hirdetés
hirdetés
2020. november. 26., csütörtök - Virág.
hirdetés

Marad a homeopátia

A parlament előtt lévő egészségügyi salátatörvény értelmében a jövőben nem lehet majd gyógyszernek nevezni a homeopátiás készítményeket. Az Index szerint nem erről van szó, a kormány nem is léphetné ezt meg, hiszen ezzel uniós jogba ütközne.

hirdetés

Azt, hogy a tervezet elfogadása után a homeopátiás szereket nem lehetne többé gyógyszernek hívni, az októberben kinevezett egészségügyért felelős államtitkár, Horváth Ildikó mondta egy Magyar Gyógyszerészi Kamara által szervezett rendezvényen. Erről tudósított az MTI, ahonnan a hírt aztán a teljes magyar sajtó átvette. Hogy mi történt pontosan, nem tudni, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az Index erre vonatkozó kérdésére nem válaszolt, de feltehetően csak egy félreérthető megfogalmazásról lehet szó.

Ez már csak azért is elég valószínű, mert a magyar kormány nem is hozhatna ilyen tartalmú törvényt. A gyógyszerek szabályozása ugyanis az Európai Unió hatásköre, a hatályos uniós irányelv pedig gyógyszerként ismeri el a homeopátiás szereket, amivel egyik tagállam sem mehet csak úgy szembe.

Akkor viszont miről szól valójában a törvényjavaslat? Elég sok mindenről, mivel egy salátatörvényről van szó, de minket most csak a homeopátiára vonatkozó részek érdekelnek. Ezekből kettő van:

  • A 12. paragrafus az 1997-es egészségügyi törvénynek a tájékoztatáshoz való jogról szóló részét egészítené ki azzal, hogy az ott leírt “részletes tájékoztatást homeopátiás gyógyszer ajánlása esetén írásban is a beteg rendelkezésére kell bocsátani”.
  • A 15. paragrafus pedig a 2005-ös gyógyszertörvénybe illesztene be egy kiegészítést arról, hogy a “2004. május 1. előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek 2020. január 1-jét követően akkor forgalmazhatók, ha a 2001/83/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, illetve az azt átültető jogszabályok ezen gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó előírásainak megfelelnek.”

Az első pont viszonylag magától értetődő, úgyhogy egyelőre tegyük is félre. (Később még elővesszük.) A másodiknak viszont több eleme is magyarázatot igényelhet, hogy megértsük, mit akar a tervezet és mi a jelentősége.

A magyarázat egy kiskapu az uniós irányelv szövegében. Itt a javallattal rendelkező szerekre vonatkozó rész, különösen a második mondatot figyeljék: “A gyógyszerek forgalmazására vonatkozó általános szabályokat kell alkalmazni azokra a homeopátiás gyógyszerekre, amelyeket terápiás javallattal, vagy olyan gyógyszerformában hoznak forgalomba, amely a kívánt terápiás hatással szemben mérlegelendő kockázatot jelent. Különösen a homeopátia terén nagy hagyománnyal rendelkező tagállamok különleges szabályokat alkalmazhatnak e gyógyszerek biztonságosságának és hatásosságának megállapítására szolgáló vizsgálatok és kísérletek eredményeinek értékelésekor.”

A javaslat általános indoklása szerint a cél “a homeopátiás eljárások és a homeopátiás gyógyszerek forgalmazásának visszaszorítása”. Bár ez első olvasatra úgy hangozhat, mintha szigorúbb szabályokat hoznának, a fentiekből látszik, hogy valójában inkább csak az eddigi szabályok szigorúbb betartatásáról van szó.

Mit is jelent akkor az a bizonyos második pont?

Így néz ki jogi nyelven: “2004. május 1. előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek 2020. január 1-jét követően akkor forgalmazhatók, ha a 2001/83/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, illetve az azt átültető jogszabályok ezen gyógyszerek forgalomba hozatalára vonatkozó előírásainak megfelelnek.”

És így magyarul:

Bár az EU-s szabályok semmit nem változnak, a kormány úgy döntött, hogy felszámolja az uniós csatlakozás előtti homeopátiás vadnyugatot, és rövid türelmi idő után már csak olyan szereket tűr meg, amelyek tényleg megfelelnek az amúgy eddig is érvényes előírásoknak.

“Szerintem csak be kell tartani a jogszabályokat. Ha eddig is betartották volna rendesen, akkor ezek a termékek nem lennének itt” – mondta Csupor Dezső, a Ködpiszkáló blog vezetője és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának elnöke, aki a Magyar Tudományban a homeopátia szabályozásával foglalkozó egyik tanulmány társszerzője is.

(forrás: Index)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés