hirdetés
hirdetés
2021. április. 18., vasárnap - Andrea, Ilma.
hirdetés

Nem elegendő csak az UVB elleni védelem

Az elmúlt években mind a kémiai elven működő fényvédő molekulák, mind a fizikai elven védő mikropigmentek alkalmazásával összefüggő egészségkárosodásokkal kapcsolatosan merültek fel kérdések. Mit tanácsoljunk a patikában fényvédő készítményt keresőknek?

hirdetés

Mitől védenek a fényvédők?

Egy ideális fényvédő készítmény a napsugárzás ultraibolya A és B összetevőivel szemben biztosít védelmet.

Az ultraibolya B (UVB) komponensek igazoltan szerepet játszanak a genetikai anyag károsításában és a bőrdaganatok kialakulásában; az ezekkel szembeni magas fokú védelem kiemelten fontos.

Bár a napsugárzás spektrumában jelen lévő ultraibolya A (UVA) komponenseket nem a humán DNS bázisai abszorbeálják, ezek a viszonylag energiaszegény UV-fotonok is vezethetnek karcinogén folyamatokhoz, mivel a bőrben a különféle sejtstruktúrákat károsító reaktív szabad gyökök keletkezését okozzák. Emellett, az UVA komponensek tehetők felelőssé a napsugárzás immunszuppresszív hatásáért (1, 2).

Mire vonatkozik a faktorszám?

A fényvédő termékek csomagolásán feltüntetett faktorszám (sun protection factor; SPF) a napsugárzás UVB-sugárzásával szembeni védelem mértéket számszerűsíti. Az SPF megadja azt, hogy az előírt mennyiségű készítmény (2 mg/cm2) felvitelét követően hányszor nagyobb a minimális erythema dózisa (MED) fényvédővel bekent bőr esetén, mint a fényvédő nélkülinél. Ez közelítőleg azzal egyezik meg, hogy hányszor hosszabb ideig lehet bőrpír jelentkezése nélkül a napon tartózkodni fényvédővel bekent állapotban, mint azzal be nem kent bőrrel. Nem elegendő azonban csak az UVB-komponensekkel szembeni védelmet nyújtani! Az EU-ajánlásokkal összhangban az adott termék által biztosított UVA-sugárzással szembeni védelemnek legalább az UVB-re vonatkozó SPF-érték harmadát el kell érnie.

Hogyan védenek a fényvédők?

Fizikai elven működő, az UV-fényt reflektáló komponensek (1)

  • Cink-oxid (ZnO)
  • Titán-dioxid (TiO2)

A fizikai elven működő, jellemzően ásványi alapú fényvédők reflektálják az UV-fotonokat, így azok nem tudnak a bőrbe behatolni.

Régebben sokan ódzkodtak a fényt visszaverő napvédőktől, mert azok kozmetikailag zavaró, fehéres színárnyalatot adtak a bőrüknek. Ezt a problémát a reflektáló összetevők mikronizálásával sikerült kiküszöbölni; így a modern fizikai fényvédők már képeznek fehér bevonatot a bőrön, csupán enyhe opaleszcenciát kölcsönöznek. Ez előnyként is értékelhető, mivel szín/opaleszcencia alapján viszonylag könnyen észrevehetők azok a bőrfelületek, ahová nem került (elegendő mennyiségű) készítmény a felvitel során.

Fizikai elven működő készítmények javasolandók a kisgyermekeknek, illetve azoknak, akiknél a kémiai filterek fotoallergiás reakciót váltanak ki.

Kémiai elven működő, az UV-fényt elnyelő vegyületek (1)

  • Cinnamátok
  • Szalicilátok
  • Benzofenonok (pl. oxibenzon, avobenzon)
  • ·         Mexoryl SX®
  • ·         Mexoryl XL®
  • ·         Tinosorb S®
  • ·         Tinosorb M®

A kémiai elven védő vegyületek (filterek) az UVA és/vagy az UVB fotonokat abszorbeálják. Míg néhány évtizeddel ezelőtt külön UVA- és UVB-filterek voltak (pl. az avobenzon az UVA fotonokat abszorbeálja, míg a szalicilátok az UVB-ket), addig a korszerű UV-filterek már egyidejűleg biztosítják mind az UVA-, mind az UVB-fotonokkal szembeni védelmet. A modern, széles spektrumban abszorbeáló filterek első jelentős képviselője a Mexoryl XL® volt, ami a ’90-es évek végén került piacra.

Ismert és napjainkban is Európa-szerte alkalmazott a Tinosorb S®, illetve annak a továbbfejlesztett változata, a Tinosorb M®, ami egy abszorbens molekula és egy reflektáló mikropigment hatásait egyesíti. Viszonylag újnak számít a Mexoplex® filterrendszer, ami a Mexoryl XL®, a Mexoryl SX® és a Tinosorb S® kombinációjából született.

Mekkora mennyiségű fényvédőt kell alkalmanként használni?

Hiába a magas SPF-es készítmény, ha nem visz fel belőle a napon tartózkodó személy kellő mennyiséget. Tudni kell, hogy a csomagolásokon feltüntetett SPF abban az esetben érvényes, ha négyzetcentiméterenként 2 mg termék kerül a bőrre. Ennek az EU-ajánlásnak megfelelően alkalmanként mintegy 36 gramm fényvédőt kell a test fejtől lábig való bekenéséhez elhasználni; ami bizonyos kiszereléseknél egy negyed flakon mennyiséget jelent. Ebben az esetben sem tart egész nap a védelem: nyolc óra elteltével a megfelelő mennyiségben felvitt 50-es faktorú készítmény SPF-értéke is körülbelül 20-ra csökken, és ez fokozott izzadás, fürdés, törölközés során még kisebb lehet (3).

Inkább egyszer bőségesen, mint többször foghíjasan krémezni…

Aki naponta csak egyszer, de alaposan bekeni magát fényvédővel, jobban jár, mint az, aki többször ugyan, de mindig csak aluldozírozva vonja be a bőrét a fényvédővel. Mivel a bőrre felvitt készítmény vastagsága és az általa biztosított fényvédelem nem lineáris, hanem exponenciális kapcsolatban vannak egymással, a szükségesnél egy kicsit vékonyabb réteg is már jelentősen alacsonyabb mértékű fényvédelmet biztosít. Számszerűen kifejezve: aki egy 50-es SPF-es fényvédő termékből csak a javasolt mennyiség felét használja, az nem 25-ös SPF-nek megfelelő fényvédelemmel lesz ellátva, hanem csak SPF 7-nek megfelelővel.

Nem mindegy, hogy mikor keni/fújja be magát!

Ha repellens készítményeket is használni szeretne valaki a fényvédők mellett, akkor a szúnyogok és kullancsok távol tartására szolgáló készítménnyel kb. 30 perccel később kell magát befújnia/bekennie, mint a fényvédővel.

Meddig „vízálló” egy fényvédő készítmény?

Az Európai Kozmetikai, Toalettipari és Illatszer Szövetség (COLIPA) iránymutatása alapján „vízállónak” azt a fényvédő készítményt szabad nevezni, aminél a felvitelt és kétszer 20 perc vízzel való kontaktust követően legalább a fényvédőfaktorának a fele még mérhető. „Extra vízálló” megjelöléssel pedig csak azt a terméket szabad illetni, ami felvitel és négyszer 20 perc vizes kontaktust követően is legalább a fényvédőfaktorának a felével rendelkezik.

Lényeges felhívni a fényvédő készítményeket használók figyelmét arra, hogy a kívánt mértékű fényvédelem fenntartása érdekében az (extra) vízálló készítmények használata esetén is a termékek többszöri használatára van szükség – és ez fokozottan érvényes izzadás, úszás, fürdés, törölközés esetén (2, 3).

Mit tartalmaz(hat)nak még a „naptejek”?

A fényvédő készítmények a fizikai vagy kémiai elven működő fő komponenseik mellett – többek között – az esetlegesen keletkezett szabad gyökök megsemmisítésében szerepet játszó antioxidánsokat, a bőr hidratáltságát növelő, gyulladásgátló aktív anyagokat is tartalmazhatnak.

 

A fényvédő készítmények kiegészítő összetevői, példákkal (1, 2)

Hatás

Összetevő példa

Hidratáló

Glicerin, hialuronsav

Antioxidáns

Aszkorbil-palmitát, E-vitamin, karotinoidok, polifenolok (flavonoidok, zöldtea-kivonat, asztaxantin), szójaizoflavon

Bőrnyugtató

Bizabolol

Gyulladásgátló

Dexpantenol

DNS-javító enzim

Fotoliáz, T4 endonukleáz

 

A mindig visszatérő biztonságossági aggályok

Az elmúlt években mind a kémiai elven működő fényvédő molekulák, mind a fizikai elven védő mikropigmentek alkalmazásával összefüggő egészségkárosodásokkal kapcsolatosan merültek fel kérdések. A szakmai szervezetek állásfoglalása alapján a félelmek nem megalapozottak, és egyik esetben sem kell tartani az egészségkárosodás veszélyétől. Egyedül a 4-metil-benzilidén-kámfor esetén – az állatkísérletekben felmerült – pajzsmirigyhormonokra kifejtett hatás meglétét nem sikerült eddig megcáfolni (3).

Hangsúlyozandó, hogy a bőrdaganatok egyre nagyobb előfordulási gyakorisága miatt a fényvédelemre hangsúlyt kell fektetni, különösen a gyermekeknél, ahol a testfelület/testtömeg hányados körülbelül háromszor nagyobb, mint a felnőtteknél.

 

Irodalom


(1) Gonzalez S. et al. Current trend sin photoprotection – A new generation of oral photoprotectors. The Open Dermatology Journal 2011;5:6–14.

(2) http://www.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=53037; 2016. ápr. 8.

(3) www.ptaforum.pharmazeutische-zeitung.de/index.php?id=6904; 2016. ápr. 7.

 

Dr. Budai Lívia PhD, Semmelweis Egyetem, Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés