hirdetés
hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

Most a védőoltással megelőzhető fertőzésekre érdemes figyelni

Az influenza és az annak szövődményeként kialakuló tüdőgyulladás fokozott kockázatot jelent az idősebb korosztály számára, így az influenzaszezon közeledtével a védőoltással már megelőzhető légúti fertőzésekre érdemes figyelni.

hirdetés

A fertőző betegségek, járványok megelőzésére az ellenük kifejlesztett védőoltás széles körű alkalmazása a leghatékonyabb eszköz. A magyarországi kötelező védőoltási rendszernek köszönhetően hazánkban az átoltottság Európa-szerte egyedülállóan magas, és életveszélyes gyermekbetegségeket tűntetett el a palettáról.

A gyermekkori kötelező és ajánlott oltásokon túl, bizonyos élethelyzetekhez kötődően a felnőttek számára is fontos a vakcinációval megszerezhető védelem. Vannak olyan foglalkozások, munkaterületek, amelyek fokozott kockázatot jelentenek a fertőző betegségekre, amelyeket érdemes védőoltással megelőzni.

Az egészségügyben dolgozóknak a hepatitis B vírus elleni vakcina javasolt, az erdőgazdálkodási munkát végzőknek a kullancsencephalitis elleni, az állatorvosok, állatgondozók számára a veszettség ellen oltás ajánlott.  Fokozott rizikóval járhatnak az utazások is, persze, amikor már lehet utazni, főleg olyan egzotikus országokba, ahol itthon nem honos kórokozóval találkozhatunk, ezért hasznos védőoltással készülni a sárgaláz, malária, hastífusz, kolera ellen.

Fotó: DeepInsight Creative
Fotó: DeepInsight Creative

Itthoni szabadidős tevékenységeink során is megfertőződhetünk, például a járványos agyhártyagyulladás kórokozójával nagyobb közösségi programok alkalmával, ami egyelőre nem jellemző.  Ugyanakkor a kullancscsípéssel terjedő agyvelőgyulladás kórokozójával horgászat vagy vadászat, túrázás közben, vagy a járványos májgyulladást okozó vírussal a szabad vizekben fürödve, vagy a gasztronómiát élvezve találkozhatunk. A gondtalan pihenés, szórakozás egyik záloga lehet az e betegségek ellen időben beadott védőoltás.

Maga az életkor is komoly rizikófaktor, a fertőzésekre a csecsemők mellett csökkent védekező képességük miatt az idősek is fokozottan fogékonyak. Az idősebbek körében a fertőzések gyakrabban fordulnak elő, súlyosabb lefolyásúak és magasabb halálozással járnak.  A 65 év felettieknél gyakran a fertőzés a közvetlen halálhoz vezető ok, számos egyéb betegség esetén is az infekció hozzájárulhat a beteg halálához. Az idősek védelme jelentősen javítható a most aktuális influenza elleni, évenkénti oltással, továbbá a pneumococcus okozta tüdőgyulladás is megelőzhető azerősebb immunválaszt és a hosszabb távú védettséget adó egyetlenvédőoltással – hívja fel a figyelmet dr. Békássy Szabolcs háziorvos.

Az idősebb korosztály számára az influenzajárványok is fokozott kockázatot jelentenek. Influenzajárványok idején a vírusok és bizonyos baktériumok (elsősorban a pneumococcus baktérium) „összedolgoznak”. A vírus a nyálkahártya károsításával, a légutak öntisztító folyamatainak gátlásával nagymértékben segíti a légúti baktériumok megtapadását, és az alsóbb légutakba, esetleg véráramba jutását. Ebből adódóan influenzajárványok idején jelentősen megemelkedik a tüdőgyulladások, a bronchitiszek, a melléküreg gyulladások és gyermekkorban a középfülgyulladások száma. Idős korban a súlyos tüdőgyulladás következtében alakul ki leggyakrabban a véráramfertőzés.

A pneumococcus fertőzésre az influenzához hasonlóan az idősek és a krónikus betegek a legfogékonyabbak – figyelmeztet dr. Békássy Szabolcs, megjegyezve, hogy a pneumococcus okozta tüdőgyulladás az időseknél és a krónikus betegeknél súlyosabb formában jelentkezhet, gyakrabban igényel kórházi kezelést.

Az influenza a meglévő alapbetegségek – szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség – súlyosbodását is provokálja a tüdőgyulladásos szövődmények mellett, gyakran ezek együttesen vezetnek a beteg halálához.

A gyógyulási esélyeket jelentősen rontja, hogy az idős betegek gyakran nem mutatják a klasszikus gyulladásos szindróma tüneteit. Sokszor csak a megváltozott mentális státusz (zavartság) vagy az elesettség utal a fertőzésre. Jellemzően nincs lázuk és nincsenek a fiatalabb korban jellemző emelkedett laborértékeik. A terápia késlekedése mellett fokozza a kockázatokat az antibiotikum rezisztencia, a hangsúlyt tehát lehetőség szerint a megelőzésre kell tenni, ebben kétségkívül legnagyobb jelentősége a védőoltásoknak van.

Az idősek és a csökkent immunitású betegek védelme jelentős mértékben javítható az influenza elleni rendszeres évi vakcinációval. A pneumococcus okozta tüdőgyulladás is megelőzhető védőoltással, a hazai ajánlás szerint a prevenció első lépése még nem oltott pácienseknél konjugált védőoltással javasolt - mondja a háziorvos, kiemelve, hogy a védelem tovább növelhető, ha a közvetlen környezetben élőket is védőoltásban részesítjük.

 

(forrás: DeepInsight Creative)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés