Hányszorosára emeli az influenza a szívinfarktus kockázatát?

Az influenzás megbetegedés akár 6-10-szeresére is növelheti a szívinfarktus esélyét.

hirdetés

Már az 1930-as évek óta ismert, hogy az influenza és a szívinfarktus előfordulási gyakorisága között létezik valamiféle összefüggés. Akkoriban azonban nem lehetett egyértelműen igazolni, hogy influenza vírusok, nem pedig egyéb légúti patogének állnak a kapcsolat hátterében.

A labortesztekkel igazolt influenza-fertőzés és a szívinfarktus kapcsolata

Nemrégiben torontói kutatók 19 729 laboratóriumilag igazolt influenza-pozitív teszteredményű beteg 2009 és 2014 közötti egészségügyi kórtörténetét tekintették át – derül ki a NEJM folyóiratban publikált eredményekből. A vizsgálatba bevont személyek közül 344-en az influenza diagnózisát megelőző vagy az azt követő egy éven belül szívinfarktuson estek át.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a szívinfarktusok időpontja viszonylag gyakran esett egybe az influenzás megbetegedéssel: a pozitív influenza-teszteredményt követő 7 napon belül szignifikánsan több esetben, 6,05-ször gyakrabban jelentkezett szívinfarktus, mint a vizsgált időszak egyéb napjain.

Megfigyelték azt is, hogy az influenza fertőzés lecsengését követően a szívinfarktus rizikója visszaesett az egyébként „szokásos” szintre, azaz a pozitív labortesztet követő 8. naptól már nem lehetett emelkedett szívinfarktus-gyakoriságot kimutatni.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az idősebbek nagyobb veszélyben vannak

Különösen veszélyeztetettek a 65 év feletti influenzás betegek. Esetükben a szívinfarktus gyakorisága még markánsabban megemelkedik, az a nem influenzás időszakban tapasztalt gyakoriság 7,31-szeresére nő. Ez ténylegesen magas kockázatot takar, főleg, ha tekintetbe vesszük azt, hogy a korábban már szívinfarktuson átesett egyének esetében is „csak” 3,53-szoros kockázatnövekedéssel kell kalkulálni egy következő szívinfarktus bekövetkezési esélyét tekintve, a kontroll csoporttal összehasonlítva.

Vírusfüggő szívinfarktus-kockázat

Úgy tűnik, hogy az influenza B fertőzés kockázatosabbnak bizonyul, mint az influenza A vírus okozta infekciók. Míg előbbi 10,11-szeresére, addig utóbbi 5,17-szeresére emeli a nem kívánatos kardiovaszkuláris esemény kockázatát.

Az influenzán kívül egyéb légúti patogének is hozzájárulnak a szívinfarktus rizikójának megsokszorozódásához. A respiratorikus szinciciális vírus (RSV) 3,51-szeresére emeli, míg egyéb légúti kórokozók átlagosan 2,77-szeresére növelik a szívinfarktus bekövetkezésének a rizikóját.

Az ok-okozati kapcsolat nyomában

Úgy tűnik, hogy a szívinfarktus nem közvetlen következménye az influenzának. Sokkal inkább valószínű az, hogy a vírusfertőzés jelentette, különböző szerveket érintő megterhelés vezethet ahhoz, hogy a nem kívánatos koronáriás események gyakorisága is megnő.

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Már több mint fél év eltelt az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és az elektronikus vény tavaly novemberi elindítása óta. Dr. Nagy Gábor személyi jogos gyógyszerésszel, a budapesti Kafarnaum Gyógyszertár vezetőjével az átállással kapcsolatos tapasztalatairól beszélgettünk.