hirdetés
hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Kevesen kezeltetik az allergiájukat

Magyarországon közel kétmillióan allergiások, de csak alig 320 ezer ember veszi komolyan és kezelteti – írja a Világgazdaság.

hirdetés

Magyarországon óvatos becslés szerint is közel kétmillióan allergiásak, de csak alig 320 ezer ember veszi komolyan és kezelteti a betegségét – mondta a Világgazdaságnak prof. dr. Nékám Kristóf, immunológus-allergológus, a Magyar Allergiaszövetség elnöke. Pedig, akiknek komoly tüneteik vannak, jobb, ha orvostól kérnek segítséget a gyógyszer kiválasztásához. A legjobb módszer az immunterápia, ami a betegség okát próbálja megszüntetni. Aki vállalja a költségeit és kitartó, akár évekre tünetmentessé is teheti magát. Merthogy a tüneti kezelés – orrcsepp, az antihisztaminos gyógyszerek hosszú távon nem biztonságosak. Nem beszélve a „csodaszerekről”, amelyekből százszámra kering ajánlat az interneten. Ezek nagy része teljes ostobaság, némelyik veszélyes is, például nem igaz, hogy ha valaki rendszeresen készít a parlagfűből teát, az egy idő után már nem lesz érzékeny rá, keresztallergiák esetében, még súlyosbíthatja is a tüneteket.

Az allergiát alapvetően a genetikai faktorok és a környezeti tényezők határozzák meg, a civilizációs változások mégiscsak közrejátszanak a terjedésben. Ilyen például az elhízás, a stressz, a dízelkorom-részecskék megjelenése a levegőben: ha ezek rátapadnak a pollenszemcsékre, azok sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudnak összekapcsolódni az immunrendszer azon sejtjeivel, amelyek elindítják a kórmechanizmust. Ez is megmagyarázhatja azt, hogy – más tényezők mellett, mint például a dohányfüst, vagy az ételszínezékek – miért van jóval több esély az allergiás megbetegedésre egy szennyezettebb környezetben.

A parlagfű a legagresszívebb allergén, pollenje évszázadok óta megkeseríti az arra érzékenyek életét, már az ókori Kínában írtak róla „őszi folyásként”, a középkorban rózsanáthaként emlegették. Hazánkban csak a 20. század eleje óta ismert a növény, tömeges megjelenését az 1920-as években, az Egyesült Államokból érkező gabonaszállítmányokhoz kötik. Ma már az egész ország területe fertőzött, ráadásul szinte kiirthatatlan. Pollenje 60 évig életben marad, egy tőről akár nyolc milliárd szemcsét is képes szétszórni, amelyek 500 kilométerre is képesek eljutni.

 

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés