Lúgosítás-blöff

Összességében a lúgosító étrend egy elméletileg megalapozatlan, gyakorlatban nem visszaigazolható életmód-rendszer– írja az Alimento.blog.hu.

hirdetés

Lehetséges, hogy egy tudományosan megcáfolt elvekre épülő étrend mégis kedvező hatással legyen az egészségre? – teszi fel a kérdést Alimento című blogján Meleg Sándor dietetikus, majd a tőle megszokott alapossággal járja körbe a lúgosító étrendeket.

A lúgosító étrendekben általában több a friss zöldség, csíráztatott mag. Az állati eredetű termékek csökkentése a koleszterin és a telített zsírsavak bevitelét mérsékli.  A lúgosító étrendet követők energia bevitele becsülhetően alacsonyabb. A lúgosító programok kiemelten kezelik a dohányzásról való leszokást, az alkoholfogyasztás mérséklését, a megfelelő pihenést és a rendszeres fizikai aktivitást – ezek pedig mind jó hatásúak az egészségre. De a pozitív hatásnak semmi köze nincs szervezet savasságához, illetve az arra gyakorolt hatáshoz.

Ezzel véget is ért a diéta jó oldala, sokkal komolyabb a hiányosságok listája. A lúgosító étrend rendkívül sok élelmiszert kizár a fogyasztható kategóriából, ezáltal egysíkú, monoton étrend jön létre és rendkívül nagy az esélye hiányállapotok kialakulásának, különösen a téli, friss vegetációtól mentes időszakban.

Az étrend energiatartalma alacsony, ez komolyabb fizikai munka vagy sporttevékenység mellé egyszerűen alkalmatlan. Ha a hús, tojás és tejtermékek kikerülnek az étrendből, a hüvelyesek, a kevés gabona és minimális halfogyasztás együttesen nem képesek komplett fehérjebevitelt biztosítani, az esszenciális aminosavakból is hiány léphet fel. A hús és a tejtermékek kizárása miatt valószínű a vas- és kalcium-, illetve B12- és D-vitamin hiányának kialakulása. A gyümölcsök nélkülözése a vitaminok és ásványi anyagok bevitelét mérsékli. Ha az olajos magvak, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek kellő mennyiségben szerepelnek az étlapon, akkor a további hiányállapotok elméletileg elkerülhetők, de ha ezek is korlátozás alá kerülnek, akkor további nyomelemek (réz, mangán), illetve vitaminok (B2, B6, a biotin) esetében kel hiányra számítanunk.

Mivel minden fermentált, probiotikus termék száműzetésbe került – mindenképpen szükséges valamilyen formában való pótlásuk. Ennek hiányában számíthatunk arra, hogy a bélflóra sérül, a keletkező diszbiózis (akár patogén törzsek megtelepedése is előfordulhat) emésztőszervi problémákat fog okozni. A lúgosító étrend is küzd a rettegett candida ellen, de maga az étrend fogékonyabbá tehet a patogén gombák megtelepedésére.

Étrendi kezelést igénylő betegség (gyulladásos bélbetegségek, daganatok) vagy anyagcsere-állapot (cukorbetegség) esetén a radikális lúgosító étrend akár katasztrofális következményekkel is járhat. A lúgosító étrend előírásai kifejezetten veszélyesek várandós vagy szoptató kismamáknál, illetve a fejlődő gyermeki szervezet számára!

Az étrend szertelen módon alkalmaz mindenféle étrend-kiegészítőt, illetve annak vélt terméket. Ezen kiegészítők között megtalálhatóak komoly mérgezés kiváltására alkalmas termékek (NaClO2, H2O2, nehézfém-kolloidok), néhány olyan készítmény, aminek fogyasztása lényegében nem jár sem negatív, sem számottevő pozitív hatással (pl. klorofill), de előfordulnak kifejezetten jó hatású termékek (pl. probiotikumok, pycnogenol) – ez utóbbiaknál is felmerül, hogy vajon alkalmazásuk alapvetően szükséges-e egy egészséges táplálkozást követő személynél.

A módszer ellen szól, hogy ha minden előírását be szeretnénk tartani, igen nagy anyagi megterhelést jelenthet: a speciális víz, az étrend-kiegészítők éves költsége akár millió forintos nagyságrendű tételt jelenthet.

Az étrend pontos betartása esetén hosszú távon nagy esélye van hiányállapotoknak, illetve egyéb egészségkárosodásoknak. Ennek elkerülése csak olyan „diétahibák” útján (pl. húsevés, tej- és gabonafogyasztás) lehetségesek, amik viszont az egész rendszert megkérdőjelezik.

Nem lehet nem észrevenni a lúgosító (és egyéb alternatív) étrendek köré épült kereskedelmi érdekcsoportok tevékenykedését, akik elképesztően magas áron terjesztik a kapcsolódó termékeket, kiegészítőket. Ha méltán éri kritika az egészségügyi és élelmiszeripari gyártókat az „anyagi érdekeltség” miatt, akkor ugyanez a megközelítést alkalmazva az alternatív módszerek még rosszabb helyzetben vannak: ezek még inkább „profit-központú” rendszerben működnek: gyakori az illegális kereskedelem, a fogyasztók megkárosítása.

(forrás: Alimento.blog.hu)
hirdetés

Ajánlott

Miért vágyik a gyógyszerész szakma valós adatokra?

A modern gyógyszereknek a piacvezető státusz eléréséhez képesnek kell lenniük arra, hogy nagyrészt helyettesítsék a rendelkezésre álló kezeléseket a jobb hatékonyságuk, biztonságosságuk vagy kényelmük miatt. (x)

 

Az intravénás humán immunglobulint (IVIG) egyre gyakrabban használják szisztémás autoimmun betegségek kezelésére, azonban a növekvő kereslet miatt igyekeznek naprakész szakmai irányelveket megfogalmazni a kezelés indikációjáról.

Antihisztaminból április és szeptember között másfélszer, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban, derül ki a Pénzcentrum összeállításából.

A hamisított készítmények elleni küzdelemhez akár mi magunk is hozzájárulhatunk, ha illegális forgalmazást tapasztalunk, és megpróbálunk tenni ellene.