hirdetés
hirdetés

Miért van oltásellenesség?

Bár az oltásellenes hangulat hazánkban lecsengőben van, az iskolai oltóprogram kezdetekor nagy harcot kellett vívni az oltásellenesekkel, írja a 24.hu.

hirdetés

Nagyon könnyű oltásellenesnek lenni egy olyan országban, ahol nincs mumpsz, nincs kanyaró, nem halnak meg szamárköhögésben gyerekek. Az oltásellenes szülő könnyen mondhatja, hogy minek oltassam be a gyerekemet, amikor ezek a betegségek nincsenek Magyarországon – mondja a 24.hu-nak Koiss Róbert, a Dél-Pesti Centrumkórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának vezetője.

De annak, hogy nincsenek, éppen az az oka, hogy kötelező védőoltás van ezen betegségek ellen, vagyis az oltásellenes szülő gyerekét körülvevő gyerekek csaknem mindegyike be van oltva. Így persze nem lesz beteg. Ám vajon ugyanez a szülő abban az országban is oltásellenes lenne, ahol nincsenek védőoltások, és sorra halnak meg a gyerekek az említett betegségekben? – teszi fel a kérdést a szakértő.

A HPV kapcsán fontos érvelésük volt az oltáselleneseknek, hogy ez a vírus ritkán okoz rákot. Amiben teljesen igazuk van, hiszen csak 10 százalékban vezet méhnyakrákhoz. De az senkinek nincs a homlokára írva, hogy 90 százalékba tartozik vagy a 10 százalékba – folytatja Koiss Róbert.

Aki egyébként kollégáival és más tudóscsoportokkal együtt foglalkozik annak kutatásával is, hogyan lehetne előre megmondani, kinél okoz majd rákot a HPV és kiben nem. Ha eljut arra szintre a tudomány, hogy ezt meg lehet állapítani, lehetséges, hogy csak az érintett 10 százalék számára lesz kötelező a védőoltás, a maradék a 90 százaléknál pedig csak ajánlott, mondja a kutató. Nekik azért lesz ajánlott, mert az oltóanyag révén más HPV-okozta állapotok, például a genitális szemölcsök kialakulása is megelőzhető lehet. De egyelőre nem tartunk itt.

A méhnyakrák megelőzése két pilléren nyugszik, szögezi le a szakértő: az elsődleges prevención, vagyis a védőoltás megkapásán, és a szűréseken való részvételen. Amelyek kölcsönösen erősítik is egymást, mert az iskolai oltóprogramon részt vevő lányok felnőttként várhatóan nagyobb hajlandósággal vesznek részt a szűréseken is.

Hogy melyik fajta védőoltást vagy melyik szűrési módszert alkalmazzuk, azok részletkérdések, amelyeken lehet vitatkozni, de nem a legfontosabb tényezők, mondja Koiss Róbert: Csak akkor tudjuk a méhnyakrákot eltüntetni a Földről, ha magas az átoltottság és magas a szűréseken való részvétel. Ha ez a kettő biztosított, akkor a méhnyakrák múlt lesz.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés