hirdetés
hirdetés

Jód: barát vagy ellenség pajzsmirigyzavar esetén?

A jód nélkülözhetetlen a pajzsmirigy egészséges működéséhez, így sokan úgy gondolják, csak jót tehetnek azzal, ha étrend-kiegészítő vagy vitamin alkotóelemeként viszik be a szervezetbe.

hirdetés

Hogy a jód használ vagy inkább árt pajzsmirigyzavarok fennállásakor, azt dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája árulja el.

A jód szerepe a pajzsmirigy működésében

A jód nélkülözhetetlen a szerv hormonjainak előállításához, hiszen mindkettőnek – T3- trijódtrionin, T4- tiroxin – fontos építőköve. A jód elsősorban ivóvíz és táplálék útján kerül a szervezetbe. Mivel Magyarország jódhiányos területnek számít, így sokaknál jódhiány alakul ki, ami komoly befolyást gyakorol a pajzsmirigy működésére. Az állapot pajzsmirigy alulműködést, göbösödést, golyvát (strúma, pajzsmirigy megnagyobbodás) okozhat, ezek sok embert érintenek hazánkban.

Jódpótlással az egészséges pajzsmirigyért

A jód pótlása nagy segítséget jelenthet a pajzsmirigyzavarok terápiájában. A jód plusz bevitele ugyanis csökkenti a pajzsmirigy alulműködés mértékét, valamint sokszor ajánlják a göbök és a golyva terápiájának kiegészítésére. Egy felnőttnek 150-200 mikrogramm jódra van szüksége, ez tengeri hal, alga, jódozott só vagy jódtartalmú ásványvíz formájában vihető be a szervezetbe, ha mindez nem elég, táplálék-kiegészítőként is szedhető.

Van, amikor csak árt vele

Békési Gábor azonban felhívja a figyelmet arra, hogy vannak olyan pajzsmirigy betegségek, melyek esetén a jód árt, ahelyett, hogy használna. Ilyen állapot például a pajzsmirigy autoimmun gyulladása, a pajzsmirigy túlműködés, valamint az autoimmun Hashimoto kór is. Jód hatására ugyanis fokozódik a gyulladás, az autoimmun folyamatok még inkább aktivizálódnak. Mindezt különösen a várandósság idején kell figyelembe venni, ugyanis igen sok terhes-vitamin jódot tartalmaz! Hogy pontosan milyen mértékű jódhiánnyal is küzd valaki, azt jódszint méréssel (24 órás gyűjtött vizeletből) lehet meghatározni, majd az eredménynek megfelelően előirányozni a pontos adagolást.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés