hirdetés
hirdetés

Gyógyszerészek szerepe a légúti betegségek megelőzésében

Közösen szervezte a XV. Országos Patikanap szakmai programját a Magyar Gyógyszerészi Kamara a Magyar Pulmonológiai Társasággal és a Magyar Gyógyszerésztudományi Társasággal.

hirdetés

Az összejövetel moderátora dr. Czaun Péter, az MGYK Veszprém Megyei Szervezetének elnöke volt, aki köszöntő szavai után a méltatta a patikanapok jelentőségét. Ezt követően a jelenlévők megtekintették dr. Stark Borbála, a központi megnyitó ünnepség háziasszonyának a Stark Patikát bemutató filmjét.

A szakmai programot prof. dr. Szökő Éva, az MGYT elnöke kezdte „A gyógyszerészi gondozás a népegészségügyi programok szolgálatában” című előadásával. A lakosság egészségi állapotát bemutató adatok ismertetése után a gyógyszerészi gondozás fontosságára hívta fel a figyelmet. „Mit tehetnek a gyógyszerészek?” – tette fel a kérdést, majd azokat a szakmai programokat sorolta, amelyek a gyógyszerészek megfelelő szakmai felkészültségéhez elengedhetetlenek.

Prof. dr. Kovács Gábor, az Országos Korányi Pulmonológai Intézet főigazgató főorvosa, a Magyar Pulmonológiai Társaság elnöke „A gyógyszerészek szerepe a légúti megbetegedések megelőzésében és kezelésében” című előadása következett ez után. A COPD betegségben szenvedőkkel kapcsolatos adatok bemutatása során rátért a légúti betegségek kórlefolyásának bemutatására, hangsúlyozva, hogy fontos korán felfedezni a betegséget. Kitért az ajánlott terápiákra, a gyógyszeres kezelésre is, a fő hangsúlyt azonban a gyógyszerészek szerepére, az orvosok és gyógyszerészek együttműködésére helyezte.

Dr. Czebe Krisztina PhD, a tapolcai Deák Jenő Kórház tüdőgyógyász osztályvezető főorvosa „Felkészítés tüdőtranszplantációra és a műtét utáni felépülés elősegítése légzésrehabilitációs osztályon” címmel osztotta meg a transzplantációval kapcsolatos tudnivalókat a hallgatósággal. Kitért a transzplantációk történetére, számos adatot is ismertetett ezzel kapcsolatban, kiemelve azt, hogy a beteg együttműködése, élni akarása döntő lehet a gyógyulás szempontjából.

 Bővebb beszámoló a kamara honlapján olvasható.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés