hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 03., hétfő - Hermina.
hirdetés

Macskajaj a táránál

Ha már megvan a baj, a patikaszerek közül bizonyos fájdalomcsillapítók, antacid készítmények szedése enyhíthet a másnapos panaszokon.

hirdetés

Aki nem „ésszel” iszik, hanem „torokkal”, annál bizony elkerülhetetlenek a túlzott alkoholbevitel következményei, amik rövid távon másnaposság formájában öltenek testet. A macskajaj sajnálatos módon nem csak az élemedett korúak baja, de – mint a mindennapi tapasztalat is mutatja – sok fiatal is szembesül azzal, sok esetben még 18 éves kora előtt.

Másnaposság – létező tünetegyüttes

A túlzott mértékű alkoholfogyasztás okozta vezető tünetek sokak számára ismertek, és azok meglétét tudományos vizsgálatok is alátámasztják. A leggyakrabban szomjúságérzet, fáradtság, koncentrációs zavarok lépnek fel, erről a másnaposok 95 százaléka számol be. Emellett, igen gyakorinak tekinthető még a fejfájás és hányinger/hányás jelentkezése; továbbá, minden ötödik érintett szorongást tapasztal a túl sok alkohol miatt.

Nincs bombabiztos megelőző módszer!

Generációról generációra szállnak azok a mondások, amik a másnaposság megelőzésére próbálnak tanácsot adni. Ilyen például: a „Borra sör meggyötör, Sörre bor bármikor” is, vagy a „Ha csak egyfélét iszol, nem rúgsz be”, amik nem többek, mint szeszes mítoszok. Gyakorlatilag lényegtelen ugyanis, hogy mit iszik az illető, a vérben kialakuló alkoholszint az, ami meg fogja határozni, hogy mennyire lesz macskajajos.

Budapesti tapasztalatok

Egy budapesti belvárosi gyógyszertár gyógyszerésze beszámolt arról, hogy náluk igen gyakori, különösen hétvégéken, hogy „elsősorban külföldi fiatalok a másnapos panaszaiktól jajgatva keresnek megoldást a patikában. Ezek, a hazai 50 százalék körüli szeszfokú pálinkákhoz nem szokott bulizó fiatalok elsősorban gyomorpanaszoktól szenvednek.” A táránál állva ők elsősorban antacid készítményeket javasolnak a „betegeknek”. Megemlítendő az is, hogy a fokozott alkoholfogyasztás a másnaposság mellett egyéb következményekkel is járhat. A korlátok figyelmen kívül hagyása, az alkoholmámoros állapotban tapasztalható túl szabados viselkedés gyakran ahhoz vezet, hogy – antacidok mellett – esemény utáni tablettára van szüksége a fiataloknak. Nem ritka tehát, hogy másnapos fiatalokat kell nőgyógyászhoz irányítani – felvilágosításért és vényért.  

Veszélyes praktika az este bevett fájdalomcsillapító!

Eső után köpönyegnek minősül a fájdalomcsillapító gyógyszerek megelőzési céllal való szedése. Le kell minden fiatalt beszélni arról, hogy alkoholgőzös állapotában este még bekapjon egy fájdalomcsillapítót azzal a céllal, hogy másnap ne kínozzák a túl sok alkohol utóhatásai, és például képes legyen jó eredménnyel megírni egy dolgozatot vagy zárthelyit. Ha valaki akkor vesz be fájdalomcsillapító hatóanyagú gyógyszert (pl. paracetamol, acetilszalicilsav vagy ibuprofén), amikor a szervezete alkohollal telített, fokozott terhelésnek teszi ki a máját. Ez különösen veszélyesnek bizonyul az egyébként is hepatotoxikus mellékhatásokkal fenyegető paracetamol esetén.

A legjobb, amit az ivás után, de még a másnaposság előtt tenni lehet, az a fokozott mértékű vízbevitel (tiszta víz formájában), illetve a többször kis adagokban történő étkezés. Egy németországi felmérés alapján a másnapossági tünetektől tartó férfiak harmada, míg a nők fele él ezzel a stratégiával. Ennél is többen döntenek amellett, hogy másnap az ágyban maradnak, és kialusszák a másnapos kínjaikat.

Ha már fáj a fej és a gyomor

A már kialakult fejfájásnál ibuprofénes fájdalomcsillapítók bevétele javasolható. Azoknál, akik gyomorpanaszokkal küzdenek, az antacid készítmények segíthetnek a bajon.

Vannak kísérletek és vizsgálatok különféle hatóanyagokkal és egzotikus növényekkel is, amik enyhíthetik a másnaposság tüneteit. Ilyen például a vörös ginzeng, amivel kapcsolatosan ugyan biztatóak az első eredmények, de még távol állunk attól, hogy egy macskajaj megelőzésére/kezelésére alkalmas gyógynövényként tekinthessünk rá. 

Marad tehát megfogadni való, örök jó tanács: „ésszel igyunk” - ként az, hogy alkoholt fogyasztani csak felelősen, mértékkel érdemes inni is csak ésszel szabad!

 

Forrás:

Pharmazeutische Zeitung

Hum Psychopharmacol

Food Funct

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline, Youtube)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés