hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Legyen mértékletes a medvecukorral! – javasolja az FDA

Az édesgyökér kivonatának és a belőle készült termékeknek a nagy mennyiségű fogyasztása kardiovaszkuláris problémákhoz vezethet.

hirdetés

A medvecukor világszerte fogyasztott édesség, amiből a legtöbb Halloween táján fogy az USA-ban. Kiderült azonban, hogy nem ártalmatlan édességről van szó! A túl sok édesgyökeres termék, köztük a közkedvelt medvecukor nagyobb mennyiségben való fogyasztásától az USA gyógyszerügyi hatósága, az FDA is óva int.

Különösen a szívbetegek figyeljenek a mértékletességre!

Negyven évnél idősebbeket már napi kb. 56 g édesgyökér több napon keresztüli rendszeres fogyasztása is kórházi kezelésre ítélhet, ugyanis a növényi rész fogyasztása szívritmuszavarokhoz vezethet.

A problémáért az édesgyökérben található, annak az édes ízéért felelős glicirrizin okolható. A glicirrizin nagyobb mennyiségben a szervezet kálium-szintjét olyan mértékben csökkentheti, hogy az magas vérnyomáshoz, ödémásodáshoz, aritmiához, levertségérzéshez, súlyos esetben pangásos szívelégtelenséghez vezethet.

Tavaly is jelentettek az FDA-nak édesgyökér-nassolással összefüggő kardiovaszkuláris problémát, mondja az FDA szakembere, dr. Linda Katz. Emellett, több szakmai folyóirat hasábjain is lehet olvasni az édesgyökér fogyasztásával kapcsolatba hozható nem kívánatos következményekről, különösen a magas vérnyomásos vagy szívbeteg páciensek esetében.

Mit tanácsolhatunk a betegeknek?

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_ucius'>ucius / 123RF Stock fotó</a>
Forrás: 123rf.com

Az édesgyökeret is tartalmazó készítmények fogyasztásának abbahagyása után a szervezet kálium-szintje normalizálódik. Ennek ellenére, szívbetegségtől és életkortól függetlenül nem árt a medvecukor és egyéb édesgyökeres termékek fogyasztása során a mértékletesség! Az esetlegesen jelentkező szív-és érrendszeri problémák esetén orvoshoz kell irányítani a betegeket.

Édes édesgyökér

Az édesgyökér glicirrizinre visszavezethető édes ízét mind az élelmiszer-, mind a gyógyszeripar ízjavítóként használja. Az édesgyökér a medvecukor vagy bocskorszíj néven ismert édesség ízesítője. Emellett, az édesgyökeret felhasználhatják a barna sörök vagy likőrök színezésére, ízesítésére is. Megjegyzendő, hogy számos termék, ami édesgyökér ízű, nem édesgyökeret, hanem az ahhoz hasonló ízű és illatú ánizsolajat tartalmaz. Az étrend-kiegészítőként forgalmazott édesgyökeres termékek körében pedig terjedőben vannak a glicirrizint nem tartalmazó, ún. „deglicirrizinált” (DGL) változatok.

A kismamákat már korábban is tiltották a medvecukortól

Az igazi édesgyökérnek, a kivonatainak és a belőle készült termékeknek a fogyasztásáról már korábban is óva intették a terhes nőket. Mint az az American Journal of Epidemiology folyóiratban közöltekből kiderül az édesgyökér a 11-béta-hidroxiszteroid-dehidrogenáz enzim 2-es típusának, a kortizol kortizonná alakulását katalizáló enzimnek a gátlószere. Ez az enzim a placentában is megtalálható, ahol az említett enzim gátlása révén a magzat szervezetében felhalmozódik a kortizol, ami a későbbiekben többek között a pubertás időpontjának befolyásolásához és a nemző-, illetve fogamzóképességben fellépő zavarokhoz vezethet.

Ph. Hg. VIII.-ban is hivatalos az igazi édesgyökér

A szántókon, legelőkön, parlagokon élő évelő, az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) népies nevén édesfa vagy cukorkóró, a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A növény jellegzetes, ánizsra emlékeztető ízű és illatú gyökérrel rendelkezik, amit tradicionálisan a gyomorégés, a gasztrointesztinális fekélyek, a bronchitis, a torokfájás és bizonyos vírusos fertőzések (pl. hepatitis) kezelésére alkalmaznak.

A Liquiritiae radix drog a Glycyrrhiza glabra L. és/vagy a Glycyrrhiza inflata Bat. és/vagy a Glycyrrhiza uralensis Fisch. egész vagy aprított, hámozott vagy hámozatlan, szárított gyökeréből és tarackjaiból áll. A szárított drog legalább 4 százalék glicirrizinsavat tartalmaz, írja a Ph. Hg. VIII.

A drog néhány hazai forgalomban lévő gyógyszerben is megtalálható.

 

(Forrás: FDA)

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés