2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Bőr- és körömgomba: közszemlére kitett gombás tünetek

A bőrgomba és a vele szorosan összefüggő körömgomba évszaktól függetlenül okozhatnak panaszokat. Mégis, sokkal nagyobb számban jelennek meg gombás panaszokkal küzdő betegek a gyógyszertárakban a tavaszi és nyári hónapokban. A magyarázat egyszerű: a nyári lenge ruha viselete, illetve a laza szandálok és papucsok láthatóvá tehetik azokat a nem éppen esztétikus megjelenésű bőr- vagy körömgombás tüneteket, amik számára addig a ruhadarabok és lábbelik „eltakarásos” védelmet kínáltak.

Piros, viszkető, égő, hámló…

A bőr gombás fertőzései nagyon gyakoriak, és a világ népességének mintegy ötödét érinthetik. Az egyik leggyakrabban érintett terület a lábfej lehet. A gombás lábfertőzés szabad szemmel is jól látható tünetekkel jár: a lábujjak között vagy a körömágynál hámsérülések, felmaródások, berepedezések jelennek meg. Az esetek nagy részében a lábujjak közötti terület érintett, de a betegek körülbelül egyharmadánál jellemző a lábfej egyéb részeinek, köztük a talpnak a bevonódása. A kivörösödéssel, égő érzéssel, viszketéssel, hámlással és kellemetlen szaggal járó gombásodás kétségkívül kellemetlen, noha az nem a koszosság vagy az ápolatlanság egyértelmű jele.

A lábgomba könnyen elkapható uszodákban, strandokon, edzőtermekben, kollégiumokban, hotelekben, illetve bárhol, ahol közös használatú zuhanyzó van. Emellett, a közösen viselt lábbeli vagy a gombás hámsejtekkel fertőzött padlószőnyegen mezítláb járkálás is gombás lábfertőzésbe torkollhatnak (1−3).

A lábgomba önmagától nem múlik el, sőt, továbbterjedhet

A panaszok súlyosbodása, illetve a gombás bőrfertőzés körmökre való átterjedése és a közvetlen környezetben élő személyek megfertőződése is meggátolható az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel. Óva intő tény, hogy azokban a családokban, ahol egy gombás fertőzés előfordul, az esetek harmadában egy másik családtagnál is jelentkezik a fertőzés. Továbbá, a láb bőrének gombás fertőzésével az esetek több mint felében a körömgomba is együtt járhat (1−3).

A kezelés első lépcsőjét a külsőlegesen alkalmazott antimikotikumok jelentik

A lábgomba kezelése a fertőzést okozó (elsősorban fonalas) gombák szaporodásának gátlásán és/vagy elpusztításán alapul. A lábgomba kezelésében elsőként a külsőlegesen alkalmazott antimikotikumok javasolhatók. Ezek pár hét alatt is képesek látványos eredményt elérni a gombás fertőzés kezelésében, másrészt pedig – a szisztémás hatású gyógyszerekkel összehasonlítva – ezeknek a bőrön alkalmazandó patikaszereknek kedvezőbb a mellékhatásspektruma. A külsőlegesen felvitt szereknél elsősorban helyi irritációval, pl. szárazságérzés, bőrpír vagy égő érzés, valamint allergiás reakció lehet számolni. Ezek a nemkívánatos hatások teljes mértékben reverzibilisek, és nem teszik szükségessé a kezelés megszakítását (3, 4).

Pszichésen is megterhelő kórképek

A bőrgombásodás messzemenően több, mint egy esztétikai hiba. A bőrgyógyászati kórképekben érintetteknél jellemzőek a pszichés problémák, és fordítva. Mindez nem más, mint a bőr és az agy közötti bilaterális kommunikáció megnyilvánulása, a pszichodermatológia egyre inkább feltáruló és egyre több ismeretanyaggal szolgáló szakterülete.

Dióhéjban összefoglalva: a bőrhibák hatással vannak a szociális viselkedésre és az érintett személy életminőségére, illetve fordítva, az adott illető által átélt pszichoszociális stressz képes rontani a gyulladásos jellegű bőrpanaszokon (5). Mindez érvényes az atopiás dermatitis vagy a pszoriázis vonatkozásában éppen úgy, mint a bőrgombásodás esetén (6).

A bőrpanaszok és a mentális problémák kapcsolata a gombás bőr- és körömfertőzések vonatkozásában is fennáll. Azoknál, akiknél a testfelületen, köztük a lábfejen, a lágyékhajlatban, az arcon vagy a körmökön gombás fertőzés foltjai jelennek meg, megváltozik a viselkedési mód. A bőrfelszínt érintő gombásodás az érintettek 8,9−19,1%-ánál érinti a szociális viselkedést (5). A bőr és a psziché közötti kétirányú kapcsolat részeként a dermatológiai rendellenességek pszichiátriai problémákhoz, köztük depresszióhoz, szorongáshoz, szociális fóbiához, pánikrohamhoz, az életminőség romlásához vezetnek. Mindez fokozottan érvényes a nők esetén, akiknél a bőrpanaszokkal összefüggő stressz és depresszió markánsabban lép fel (5).

Szégyellik, zavarban vannak, rosszul érzik magukat

Kétségkívül leszögezhető, hogy a bőrfelszíni mikózisok jelentős mennyiségű szociális zavar és stressz forrásai, amik jelentős hatással vannak az érintettek életminőségére, derül ki Laxmi és mtsai 2021-es közleményéből is, amiben 170 bőrgombás beteg életminőségét mérték fel kérdőíves megkérdezés révén. A megkérdezett személyek 77,45%-a úgy érezte, hogy a gombásodás nagyon nagy hatással van az életminőségére, és mindössze 7,4% vallotta azt, hogy a bőrfelszíni gombás megbetegedésének az életminőségére kifejtett hatása kicsi (7).

A körömgombásodás, noha kis helyre lokalizált, szintén nagyon jelentős negatív pszichés következményekkel járhat. Vizsgálati eredmények alapján Lubeck és mtsai már közel 30 éve megállapították, hogy a körömgombásodás szignifikánsan rontja az életminőséget, és az érintettek mindennapjait a diszkomfort hathatja át (8).

Egy újabb, szintén körömgombás betegek (n=1684) körében végzett felmérésből pedig az derült ki, hogy a láb- vagy kézujjakat érintő gombás tünetek egyaránt jelentős stigmatizációérzéshez vezetnek. Különösen a könnyen és sokak által látható kézkörmöket érintő gombásodás lehet negatív hatással a megbélyegzettség érzésére, és elsősorban a fiatalabbaknál és a nőknél (6). Nem meglepő, hogy minél inkább látható és szembetűnő a fertőzés nyoma, annál inkább elhatalmasodhat a stigmatizáció érzése az érintett személyen. A kézujjak körmeit érintő gombásodás például több kellemetlenséggel járhat, mint a lábujjakat érintő; pusztán azért, mert az könnyebben észrevehető, mindenki által látható (6).

A körömgombás betegek a stigmatizációérzést felmérő kérdőívben a következőkről számoltak be: a megkérdezettek 61,5%-a többé vagy kevésbé, de úgy gondolta, hogy „nem vonzó más emberek számára a körömléziói miatt”. A megkérdezettek háromnegyede kisebb vagy nagyobb mértékben tartott attól, hogy megbámulják a körömpanaszai miatt. A körömgombás betegek körülbelül 80%-a úgy vélte, hogy mások fertőzőnek gondolják a betegségét, és 40%-uk úgy érezte, hogy emiatt valamelyest kerülik is őt az emberek (6).

Hangsúlyozandó, hogy az antimikotikus terápia jelentős csökkenést képes előidézni a stigmatizáció valamennyi aspektusában, így a kezelés hatására a megbélyegzettség érzésének a mértéke körülbelül a kiindulási érték (körömgomba diagnózisakor) 40%-ára csökkenhet vissza (6).

Útravaló

A mások által is látható bőrhibák, köztük a gombás fertőzések okozta bőr- és körömtünetek nagy hatással lehetnek az életminőségre, az érintett személyek mindennapi aktivitására, munkavégzésére. Ilyen módon a gombás bőr- és körömfertőzések mielőbbi szakszerű kezelése a továbbterjedés és a továbbfertőzés kivédése mellett az érintett személy mentális jóllétét is szolgálja.

IRODALOM

1. https://www.hu.exoderil.com/; 2022. márc. 16.

2. Poojary SA. Topical antifungals: A review and their role in current management of dermatophytoses. Clin Dermatol Rev. 2017; Suppl. S1:24-9.

3. Pilzinfektionen; http://www.apotheken.de/gesundheit-heute-news/article/pilzbedingte-hauterkrankungen; 2022. márc. 17.

4. www.ogyei.gov.hu; 2022. márc. 16.

5. Khan MI, Kashif M, Iqbal J, Aslam M, Waseem H, Mubbashir R et al. Depression in patients with fungal infection in tertiary care hospital. J Pak Ass Dermatol. 2019;29:402-8.

6. Szepietowski JC, Reich A. Stigmatisation in onychomycosis patients: a population-based study. Mycoses 2009;52:343-9.

7. Laxmi H, Dilip KNR, Shashikiran AR. The impact of superficial dermatophytosis on quality of life: A cross-sectional observational study. IP Ind J Clin Exp Dermatol. 2021; doi:10.18231/j.ijced.2021.038

8. Lubeck DP, Patrick DL, McNulty P, Fifer SK, Birnbaum J. Quality of life of persons with onychomycosis. Qual Life Res. 1993;2:341–8.

Dr. Budai Lívia PhD, szakgyógyszerész
a szerző cikkei

(forrás: Pharma Tribune)

Kvízajánló

A Gyakori panaszok rovatunkhoz tartozó kvízünket ITT töltheti ki, amellyel ebben a félévben 12 kreditpontot szerezhet

Jogszabályfigyelő