés