hirdetés
hirdetés
2022. május. 20., péntek - Bernát, Felícia.
hirdetés

Emelt szintű gyógyszerészi gondozás

Mit kell tudni a gyógyszerészi gondozásról? – fókuszban az emeltszintű tevékenység.

hirdetés

A betegség-specifikus gyógyszerészi gondozás végzésének feltételeit a közforgalmú, fiók- és kézigyógyszertárak, továbbá intézeti gyógyszertárak működési, szolgálati és nyilvántartási rendjéről szóló 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet 36/A. §-a szabályozza. E rendelkezés szerint ilyen tevékenység csak az Egészségügyi Közlönyben közzétett szakmai protokollokban foglaltak szerint közforgalmú és fiókgyógyszertárban, valamint intézeti gyógyszertár közvetlen lakossági gyógyszerellátást végző egységében végezhető.

Bejelentésköteles tevékenység 

A tevékenység a gyógyszertár működtetőjének és személyi jogos gyógyszerészének, illetve intézeti főgyógyszerészének a területileg illetékes megyei tisztifőgyógyszerészhez intézett együttes előzetes bejelentése alapján folytatható, amennyiben a gyógyszertár a jogszabályban és a közzétett szakmai protokollokban előírt tárgyi feltételeket és a tevékenység végzéséhez szükséges feltételeket folyamatosan biztosítja.

A jogszabály nem írja elő, ezért a bejelentésekről nem az Országis Tisztifőorvosi HIvatal nem vezet nyilvántartást. A betegség-specifikus gyógyszerészi gondozás feltételeinek betartását munkatársaik a rendszeres ellenőrzések részeként vizsgálják.

A program lényege

 A betegség-specifikus gyógyszerészi gondozás a népegészségügyi programhoz kapcsolódóan az adott betegség és kockázati tényezői korai felismerésére, a betegség késői komplikációinak vagy visszatérésének megelőzésére, a betegek egyensúlyi állapotának fenntartására irányul.

A gyógyszerész a beteg kezelőorvosával együttműködésben kommunikáls beteggel és igyekszik a hatékony terápia érdekében minden, az adott betegséggel kapcsolatos információval ellátni a beteget. A gyógyszerész által végzett emelt szintű gondozás magába foglalja a kockázati tényezők felmérését és a beteg szükség szerinti orvoshoz irányítását, valamint a beteg oktatását és együttműködő készségének kialakítását, továbbá a beteg gyógyszerhasználatának irányítását.

Az elmelt szintű gondozást meghatározott protokollok szerint kell végezni, illetve e tevékenység végzéséhez személyi feltételként jelenik meg a megfelelő – gondozási tevékenység végezésére felkészítő – továbbképzés sikeres elvégzése.

A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság által publikált programok: 

  • Metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozási program (A protokollban jelen vannak a diabates, a hypertonia, a dyslipidemia és az obesitas gyógyszerészi gondozási elemei)
  • Krónikus légúti betegségek gyógyszerészi gondozási program  (allergiás rhinitis, asztma, COPD)
  • Bőrgyógyszati gyógyszerészi gondozási program

A protokollok hivatalos közzététele:

  •  A metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozás szakmai protokollja – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleménye, mely a 2010. november 16.-i Egészségügyi Közlönyben jelent meg. 
  • Krónikus légúti betegségekprotokoll – nincs hivatalosan kihirdetve!
  • A gyógyszertárban előforduló bőrproblémák – nincs hivatalosan kihirdetve!

Vagyis pillanatnyilag kizárólag a metabolikus szindróma gyógyszerészi gondozás szakmai protokollja alaján végezhető emelt szintű tevékenység a patikákban!

A Gyógyszerészi Gondozás Szakmai Bizottság honlapján olvasható információkért kattintson ide! 

 

 
PharmaOnline
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés