hirdetés
hirdetés
2020. július. 07., kedd - Appolónia.
hirdetés

Kommunikációs kihívások az expediálás során

A speciális betegségek, tünetek esetében a gyógyszerész tanácsadói szerepére a szokottnál is nagyobb szükség lehet. Az ezekhez kapcsolódó kommunikációs gondokról ír a MarketingPirula.

hirdetés

A „szégyellnivaló” betegségek esetében akár maga a tünet kellemetlensége, az intim területek esetleges érintettsége, illetve a megbetegedés feltételezett módja is gátat szabhat annak, hogy a beteg nyíltan beszéljen az őt kiszolgálni igyekvő szakemberrel. Sokat segíthet, ha a patikában rendelkezésre áll egy elkülönített, nyugodt, privát hely, ahol az olyan esetek megbeszélhetők, amelyeknél az avatatlan jelenlévők a szokásosnál is zavaróbbak lehetnek. Ennek hiányában esetleg javasolhatjuk a betegnek, hogy egy kevésbé frekventált időszakban térjen vissza, amikor bizalmasabb légkörben tudnak a gondokról szót ejteni.

A beszélgetés során éreztessük vele, hogy nem ítéljük el, nem undorodunk a tüneteitől, és az a célunk, hogy szakemberként megoldjuk a problémáját. Ha küzd a szavakkal, megpróbálhatjuk magunk is bevezetni a beszélgetésbe a feltételezetten keresett kifejezéseket, hogy érzékelje: nem kínos ezeket a szavakat ebben a védett környezetben kimondani. Megnyugtatásul arra is hivatkozhatunk, hogy az esete egyáltalán nem egyedi, mások is tapasztaltak már hasonló tüneteket.

Egy kissé hasonló a helyzet a függőkkel, szenvedélybetegekkel is: meghatározó élményük a szégyenérzet és az elszigeteltség. Problémájukat sokáig próbálják eltitkolni, akár hazudnak is ennek érdekében. Ha felismerjük a betegség tüneteit, ezt mindenképpen vegyük figyelembe az expediálás során, például a gyógyszerkölcsönhatások ismertetésénél. Fejezzük ki, hogy megértjük és elfogadjuk, de nem támogatjuk a függőséget. Fontos, hogy ne mutassunk dühöt az adott személy irányába, akkor sem, ha az állapota a terápiáját befolyásolja.

A függőség egyébként az egészségügyi intézményrendszerrel kapcsolatos viszonyt is sajátosan befolyásolja. A kutatások szerint a súlyos alkoholfogyasztás kevesebb, rövidebb és felszínesebb látogatást eredményezett az egészségügyi szolgáltatónál, és utóbbiak kommunikációját az alkoholfogyasztó betegek rosszabbnak is értékelték. Érdekes jelenség, hogy ugyanez a drogfogyasztók esetében nem állt fenn.

A pszichikai elváltozásokat okozó betegségek nem könnyítik meg sem a páciens, sem a családja, sem az egészségügyi személyzet munkáját. A kóros pszichés állapotban lévő páciensek a mindennapi társadalmi interakciókban is a viselkedési minták és érzelemmegnyilvánulások széles skáláját mutathatják, ezzel komoly kihívásnak téve ki a környezetüket. Lehetnek tévképzeteik, üldözési mániáik, fura elgondolásaik a világról, mutathatnak eufóriát vagy teljesen passzívvá is válhatnak. Kiszámíthatatlanok, idegesítőek lehetnek.

Ilyen esetekben is mindig a személyre magára, és ne a tüneteire koncentráljunk! Figyeljünk oda rá, de tartsuk tiszteletben a magánszféráját! Sugározzunk melegséget és törődést, mutassunk tiszteletet és kerüljük a nyersességet még akkor is, ha erre okot adnak a körülmények. Mindig legyünk kedvesek, mert ezek a betegek általában hozzászoktak a megvetéshez és a kitaszítottsághoz.

További tanácsokat is közöl a MarketingPirula.

(forrás: Marketing Pirula)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés