2022. január. 22., szombat - Vince, Artúr.

Koleszterinszint csökkentés: ezért fontos a dietetikus

Drégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa arról beszélt, hogyan lehet igazán hatékony a koleszterincsökkentés.

A koleszterin sokak szemében „ellenséges” kifejezés, holott egy bizonyos mennyiség kifejezetten szükséges belőle, hiszen ez a sejtek egyik alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ha vérzsírokat ultracentrifugálással szétválasztjuk, két frakciót kapunk: az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL). Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek különösen szorosan összefüggnek egymással. Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Végső soron az ér el is záródhat, ami szövetelhaláshoz vezet.

Az LDL koleszterin szintjét csökkenteni, a HDL szintjét növelni érdemes

A koleszterinszint csökkentésnél a fő kérdés az, hogy van-e egyáltalán szükség kívülről bevitt koleszterinre? Hiszen a májunk elég koleszterint termel ahhoz, hogy kielégítse a szervezetünk szükségleteit. A legtöbb esetben mégsem a kívülről bevitt koleszterin a felelős, valójában a telített zsírsavak túlzott bevitele emeli a koleszterinszintet. Ezek koleszterinszint-növelő hatása mintegy kétszerese az élelmi koleszterinének. Tehát elsősorban a táplálkozásunk és életmódunk reformja az, ami csökkentheti a magas LDL koleszterinszintet. Az elsődleges szabály, amit szem előtt kell tartani, hogy a telített és transz zsírok ne haladják meg a napi bevitt kalóriamennyiség 5-8 százalékát.

  • A KardioKözpont dietetikusának tanácsai:
    Fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket.
  • Csökkentsük az előrecsomagolt-, félkész-, kész- és gyorsételek fogyasztását.
     Próbáljunk kerülni bizonyos trópusi zsiradékokat, mint például a pálma- és a kókuszolaj.
  • Limitáljuk a cukorfogyasztásunkat, és ez nem csak édességekre, de például az üdítőitalokra is vonatkozik.
  • Mérsékeljük a sós, olajos rágcsálnivalókat is az étrendben, úgymint a chipszek, sós snackek, sós péksütemények, ízesített kekszek.
  • Limitáljuk az alkohol mennyiségét.

Mindemellett bizonyos élelmiszerek fogyasztásával növelhetjük a „jó” HDL koleszterinszintet. Ehhez a dietetikus szerint fontos a húsfogyasztás mérséklése mellett beépíteni az olajos magvakból, gabonákból, illetve a hüvelyesekből, például babból, lencséből készült fasírtokat, tengeri halakat, zsírszegény túrót, tofut. A rizs- és burgonyaköret helyett érdemes kipróbálni a bulgurt, kölest, hajdinát, quinoát, és minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani a rostbevitel növelésének érdekében.

A személyre szabott étrend a leghatékonyabb

Amikor valaki a koleszterinszintjét szeretné csökkenteni, tisztán kell látni, hogy ezt első körben az életmódjával – táplálkozással, rendszeres mozgással – teheti meg, de bizonyos esetekben, például az öröklötten magas koleszterinszint esetében, szükség van gyógyszeres kezelésre is. Azonban ebben az esetben is nagyon sokat számít az étrend – hangsúlyozza Drégely Anikó, a KardioKözpont dietetikusa. – Mivel pedig nem csak a rossz szokások lecserélésére van szükség, de egy olyan követhető táplálkozási rendszerre, ami tekintetbe veszi az életformát, az esetleges érzékenységeket, a célokat és még élvezetes is, minden szempontból nagy segítséget jelent a dietetikai tanácsadás. Ilyenkor ugyanis nem csak általánosságokat hallgat egy páciens, de konkrét recepteket, táblázatokat, tippeket kaphat, sokkal gyorsabban elérheti a céljait – legyen szó koleszterincsökkentésről vagy az azzal összefüggő fogyásról akár. A legoptimálisabb helyzet pedig az, ha mindez a kardiológus bevonásával, csapatmunkaként valósul meg.

(forrás: Kardioközpont)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Jogszabályfigyelő

Bár hidegebb időben kevésbé érezzük a szomjúságot, a szervezetnek közel ugyanannyi folyadékra van szüksége, mint nyáron.