hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Mérlegen a kardiovaszkuláris hatású gyógynövények

A szív- és érrendszeri betegségek fitoterapeutikumokkal való megelőzésének és kezelésének a lehetősége sokak számára vonzó. Tény azonban, hogy a szintetikus gyógyszerekre jellemző igazolt terápiás hatás a gyógynövényalapú készítményeknél gyakran hiányzik, csakúgy, mint a lehetséges mellékhatások és esetleges interakciók ismerete.

hirdetés

A kardiovaszkuláris prevencióban és terápiában alkalmazható nagyszámú fitoterápiás készítmény közül néhánnyal végeztek klinikai vizsgálatokat, amelyek közül több is az adott szerek kedvező hatására mutat rá. Ennek ellenére kijelenthető, hogy egy adott gyógynövényhez rendelhető terápiás hatás bizonyítékokkal való alátámasztása nagyon sok esetben hiányzik (1).

A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és kezelésére ajánlható gyógynövények között tallózva, a következők ismerete hasznos lehet a mindennapi expediálási gyakorlatban.

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_stockstudio44'>stockstudio44 / 123RF Stock fotó</a>

A lenmagolaj a magas többszörösen telítetlen zsírsavtartalma (elsősorban alfa-linolénsav) miatt javasolható iszkémiás szívbetegségben, hiperlipidémiában és metabolikus szindrómában szenvedőknek. Egy tizenegy klinikai vizsgálat elemzésével készült metaanalízis enyhe, de szignifikáns vérnyomáscsökkentő hatást rendel a lenmagolajhoz. A növényi olaj alkalmazása elsősorban perifériás artériás érbetegségek esetén lehet kedvező. A vérnyomáscsökkentő hatáson kívül a lenmagolaj LDL-koleszterinszintet mérséklő hatását is egy metaanalízis igazolja. Ezzel összefüggésben például a kanadai egészségügyi hatóság 2014 óta napi 40 g lenmag fogyasztását javasolja a magas LDL-szint csökkentésére (1).

A fokhagyma érelmeszesedés megelőzésére való alkalmazása nagy múltra tekint vissza. Ennek ellenére egy magas vérnyomásosok körében végzett, 2012-ben közölt Cochrane-review nem talált kellő mennyiségű evidenciát a fokhagyma kardiovaszkuláris morbiditást és mortalitást csökkentő hatására – a placebokezeléssel összehasonlítva. Ennek ellenére tény, hogy a jellegzetes szagú gyógynövény több laborparamétert is kedvezően befolyásol; így például az LDL-koleszterin-szintet, az éhomi vércukorszintet (2). 39 korábbi vizsgálat eredményeinek az összegzése alapján a fokhagyma készítményeinek két hónapon keresztüli szedése a szérum összkoleszterinszintjét átlagosan mintegy 8 százalékkal csökkenti. Bár a HDL-koleszterin-szintben csak enyhe emelkedés következik be, és a trigliceridszint nem változik szignifikánsan a kezelés eredményeként, a tapasztalt összkoleszterinszint-csökkenés már klinikailag relevánsnak tekinthető (3).

A zöld teához rendelhető koleszterinszintet csökkentő és diabéteszkontrollt javító hatás több forrásból alátámasztott. Széleskörű megfigyeléses vizsgálatok a naponta legalább háromcsészényi zöld tea elfogyasztását mérsékelt kardiovaszkuláris morbiditással és mortalitással kapcsolják össze. Egy Cochrane-review – igaz, hogy viszonylag heterogén vizsgálati felépítésű és rövid megfigyelési idejű (mindössze 3−6 hónap) korábbi eredmények alapján − a zöld tea koleszterinszintre és vérnyomásra kifejtett előnyös hatását bizonyítja (1).

A galagonyát elsősorban a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek javasolják. Bár a drog alkalmazása során a krónikus betegség bizonyos paraméterei javulnak, a kemény végpontú vizsgálatok eredményei egyelőre még hiányoznak (1).

A szőlőmagkivonatokhoz vérnyomást és LDL-szintet csökkentő hatás rendelhető, azonban ezek a hatások széleskörű vizsgálatok hiányában még nem kellőképpen alátámasztottak (1).

Újnak számít a kardiovaszkuláris hatású gyógynövények palettáján a máriatövis, ami egy öt vizsgálatot alapul vevő metaanalízis szerint kedvező hatással van a cukorbetegek éhomi vércukorszintjére és a HbA1c-értékre, azonban a növény direkt kardiovaszkuláris hatását igazoló vizsgálati eredmények még hiányoznak (1).

Továbbra is feltételezik a szójáról annak koleszterinszintet és vérnyomást kedvezően befolyásoló hatását, illetve metaanalízis támogatja a növény LDL-koleszterin-szintet csökkentő hatását (1).

Néhány gyógynövény esetében – így a páfrányfenyőnél, az ázsiai ginzengnél, illetve a kevésbé ismert csüdfűnél (Astragalus sp.) − nem áll rendelkezésre a hatásosság igazolásához szükséges mértékű evidencia, vagy egymásnak ellentmondó eredmények születtek a hatásosságra vonatkozó vizsgálataik során (1, 2).

Szem előtt kell tartani azt is, hogy a gyógynövényalapú szerek használata mellékhatásokkal és különféle interakciókkal járhat együtt. A kardiovaszkuláris megelőzésben és terápiában alkalmazható gyógynövényekre vonatkozóan a mellékhatásokat, illetve a lehetséges gyógynövény-gyógyszer interakciókat a 2., illetve a 3. táblázatok foglalják össze (1, 2).

 

1. táblázat: A kardiovaszkuláris területen alkalmazott gyógynövények hatásossága és biztonságossága − evidenciaalapú csoportosítás (2) alapján.

A „!” a kardiovaszkuláris gyógyszerekkel való interakciók magas kockázatára utal

Erős evidencia támogatja a hatásosságát

Limitált fokú evidencia támogatja a hatásosságát

Nem támogatja evidencia, vagy ellentmondó eredmények vonatkoznak a hatásosságára

 

Enyhe mellékhatások

Enyhe mellékhatások

Potenciálisan súlyos mellékhatások

-

fokhagyma !

galagonya !

lenmagolaj

máriatövis

szója

szőlőmag

zöld tea !

ázsiai ginzeng !

csüdfű

páfrányfenyő !

 

2. táblázat: A kardiovaszkuláris hatású fitoterapeutikumok lehetséges mellékhatásai (1) alapján

Gyógynövény

Lehetséges mellékhatások

Csüdfű

Nem ismert

Fokhagyma

Fokhagymás testszag, hányinger, gyomorégés, hányás

Galagonya

Ritkán és enyhe formában jelentkező mellékhatások: hányinger, szédülés, gasztrointesztinális zavarok, fejfájás, palpitáció

Ginzeng

Hosszú távú alkalmazásnál: vérnyomás-emelkedés, hányinger, hasmenés, fejfájás, alvászavarok

Lenmagolaj

Gasztrointesztinális zavarok

Máriatövis

Általában jól tolerált, ritkán allergiás reakció léphet fel, bőrkiütések, gasztrointesztinális zavarok, fejfájás

Páfrányfenyő

Fejfájás, hányinger, hasmenés, szédülés, bőrkiütések

Szója

Hányinger, gasztrointesztinális panaszok, székrekedés, esetleg endometriumhiperplázia, ösztrogénfüggő tumorok emelkedett gyakorisága, férfiinfertilitás, pajzsmirigyhormon-zavarok

Szőlőmag

Viszketés, szédülés, hányinger, hasmenés

Zöld tea

Koncentrált kivonatoknál egyes esetekben reverzibilis májkárosodás

 

 

3. táblázat: A kardiovaszkuláris területen alkalmazott gyógynövények jelentősebb gyógynövény-gyógyszer interakciói (2) alapján

Gyógynövény

Interakcióba lépő hatóanyag

Interakció hátterében álló mechanizmus

Lehetséges következmény

Ázsiai ginzeng

Warfarin

CYP2C9 indukció

Hatáscsökkenés

Fokhagyma

Acetilszalicilsav és antikoagulánsok

Trombociták funkciójának gátlása

Fokozott vérzési rizikó

Galagonya

Digoxin

Emelkedett digoxinkoncentráció a vérben

Aritmiaveszély

Páfrányfenyő

Acetilszalicilsav és antikoagulánsok

Trombociták funkciójának gátlása

Fokozott vérzési rizikó

Zöld tea

Warfarin

A zöld tea K-vitamin-tartalma

Hatáscsökkenés

 

 Irodalom

1. Geballte Pflanzenkraft gegen das Herzrisiko. Pharmaceutical Tribune 2017;8:4.

2. Liperoti R, et al. Herbal medications in cardiovascular medicine. J Am Coll Cardiol. 2017;69:1188−99.

3. Bayan L, Koulivand PH, Gorji A. Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna J Phytomed. 2014;4:1−14.

Dr. Budai Lívia , PhD. szakgyógyszerész Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézet
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés