hirdetés
hirdetés

Kamu a patikában

Sok gondot okoznak az itthon kapható gyógynövénykivonatok, vallják a szakértők a 168 órában. Ezen étrend-kiegészítőként árult termékek forgalomba hozatalához elegendő a szimpla bejelentés is: a hatóságot tájékoztatják arról, hogy mi van a dobozokban, ezt a hatóságnak ellenőrzés nélkül el kell hinnie,.

hirdetés

Magyarországon ma tizenötezer-féle étrend-kiegészítő van forgalomban. Ha azt feltételezzük, hogy 95 százalékuk rendben van, akkor is óriási azoknak a készítményeknek a száma, amelyek jobb esetben hatástalanok – rosszabb esetben kárt is okozhatnak. Így nyilatkozott a 168 Órának Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem docense, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság gyógynövény szakosztályának elnöke. A közelmúltban fogyasztószereket és potenciafokozókat vizsgált, és mindkét csoportban akadtak hamisított szerek, amelyekben nem voltak benne a dobozokon feltüntetett összetevők. Több potenciafokozóban viszont olyan hatóanyagot talált, amelyet a gyógyszerek közül csak szigorúan vényköteles orvosságok tartalmaznak, ezeket tilos felírni szív- és érrendszeri panaszok esetén. Ha keringési problémákkal küzdő beteg beveszi az ilyen, állítólag csak gyógynövénykivonatokat tartalmazó hamisítványt, akár az életébe is kerülhet.

Miután a 2010-es jogszabályi változtatással nem sikerült egyértelmű helyzetet teremteni, a gyógyszerész kamara idén új kezdeményezéssel állt elő: gyorsítsák az étrend-kiegészítők kereskedelmének tisztulását a piaci szereplők megállapodásával! A kamara megegyezett az étrend-kiegészítők gyártóinak magyarországi szervezetével, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testülettel, a Magyarországi Gyógyszergyártók Szövetségével és a gyógyszer-nagykereskedőkkel is. A megállapodás szerint a nagykereskedő csak akkor veszi át a termékeket, ha azokat olyan tanúsítási rendszeren viszik keresztül, amely megerősíti az összetétellel, minőséggel kapcsolatos bizalmat. A patikák maguk döntenek arról, hogy belépnek-e a biztonságos étrend-kiegészítő programnak elnevezett rendszerbe. Ha igen, vállalniuk kell, hogy csak a megállapodásban részt vevő nagykereskedőktől vesznek át ilyen terméket. Ezek a patikák használhatják a program logóját, amely azt üzeni a vevőknek: itt nem érheti őket baj.

Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke forradalminak nevezi a piaci önkorlátozásra épülő rendszert, amely – mint mondja – mindenkinek jó. Jó a gyártóknak, akik visszaszerezhetik az elvesztett bizalmat, jó a patikáknak, amelyek végre minőségi garanciát kapnak, és jó a vevőnek, aki a logóról felismerheti azokat a gyógyszertárakat, amelyek fontosnak tartják, hogy ne hamisítványt adjanak a pénzéért. Jelentős lépés lesz, ha a tervek szerint novemberben elindul a program.

Azért érdemes tudni: a program önkéntes, és eddig a gyógyszertáraknak csupán a fele jelezte részvételi szándékát. Ami végül is érthető, hiszen aki belép, korlátozza potenciális beszállítóinak körét, talán némi profitról is lemond. És változatlanul nincs szó nemhogy klinikai, de laboratóriumi vizsgálatokról sem. A résztvevők változatlanul bizalmi alapon fogadják el a gyártói dokumentációt. Vagyis messze még az idő, amikor a gyógyszertárak polcain csakis olyasmi lesz, amit a patikus tiszta szívvel ajánlhat.

(forrás: 168 óra)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés