hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Daganatos betegként sem kell együtt élni a fájdalommal

A daganatos betegség nem feltétlenül jár együtt nagy fájdalmakkal. Érdemes tudni róla, hogy az onkológiai fájdalomkezelés speciális területe a gyógyításnak. Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája arról ad tájékoztatást, hányféle fájdalom jelentkezhet és milyen fájdalomcsillapítási lehetőségek segíthetnek.

hirdetés

A fájdalom az ember egész életét befolyásolja. Nem csak az alvást, az evést zavarja meg, a teljesítőképességet is rontja és az emberi kapcsolatokra is rányomja a bélyegét, hiszen nem könnyű kiegyensúlyozottnak maradni, ha a fájdalom folyamatos frusztrációt jelent.

– A daganatos betegeknek sem kell beletörődniük a fájdalomba, mert ha esetleg nem is tüntethető el teljesen, minden esetben jelentősen csökkenthető, és ez nagyon komoly életminőség javulást jelenthet – hangsúlyozza Pádi doktornő. – Az onkológiai fájdalomcsillapítás azért is olyan összetett „műfaj”, mert a fájdalomnak ilyen esetekben számos forrása lehet. Nem csak a betegség járhat fájdalommal, de a kezelések és az esetleges mellékhatások is, ráadásul nagyon sok múlik az egyéni tolerancián és a körülményeken is.

Ilyen típusai lehetnek az onkológiai fájdalmaknak

Magából a daganatból eredő fájdalmak

– Gerincvelői nyomás: amikor a tumor a gerinc felé terjeszkedik, nyomás gyakorolhat a gerincvelőre. Ennek első tünete általában a hát- és a nyakfájdalom, előfordulhat zsibbadás, érzéketlenség is a végtagokban. Gyakran köhögéskor, tüsszentéskor fokozódik a kínzó érzés. Pádi doktornő arra hívja fel a figyelmet, hogy az ilyen típusú fájdalom kezelését azért is kell minél előbb megkezdeni, hogy ne alakulhasson ki vizelet- vagy széklet inkontinencia, bénulás. A gerincvelői kompresszió általában sugárterápiával és szteroiddal kezelhető, illetve egyes esetekben műtéttel kell eltávolítani a gerincvelőt nyomó tumort. 

Csontfájdalom: ha a daganat a csontokra is áttérjed, megjelenhetnek a csontfájdalmak. Ilyenkor a cél a tumor kontroll alatt tartása és az érintett csontok védelme, sokszor sugárterápiával és bizonyos gyógyszerekkel, többnyire biszfoszfonáttal. (Csontfájdalom ugyanakkor gyógyszer-mellékhatásként is előfordulhat.)

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

Kezelésből, műtétből eredő fájdalom

– Műtéti fájdalom: a műtétek a daganatos betegségek gyakori megoldásai, és következtükben természetesen fájdalmak alakulnak ki, mint minden műtét esetében. Ezek az első napokban erőteljesebbek lehetnek, tehát erősebb fájdalomcsillapításra is lehet szükség, de idővel jelentősen enyhülnek.

Fantom fájdalom: a szokásos, műtét utáni fájdalmon kívül hosszú távon kialakulhatnak fantom fájdalmak is, amelyek a hiányzó testrészekben jelentkeznek. Bár úgy tűnhet, ezek az érzetek „csak fejben” léteznek, mégis foglalkozni kell velük, hiszen valós kellemetlenséget, kínzó érzést okozhatnak a páciensnek. A kezelésnek nincs egyetlen, bevált módja, éppúgy segíthetnek antidepresszánsok, mint fizikoterápiás módszerek vagy TENS kezelés.

Kemoterápia és sugárkezelés mellékhatásai: a daganatos betegségek kezelésében használatos módszerek mellékhatásai nagyon komolyak lehetnek, és ha így van, feltétlenül kezelendők. Jelentkezhetnek például a perifériás neuropátiára utaló tünetek, amelyek a kemoterápia által kiváltott idegi sérülések miatt alakulhatnak ki, illetve esetleg olyan problémák okozhatják, mint egyes fertőzések vagy a cukorbetegség. Ilyen tünet a zsibbadás, az égő érzés, a fájdalom, a gyengeség, vagy bármilyen szokatlan érzés a karokban, kezekben, lábakban, lábfejekben.   

Szájnyálkahártya gyulladás: a kemoterápia következtében gyulladás, fekélyek jelenhetnek meg a szájban, amelyek fájdalommal járnak, és akadályozhatják az evést, az ivást, esetleg a beszédet is.

Sugárzás okozta gyulladások, sérülések: a sugárterápia okozhat az érintett területeken sérüléseket, külsőleg és egyes esetekben belsőleg is.

Bizonyos vizsgálatok is járhatnak fájdalommal, de ezek többnyire jól kezelhetők.

A fájdalom sokszor összetett kezelésekkel enyhíthető

– A daganatos fájdalmak kezelésénél mindig személyre szabottan kell meghatároznunk a célt. Törekedhetünk arra, hogy a mozgás könnyebb legyen, hogy zavartalan legyen az alvás, az evés, végső soron célunk lehet, hogy nyugalomban is tünetmentes legyen a páciens – mondja dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, az onkológiai fájdalmak csillapításának specialistája. – Krónikus fájdalom esetén a kezelésnek is hosszan kell tartania, a gyógyszeres ellátás mellett általában kiegészítő módszereket is kell alkalmaznunk. Ez a fajta fájdalomenyhítés minden esetben alkalmazkodik az állapot változásához is, az éppen aktuális kezelésekhez, helyzethez. A páciensnek és a környezetének is érezni kell, hogy nincsenek egyedül, a fájdalom csillapítható, az életminőség javítható.

https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/physical-side-effects/pain/facts-about-cancer-pain.html

(forrás: Fájdalomközpont)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés