hirdetés
hirdetés
2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

Bizonyos ételek rontják a nikkelallergia tüneteit

Nikkelallergia esetén nem árt vigyázni a csokoládé, mogyoró, mandula és dió tartalmú ételekkel – mondja dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

hirdetés

Aki tudja magáról, hogy allergiás a nikkelre, kerüli a nikkel tartalmú tárgyak – például ékszerek, övcsatok – viselését. Allergia esetén ugyanis ezek a bőrrel érintkezve bőrpírt, viszketést, kiütéseket, bőrszárazságot okozhatnak. Arról viszont már kevesebben tudnak, hogy a nikkel allergiásoknak az élelmiszerek nikkel tartalmára is figyelniük kell, mert ezek elfogyasztása is kellemetlen panaszokkal járhat.

A nikkelallergia-szindróma

Bizonyos élelmiszerek, mint a mogyoró, zab, kakaó (csokoládé), paradicsom koncentrátum, lencse, mandula és dió nikkel tartalma kifejezetten magas. Kisebb mennyiségben, de nikkelt tartalmaz még a teljes kiőrlésű liszt, szója, hal, kagyló és a burgonya is. Elég sok élelmiszer tehát az ünnepi menü gyakori alapanyaga, ezért a következő időszakban az érintetteknél fokozódhatnak a panaszok – figyelmeztet Moric Krisztina.

Photo by Raspopova Marina on Unsplash
Photo by Raspopova Marina on Unsplash

Nikkelallergiásoknál a nikkel tartalmú ételek fogyasztása kapcsán az alábbi tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, hasmenés és székrekedés.

A tünetek súlyossága függ az egyéni érzékenységtől is. Az ünnepi időszakban azonban jellemző, hogy kevésbé figyelünk az étkezésekre, illetve több olyan élelmiszert fogyasztunk, amelyek nikkelt tartalmaznak, ez előhozhatja a tüneteket.

Diétával kezelhető

Moric Krisztina elmondta, hogy panaszok esetén fontos a kivizsgálás, és ha bebizonyosodik, hogy a tünetek hátterében nikkel allergia szindróma áll, akkor diétával lehet megszüntetni a panaszokat. Kezdetben az összes nikkel tartalmú élelmiszer fogyasztását mellőzni kell, majd fokozatosan vissza lehet vezetni egyesével és megfigyelni, hogy jelentkeznek-e a tünetek. Ha kisebb mennyiségben jól tolerálja a szervezet, akkor lehet kevésbé szigorú diétával is panaszmentes.

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés