hirdetés
hirdetés
2023. február. 05., vasárnap - Ágota, Ingrid.
hirdetés

Nem csak a maszk okozhatja a pókháló erek megjelenését

A kötelező maszkviselés nyomai elsősorban azokon látszanak, akik szinte egész nap hordják a védőfelszerelést. Az orr kipirosodását azonban nem csak az irritáció okozhatja, de dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza szerint számos más oka is lehet az orron láthatóvá váló erek megjelenésének, a kipirosodásnak.

hirdetés

Pókháló ereknek nevezzük a bőrfelszínhez közel elhelyezkedő elpattant vagy kitágult ereket, amelyek tulajdonképpen apró, elszórtan elhelyezkedő, általában rózsaszín megjelenésű visszerek, bár lehetnek csoportosan elhelyezkedő, egy pontból kiinduló, kissé vastagabb, lilás színű visszerek is. Leggyakrabban az arcon és a lábon jelennek meg, de bármelyik testrészen észrevehetjük őket.

Mi okozhatja a piros erek látható válását?

- Családi halmozódás: akinek már a szülők, nagyszülők közt is volt ilyen jelenség, annak nagyobb az esélye a kialakulásra.
- Időjárás- és nyomásváltozás: a drasztikus hideg-meleg váltakozás okozhat értágulást, ahogyan a megnövekedett nyomás – akár csak a hányás, vagy egy nagyobb tüsszentés – miatt is elpattanhatnak az erek.
- Fényterhelés: az erős, tartós napsugárzás kitágíthatja az ereket.
- Alkoholfogyasztás: az alkohol kitágítja az ereket, az alkoholbetegség pedig az arc tartós kipirosodásához is okozhatja.
- Várandósság: a hormonális változás miatt láthatóvá válhatnak olyan erecskék, amelyek a szülés után el is tűnnek.
- Környezeti irritáció: bizonyos anyagok roncsolhatják a bőr szerkezetét, ami miatt láthatóbbá válnak az erek.
- Rosacea: ez a bőrbetegség – ami nem ugyanaz, mint a pókháló ér – eleve kipirosodással jár az orca, az orr, az áll környékén.

Mi segíthet a pirosság eltüntetésében?

– Először is ki kell derítenünk a konkrét okot, amely a kezelést igényli. Hiszen ha például alkoholbetegség áll a háttérben, nyilván ezt lenne érdemes kezelni, hogy a folyamatot megállítsuk. Ugyanakkor a már látható ereket is el lehet tüntetni, halványítani lehet – hangsúlyozza Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Gyakran beválhatnak a retinoid alapú krémek, amelyek csökkentik az erek láthatóságát és javítják a bőr állapotát, bár egyes esetekben éppen fokozzák a pirosságot és viszketést okoznak. Többek közt ez az oka annak, hogy szakorvosra kell bízni a kezelést, hiszen minden eset más és számos hatékony gyógyszert csak receptre lehet kapni.

Előfordulhat, hogy a külsőleges kezelés már nem tűnik elégnek, ilyen lehet olyan eljárásokhoz fordulni, mint a szkleroterápia, a lézer terápia, de ezeket is csak megfelelő szakértelemmel és körültekintéssel szabad alkalmazni. Ugyanakkor Rózsa doktornő hangsúlyozza, hogy mindazok, akik ezzel a problémával küzdenek, maguk is sokat tehet azért, hogy ne romoljon a megjelenésük.

Mit tehetünk az állapotromlás megelőzéséért?

- Már az első napsugarak megjelenésekor ajánlott fényvédő terméket használni, (vannak arcra kifejlesztett krémek, spray-k), és a kipirosodásra hajlamosaknak széles karimájú kalapot is érdemes viselni.
- Kerüljük a forró vizet fürdéskor, ellenben érdemes a váltott hideg-meleg fürdő és a hideg borogatás jót tehet.
- Az árnika-olajos, aloe verás, varázsmogyorós, C-vitaminos készítmények jó hatásúak lehetnek, de hogy személyre szabottan mi a leghasznosabb, arról bőrgyógyásszal érdemes egyeztetni.
- Minden új bőrápoló vagy sminkterméket teszteljünk 24 óráig egy kis darabon a bőrünkön, mielőtt a teljes arcunkon alkalmaznánk.
- Érdemes visszaszorítani az értágító hatású élvezeti szerek fogyasztását (kávé, csípős, erős ételek, alkohol), és az értágító gyógyszerekről is ajánlott az orvossal egyeztetni.

(forrás: Dermatica.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés