hirdetés
hirdetés
2022. szeptember. 27., kedd - Adalbert.
hirdetés

Napozás: a megfelelő faktorszám kiválasztása kulcskérdés

Dr. Kelen Ákos, naptejeket és fényvédő készítményeket fejlesztő gyógyszerész elárulja, hogyan élvezhetjük kockázatok nélkül a felhőtlen vakáció örömét.

hirdetés

A nyaralást könnyen beárnyékolhatja a napégés, amely kortól és nemtől függetlenül bárkinél komoly problémát okozhat. „A legfontosabb cél: így vagy úgy, megelőzni a leégést!” – szögezte le dr. Kelen Ákos, a Dr.Kelen kutatás-fejlesztője, aki szerint a leégés nem csak néhány napon át tartó bőrpírt okozhat.

„A leégés súlyosságától függően az egyszerű bőrpirosodástól a hólyagokig sokféle fokozat kialakulhat. A bőrtüneteket láz, fejfájás, súlyosabb esetben hidegrázás kísérheti. A többszörös leégés akár súlyos bőrbetegséghez is vezethet; a betegség pedig nem a leégést követően azonnal alakul ki, hanem évtizedekkel később” – fűzte hozzá.

A szakember arra is kitér, hogy a közhiedelmekkel ellentétben nem elég csak ruhával védenünk a bőrünket, mint mondja, a világos színű pamut viselet hasznos, de nem elégséges, ugyanis az nagyjából csak 10-es faktorú védelmet nyújt.

„Ha nyáron a szabadba megyünk mindenképpen használjunk a bőrtípusunknak megfelelő napvédő készítményt! Krémet, spray-t, olajat, kinek mi a szimpatikus. A lényeg a megfelelő faktorszám választása és persze, hogy egyenletesen, megfelelő mennyiségben eloszlassuk a bőrünkön. A félárnyékba húzódva is barnulunk, igaz, lassabban, de ott is le lehet égni megfelelő bőrvédelem nélkül” – fogalmazott Kelen Ákos, aki a faktorszámokra is kitért.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

„A faktorszám azt mutatja meg, hogy hányszorosára nő a bőr védekezőképessége a napozás alatt. Az egyéni, alap védelmi idő eltérő a különböző bőrtípusoknál. A legérzékenyebb bőr nagyjából tíz perc alatt leég védelem nélkül. Lebarnult bőr esetén csökkenthető a faktorszám, hiszen ekkor már rendelkezik a bőr bizonyos mértékű saját védelemmel, de ekkor sem szabad teljesen magára hagyni. Reggel, este elég lehet alacsonyabb faktor számú készítmény, de a kritikus 11-15 órás időszakban csak a magasabb faktorszám nyújt megfelelő védelmet” – magyarázta a kutató-fejlesztő, aki egyúttal az UVA- és az UVB-védelem fontosságáról is szólt.

Az UVB-sugarak adják a tartós barnaságot, viszont ez felelős a napégés kialakulásáért is; az UVA-sugarak a mélyebb bőrrétegekbe jutva a bőr idő előtti öregedését okozhatják és barna foltok alakulhatnak ki miatta. A faktorszám csak az UVB-védelmet jelzi, bőrünk biztonsága érdekében fontos, hogy olyan terméket válasszunk, amelyen az UVA védelemre utaló jelölés is szerepel” – húzta alá.

Mint fogalmazott, a saját egészségünk és a környezetünk védelmében érdemes tartósítószer-mentes napozókat választani, és a legjobb, ha a termék vízálló összetételű, mert az strandolás közben és után is megfelelő védelmet nyújthat.

„A szülőknek azt javaslom, hogy a kicsik esetében kifejezetten a gyerekek számára fejlesztett napvédőket használjanak. Ezeknek más az összetételük, és pancsolás közben is védik a bőrt” – tanácsolta Kelen Ákos, aki azt is kiemelte: ezek az apró figyelmességek elegendőek ahhoz, hogy elkerüljük a komoly veszélyekkel járó napégést és évekkel később is élvezhessük az egészséges bőr adta szabadság örömét.

(forrás: Dr. Kelen)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés