hirdetés
hirdetés
2020. június. 07., vasárnap - Róbert.
hirdetés

Az év gyógynövénye: bíbor kasvirág

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2020-ban a bíbor kasvirágot választotta az év gyógynövényének, erről ír Csupor Dezső a Gyógynövénylapon.

hirdetés

Az E. purpurea L. (bíbor kasvirág) az Asteraceae (őszirózsafélék) család tagja. Szára egyenes, elágazó, szőrös vagy csupasz, 60-180 cm magas. A kúpalakú fészket bíborszínű csöves és 2-4 cm hosszú, viszonylag széles, eleinte felálló, később lecsüngő, rózsáspiros nyelves virágok alkotják. Gyöktörzse erősen elágazó, sok vékony gyökérrel.

A bíbor kasvirágot (a gyökeret és a föld feletti részt) belsőleg közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére, a betegség megelőzésére alkalmazzák. A herba hasonló céllal alkalmazható húgyúti fertőzésben is. A gyökér kivonata aknés (pattanásos) bőr esetén is alkalmazható szájon át bevéve. A herba kivonatát külsőleg kisebb sebek kezelésére alkalmazzák. A bíbor kasvirág növényi gyógyszerek és étrend-kiegészítők összetevői között egyaránt megtalálható.

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay

A gyógyhatások jelentős részben az immunrendszer modulálásán alapulnak. Ezért elsősorban a poliszacharidokat, valamint az alkamidokat tartják felelősnek, de újabb eredmények szerint ebben a növény melanintartalmának is szerepe van. Kimutatták a növény baktérium- és vírusellenes hatását is. A poliszacharidok és az alkamidok gyulladáscsökkentő aktivitással is rendelkeznek.

Az Echinacea purpurea nemspecifikus immunstimuláló hatását embereknél is kimutatták. A humán vizsgálatok többségében két standardizált készítményt, az E. purpurea föld feletti részének présnedvét, illetve egy összetett terméket (az E. purpurea, az E. angustifolia, a Thuja occidentalis és a Baptisia tinctoria kivonatainak kombinációját) alkalmaztak. Számos randomizált, kettős vak, placebókontrollos vizsgálatban bizonyították, hogy a kasvirágkivonat felsőlégúti fertőzésekben alkalmazva jelentősen rövidítette a gyógyulás idejét. Megfázás, felsőlégúti betegség esetén a készítmények elsősorban akkor hatásosak, ha az első tünetek megjelenésekor elkezdik a szedésüket. Időben megkezdett kezelés esetén a betegség enyhébb tünetekkel jár és a betegek gyorsabban meggyógyulnak.

 Az Echinacea fajok alkalmazása biztonságos, jelentős nemkívánatos hatást nem írtak le. Immunszupresszív terápia (pl. szervátültetés után), krónikus progresszív betegségek (pl. TBC, szklerózis multiplex, leukémia, HIV-fertőzés) esetén alkalmazásuk ellenjavallt. Terhesség és szoptatás esetén biztonságosságuk nem bizonyított, ezért használatuk nem ajánlott. 12 év alatti gyermekek részére alapvetően nem javasolt gyógyászati célú alkalmazásuk, de az egyes készítmények esetén az életkori korlát ettől eltérő lehet. Az Asteraceae család valamely fajával szembeni allergia esetén fennáll a keresztallergia kialakulásának eshetősége, írja többek között Csupor Dezső a Gyógynövénylap portálon.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés