Az érszűkület lesz a középpontban a februári Semmelweis Egészségnapon

Az érszűkület megelőzésére és korai felismerésének fontosságára hívják fel a figyelmet a februári Semmelweis Egészségnapon, közölte a Semmelweis Egyetem érsebészeti tanszékének vezetője az M1 aktuális csatornán.

hirdetés

Sótonyi Péter azt mondta, hogy az érszűkület népegészségügyi probléma, amely korai stádiumban sokkal sikeresebben gyógyítható, késői stádiumban viszont végtagvesztéssel is járhat. Tünetei közé tartozik a terhelésre jelentkező fájdalom, kezelése életmódváltással és gyógyszerekkel, szükség esetén műtéttel történik.

Az egészségnapon az érszűkületről való tájékoztatás mellett többek között kardiovaszkuláris oktatást tartanak, amelynek keretében a heti minimum négy órán át intenzív testmozgást végző amatőr sportolók szűrővizsgálatokon vehetnek részt. Továbbá egy előadás keretében beszámolnak egy kutatási stádiumban lévő módszerről is, amely arról szól, hogyan lehet olyan szívizomsejteket létrehozni, amely pótolni tudja az elhaltakat.

Az egészségnapot február 8-án a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán tartják.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A bíbor kasvirágot (a gyökeret és a föld feletti részt) belsőleg közönséges megfázás tüneteinek enyhítésére, a betegség megelőzésére alkalmazzák. A herba hasonló céllal alkalmazható húgyúti fertőzésben is. A gyökér kivonata aknés bőr esetén is alkalmazható szájon át bevéve. A herba kivonatát külsőleg kisebb sebek kezelésére alkalmazzák.