hirdetés
hirdetés

Jön a nagy depresszió

Az InfoRádió összefoglalta, mennyit kell a szabadban lennünk az elegendő D-vitaminhoz, hogyan hatnak az agyra a vitaminok, miért javítják a hangulatot a teljes kiőrlésű gabonák.

hirdetés

A téli depresszió szezonális tünet, a tavaszi vagy őszi depresszió azonban többeket érint, hívta fel a figyelmet korábban az InfoRádióban Rihmer Zoltán Széchenyi-díjas pszichiáter, a Magyar Tudományos Akadémia Elméleti Orvostudományi Bizottságának tagja. A téli depresszió a betegek 10-12 százalékát érinti, 20-30 százalékuknak tavasszal és ősszel, az évszak változásával összefüggően vannak tünetei. Nagyon ritka a nyári depresszió, és vannak betegek, akiknél nincs évszakhoz kötöttsége.

A depresszió klasszikus tünete az erőtlenség, a fáradtság, az allergia. Rihmer Zoltán hozzátette, bizonyos vitaminok hiányában az agyban zajló folyamatok vezethetnek depresszióhoz. Nagy jelentősége van az egészséges,kiegyensúlyozott táplálkozásnak, olyannyira hogy a mediterrán diéta jelentős mértékben véd a depresszió ellen, de egyébként a magas vérnyomás ellen is.

Próbáljuk meg emelni a teljes kiőrlésű gabonákból származó szénhidrátok arányát, mely növeli az agy szerotonin-termelését, így stabilizálódik a kedélyállapot. Érdemes gyógynövényeket is bevetnünk ennek érdekében.

A téli depresszió ellenszere lehet, ha többet vagyunk családunkkal, barátainkkal, és segít az aktív sport, a tánc vagy a hétvégi kirándulás is. Persze fontos a pihentető, elegendő alvás is. Jó védekezési módszer a nevetés, az ha színes ruhákat hordunk. Használhatunk vidám színű gyertyákat, ajánlja a portál.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés