hirdetés
hirdetés
2022. december. 05., hétfő - Vilma.
hirdetés

Inhalációs szteroid: gyakori hibák a használat során

Az inhalációs szteroidok használata során felmerülő gyakori hibákra havja fel a figyelmet Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa.

hirdetés

Az asztma nem gyógyítható, de a megfelelő kezeléssel a betegeknél panaszmentességet, jó életminőséget lehet elérni. Ahhoz azonban, hogy a betegségük ne korlátozza a mindennapokat, a köhögés, légzési problémák ne befolyásolják az éjszakai pihenést, sportolást vagy munkavégzést, a kezelést az orvosi előírás szerint kell folytatni.

Ez azt is jelenti, hogy a légutak gyulladását csökkentő fenntartó kezelésben használt inhalációs szteroidokat naponta alkalmazzuk. Ezek segítenek ugyanis megelőzni a hirtelen állapotromlást, a tünetek fokozódását és az asztmás rohamot. Nem elég azonban csak a rendszerességre ügyelni, arra is figyelni kell, hogy az inhalátort megfelelően használjuk, a hatóanyagok ugyanis csak így jutnak a tüdőbe.

Potecz Györgyi elmondta, hogy az inhalátorok helytelen használata miatt a kezelés nem lesz eredményes. Több tünet jelentkezhet a betegnél, ami több orvosi látogatást, antibiotikumok sokszor felesleges használatát eredményezheti és szájon át szedett szteroidokra is szükség lehet.

A leggyakoribb hibák

  • A közelgő iskolakezdés kapcsán két gyakori esetet kell megemlíteni. Az egyik, hogy a fiatalok az iskolában a társaik megjegyzései miatt inkább nem használják az inhalátort, vagy a frissen elköltözött felsőoktatásban tanuló diák egyszerűen megfeledkezik a rendszeresen szedett gyógyszereiről.
  • Szintén gyakori hiba, hogy a belégzős gyógyszerrel elért tünetmentességet gyógyulásnak vélik, ezért abbahagyják alkalmazását. A készítményeket a betegnek az előírt dózisban rendszeresen kell szednie, akkor is, ha jobban van, annak érdekében, hogy ezt az állapotot fenntartsa.
  • Kisebb gyerekeknek az inhalátor helyes használata szokott gondot okozni, míg idősebbeknél ugyanez már fizikai erő hiányában vagy a korlátozott látás miatt jelenthet problémát.

Potecz Györgyi hangsúlyozza, hogy mivel egy beteg gyakran több inhalátort is használ, az inhalálókészülékek megfelelő használatának irányítása még kritikusabbá válik. Nagyon fontos, hogy kiválasszuk számára a megfelelőt és a rendelőben begyakoroltassuk a helyes alkalmazását. A készülékek helyes használatát a kontroll vizsgálatok alkalmával is ellenőrizzük. Eszköz csere esetén szintén fontos az alapos útmutatás.

(forrás: Tüdőközpont)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés