2022. november. 29., kedd - Taksony.

Kezdődik az otthon ülés! És a vénás panaszok…

Míg a szedentáris életmóddal összefüggésbe hozható kardiovaszkuláris vagy metabolikus kórképek fellépése sokszor évtizedeket vesz igénybe, vannak olyan panaszok, amik már néhány hét után érezhetők. Ilyenek a krónikus vénás betegség változatos tünetei.

A hidegre fordult időjárás és a home office miatti asztalnál görnyedés és laptopbámulás egyre több ember mindennapjait tölti ki. Szükség szülte helyzetről van szó, az otthon ülés aligha kerülhető el, holott mára már bebizonyosodott, hogy az úgynevezett szedentáris (sedere latin szó jelentése ülni) életmód, ami például a munkavégzés vagy tanulás miatti (író)asztalnál üléssel jár, egyértelműen káros az egészségre (1).

Sok panasz köthető a home office-os, mozgásszegény életmód által kiváltott vagy súlyosbított krónikus vénás betegséghez: nehézláb-érzés, fájó visszerek, lábdagadás, égő, viszkető érzés, izomgörcs – mind-mind előfordulhatnak.

A krónikus vénás betegeket az első tünetektől fogva kezelni kell

A krónikus vénás betegség egy progrediáló kórkép, ami kezelés hiányában egyre súlyosabbá válik, és egyre több panaszt okoz. Már kezdeti fázisban, az első esti nehézláb-érzések idején el kell kezdeni a komplex kezelést.

Kezdeti fázisban életmódbeli változtatás és konzervatív kezelés alkalmazható, vagyis több mozgás napirendbe iktatása, ülő munka során végzett lábtorna, kompressziós zoknik, harisnyák viselése stb. Már kezdeti fázistól része lehet a kezelésnek az ún. venoaktív gyógyszerek használata, amik közül a mikronizált, tisztított flavonoid frakció (MPFF) (90%-ban diozmin, 10%-ban egyéb aktív bioflavonoidok) használatát támogatja a legtöbb evidencia (2, 3).

Mit jelent ez a mindennapokban? Kezdeti fázisú krónikus vénás betegséggel rendelkező (CEAP besorolás: C0) nőknél, vagyis akiknél még nincsenek szemmel látható jelei a betegségnek, de a panaszok már jelentkeznek (például lábelnehezülés-érzés formájában), kedvező hatású az MPFF. Esetükben a 2 hónapig tartó MPFF-kezelés a panaszok 85%-os enyhülését idézi elő (2). Összességében kijelenthető: több klinikai vizsgálat eredményeinek az összegzése alapján a krónikus vénás betegség kezdeti stádiumaiban (C0−C2) az MPFF 2−3 hónapig történő alkalmazása az életminőség javulásával és a krónikus vénás betegség tüneteinek az enyhülésével jár (4).

A későbbiekben, ha állapotromlás következik be, az invazív beavatkozások (pl. endovénás abláció, szkleroterápia) kiegészítéseként is eredményesen alkalmazható a per os MPFF-kezelés. Ez esetben az MPFF csökkenti a beavatkozás következtében fellépő fájdalmat és hematómát, és javítja a krónikus vénás betegség objektív és szubjektív tüneteit (2).

A legnagyobb kihívást az előrehaladott állapotú krónikus vénás betegek terápiája jelenti. A kifekélyesedett vénák ellátásában a kompressziós kezelés mellett MPFF vagy nem vazoaktív gyógyszerek (pentoxifillin, szulodexid) adhatók (2). A krónikus vénás betegség súlyos formáinál a 6 hónapig tartó kompressziós kezelés MPFF-fel való kombinálása a vénás fekélyek nagyobb mértékű javulásával járt együtt, mint az önmagában alkalmazott kompressziós kezelés (4). Egy metaanalízisből az derül ki, hogy ha a kompressziós kezelés mellett MPFF-et is adagolnak a betegnek, akkor a gyógyulási esély 32%-kal magasabb, illetve a gyógyulási idő 4 héttel lerövidül (2).

Az MPFF-kezelések hatása

Az MPFF sokoldalú farmakológiai hatással rendelkezik, a krónikus vénás betegeknél több ponton avatkozik be a patológiai diszfunkciót előidéző folyamatokba. Az MPFF gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti az endothelialis sejtaktivációt és leukocitaadhéziót, továbbá növeli a kapillárisok rezisztenciáját és integritását (2).

Az MPFF-kezeléseknek a krónikus vénás betegség tüneteire és a betegek életminőségére kifejtett hatását egy 2018-ban publikált metaanalízis elemezte. A szakirodalmi áttekintés részeként 7 korábbi duplán vak elrendezésű, placebokontrollált vizsgálat eredményeit vették alapul, összesen 1692, krónikus vénás betegségben szenvedő páciens bevonásával. Az eredményekből kitűnik, hogy magas minőségű evidencia támogatja az MPFF-kezelések placebokezeléssel szembeni hatásosságát 9 különböző, a lábbal kapcsolatos szimptóma vonatkozásában. Vagyis, az MPFF-kezelés hatásosan csökkenti a krónikus vénás betegséggel összefüggő fájdalmat, nehézláb-érzést, duzzadásérzetet, funkcionális diszkomfortot, lábgörcsöket, a bőr kivörösödését és egyéb elváltozásait, az ödémát, illetve javítja az életminőséget (3).

Enyhe stádiumban 2−3 hónap, súlyosabbnál 6 hónap az MPFF-kúra időtartama

A mindennapi gyakorlatban, elsősorban empirikus alapokon nyugvó módon, a venoaktív gyógyszerek kúraszerű alkalmazását javasolják a szakemberek.

Milyen hosszú kúra javasolható a betegeknek?

A krónikus vénás betegség kezdeti stádiumaiban 2−3 hónapig tartó kezelésekre lehet szükség, míg a súlyosabb kórkép (bokaduzzadás, bőrpanaszok, fekélyesedés; CEAP C3−C6 besorolás) már 6 hónapig tartó, egybefüggő kezelést igényelhet.

A „kúrákat” rendszerint évi két alkalommal végzik. Súlyos vénás rendellenességeknél, és ha a betegnek a kompressziós eszköz használatával is nehézségei vannak, akkor folyamatos venoaktív gyógyszeralkalmazás javasolható.

Összegzés

Az ülő életmód a krónikus vénás betegség egyik ismert rizikófaktora. Kezdődő vagy progrediált krónikus vénás betegség esetén egyaránt javasolható a vazoaktív gyógyszerek adása. A legerősebb evidencia a mikronizált, tisztított flavonoid frakció alkalmazását támogatja (2−4).

IRODALOM

1. Owen N, Healy GN, Matthews CE, Dunstan DW. Too much sitting: The population-health science of sedentary behavior. Exerc Sport Sci Rev 2010;38:105−113.

2. Nicolaides AN. The benefits of micronized purified flavonoid fraction (MPFF) throughout the progression of chronic venous disease. Adv Ther. 2020;37:S1−S5.

3. Ulloa JH. Micronized purified flavonoid fraction (MPFF) for patients suffering from chronic venous disease: A review of new evidence. Adv Ther. 2019. DOI:10.1007/s12325-019-0884-4

4. https://www.phlebolymphology.org/course-duration-for-venoactive-drug-treatment-in-chronic-venous-disease/; 2021. nov. 26.

Dr. Budai Lívia PhD., szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Jogszabályfigyelő