hirdetés
hirdetés
2022. december. 07., szerda - Ambrus.
hirdetés

Az ödémás láb okai

A vizes, ödémás láb jelensége mögött több ok is meghúzódhat, az egyik lehet ezek közül a szívelégtelenség.

hirdetés

Ödéma akkor alakul ki, ha felbomlik a szövetközti folyadék termelődésének és elvezetődésének egyensúlya, és emiatt a szövetek közötti térben vizenyő szaporodik fel. A jelenség koncentrálódhat csak egyetlen testrészre, de érinthet ezek közül többet is. Nagyon gyakran olyan, enyhébbnek, vagy természetesnek nevezhető okok miatt jelenik meg, mint a túl hosszú ideig tartó ülés, a túl sok sós étel fogyasztása, a premenstruációs szindróma vagy a terhesség. Mindemellett a „vizesedés” mellékhatásként is előfordulhat, hiszen okozhatnak ilyen problémát a magas vérnyomásgyógyszerek, a szteroidok, az egyes gyulladáscsökkentők, ösztrogén-tartalmú szerek, és bizonyos cukorbetegségre rendelt gyógyszerek is.

– Számos olyan betegség van, amelynek egyik tünete az ödémák megjelenése. Ilyen például a májcirrózis, a vesebetegség, a láb vénáinak gyengesége és a szívelégtelenség. Ez utóbbi egy súlyos állapot, amely miatt a szív nem képes elég vért pumpálni a testbe, amelynek így nem biztosított a megfelelő oxigén- és tápanyag ellátása. Magának a szívelégtelenségnek is számos oka lehet, amelyek jórészt inkább időskorban fordulnak elő, ezért a szívelégtelenség is jellemzően az idősebbek betegsége – ismerteti dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont kardiológusa.

Miért jelenik meg az ödéma?

Szívelégtelenség esetén a szervezet adrenalin és noradrenalin hormont szabadít fel, amelyek növelik a pulzusszámot. Erre azért van szükség, mert a szív egyszeri pumpálásával csak kevesebb vért tud a szervezetbe juttatni, így a szervezet megpróbálja növelni a szívverések számát. Ezen kívül a vesék elkezdik visszatartani a sót és a vizet. Ez utóbbi növeli a keringő vér mennyiségét, vagyis némileg javítja a megromlott keringést, ugyanakkor terhet is ró a szívre. A növekvő teljesítmény miatt egyre romló szívelégtelenség miatt a felesleges folyadék kilép a keringés rendszeréből és összegyűlik az egyes testrészekben, ahol kialakul az ödéma. Jellemzően először csak a bokák dagadnak be, később a lábszárak, súlyos esetben akár az egész láb. Az ödémásodás később érintheti a belső szerveket, a tüdőt, a májat, a gyomor-és bélrendszert is.

Mit lehet tenni?

– Elsősorban magát a szívelégtelenséget kell kezelni, így az általa okozott tünetek is enyhülnek. Pangásos szívelégtelenségben többnyire vízhajtókat adunk az ödéma csökkentésére és a magas vérnyomás kezelésére is – hangsúlyozza Vaskó Péter. – Ezen kívül sószegény diétát és vízható ételek fogyasztását javasoljunk a betegnek. Ilyenek például a hagyma, a spárga, az ananász és a görögdinnye. A fáradtság, szapora pulzus, nehézlégzés, gyors súlynövekedés, hasi duzzadás, illetve ödémásodás esetén csak az orvosi ellátás, az EKG, a vérnyomás kontroll és a szívultrahang vizsgálat teszi lehetővé az esetlegesen háttérben álló szívelégtelenség kezelését, illetve az akár végzetes szövődmények megelőzését.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés