hirdetés
hirdetés

Lehet, hogy a pajzsmirigye miatt feledékeny?

Mielőtt kezdődő Alzheimer-kórt diagnosztizálna magán, érdemes megnézetni pajzsmirigye működését. A témáról dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa beszélt.

hirdetés

A feledékenység ijesztő is tud lenni

Bár mindenkivel megesik, hogy elfelejt dolgokat, van, hogy ijesztő méreteket ölt a probléma. Előfordulhat, hogy valaki közérzetére, emberi kapcsolataira is rányomja a bélyegét az, hogy akár mindennapi dolgokra nem emlékszik. Amennyiben ez csak ritkán fordul elő, az teljesen természetes, ám ha feltűnően feledékenyebb, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát.

Gyakran az időskor velejárója a feledékenység, de akkor sem érdemes legyinteni rá, hiszen valamilyen betegség is okozhatja. Ez lehet érszűkület, daganat, vese-vagy májbetegség, hormonzavar, de akár egy egyszerű vitaminhiány (pl. B6, B12), gyógyszer-mellékhatás, vagy stresszes időszak is lehet a probléma okozója, mondja dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa.

Pajzsmirigy alulműködés is lehet a hátterében

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész test működésére nagy hatást gyakorolnak, így az agyi funkciókra, a memóriára is. Amennyiben valamilyen oknál fogva túl kevés T3, T4 hormont termel, az anyagcsere lelassul, ami negatívan befolyásolja a kognitív funkciókat is.

Mivel a normál agyműködéshez sok energiára van szükség, a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők gyakran panaszkodnak feledékenységre és koncentrációs zavarokra, ugyanis az állapot lassú anyagcserével, így kevesebb energia termelésével jár, magyarázza a szakember. Az illető ezért amellett, hogy aluszékonnyá, depresszióssá és fáradttá válik, a memóriája is romlik.

A pajzsmirigy alulműködés további tünetei:

  • menstruációs zavarok
  • túlsúly
  • depresszió
  • alacsony pulzus
  • székrekedés
  • hajhullás
  • alvászavar.

Szerencsére a pajzsmirigy alulműködés gyógyszeres terápiával igen eredményesen kezelhető, melynek hatására a hormonszint normalizálódik, az anyagcsere felgyorsul, így az agyi funkciók is kielégítőbbé válnak.

Gyógynövényekkel a jobb memóriáért

A pajzsmirigy alulműködésre használt gyógyszeren kívül célszerű gyógynövényeket is fogyasztani, hogy minél tovább megőrizhesse szellemi funkcióit. Ilyen pl. a Veronica officinalis, mely amellett, hogy hatékony értisztító, fokozza az agy vérkeringését is, illetve a Ginseng, mely hozzájárul a testi erőhöz és egészséghez, valamint javítja az emlékezőképességet és a koncentrációt.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés