hirdetés
hirdetés
2022. december. 03., szombat - Ferenc, Olívia.
hirdetés

Az erektilis diszfunkció terápiája – a „kék tablettán” kívüli lehetőségek

Elsősorban életmódbeli változtatások javasolhatók azoknak, akik erektilis diszfunkcióval küzdenek. A gyógyszeres és sebészeti megoldásokat tekintve a foszfodiészteráz-5 gátló vegyületeken túl tesztoszteron-szubsztitúció, alprosztadil, vákuumos eszközök és implantátumok állnak rendelkezésre.

hirdetés

Az erektilis diszfunkcióban érintett férfiak közül csak körülbelül minden ötödik fordul szakemberhez segítségért. Az életmódbeli változtatások mellett a foszfodiészteráz-5- (PDE-5) enzimgátló hatóanyagok (pl. avanafil, szildenafil, tadalafil, vardenafil) alkalmazása jelenti a terápia fő csapásvonalát.

Életmódbeli változtatások

Az erektilis diszfunkció általában 40 éves kor fölött jelentkezik. A teljesítménykényszer, a stressz, a mozgáshiány, a jelentős mértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás és az alvászavarok okai vagy súlyosbító faktorai lehetnek a panaszoknak.

Az erektilis zavarok számos esetben érrendszeri problémákra vezethetők vissza. Nem véletlen, hogy a panaszok jelentkezése esetén a vérnyomást, a vérzsírszintet és a vércukorszintet is vizsgálják. „A pénisz a szív antennája” mondás ebben a helyzetben különösen helytálló. Az erektilis diszfunkció fellépése ugyanis sok esetben figyelmeztető jel egy később bekövetkező szívinfarktusra, vagy nem-kívánatos kardiovaszkuláris eseményre.

Nem árt áttekinteni, hogy milyen gyógyszereket szed a beteg

Bizonyos gyógyszerek szedése kiválthat erekciós problémákat. Ide sorolhatók a béta-blokkolók, a tiazid típusú diuretikumok, a Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek, illetve az antidepresszánsok is.

Lehetséges, hogy tesztoszteronhiány okozza a bajt

Enyhe tesztoszteronhiány fennállása esetén heti háromszori sporttevékenységet ajánlanak a szakemberek, ugyanis az fokozza a tesztoszteron-szintet. Lehetőség van gyógyszeres tesztoszteron-pótlásra is. Vizsgálatok eredményei alapján a tesztoszteron-pótlás (pl. tesztoszteron-tartalmú géllel) szexuális működésre kifejtett hatása mérsékelt. Bár a vizsgálatban résztvevők a libidó átmeneti emelkedéséről számoltak be, ami néhány hónap elteltével alábbhagy, a tesztoszteron-adagolás erektilis diszfunkcióra kifejtett hatása a szildenafillal elérhető hatással nem összehasonlítható.

A kék tabletta és a társai igazoltan hatásosak

A PDE-5-gátló hatóanyagok alkalmazása az érintett férfiak mintegy 70 százalékának segít a kívánt mérték erekció elérésében. Ahhoz, hogy ezeknek a gyógyszereknek a hatása kialakuljon, szexuális stimulációra van szükség. Ügyelni kell arra, hogy a bevételük lehetőleg ne zsíros ételek fogyasztásával egyidejűleg történjen, ugyanis az késleltetheti a hatáskezdetet. Egy adott készítmény négy alkalommal való kipróbálása javasolható az érintetteknek ahhoz, hogy meg tudják ítélni, esetükben haszonnal jár-e az adott gyógyszer szedése.

A várt hatás elmaradása sokszor arra vezethető vissza, hogy a betegek ismeretlen (internetes) forrásokból szereznek be a hatóanyagot kétes mennyiségben tartalmazó, PDE-5-gátló hatóanyagúnak mondott, hamisított készítményeket.

Prosztata-operáció után is rendelhet az orvos PDE-5-gátlókat

Prosztata-műtéteket követően viszonylag gyakori az erektilis diszfunkció. A kisdózisú tadalafil-alkalmazás (5 mg/nap) ebben az esetben indokolt lehet. A hatóanyag alkalmazása serkenti a vérkeringést és javítja a szövetek oxigénellátását, továbbá hozzásegít a hajnali merevedés eléréséhez. A gyógyszeres megoldás mellett a gátizomtorna alkalmazása is javasolható, mind az inkontinencia megelőzésére, mind az erekciós képesség javítására/fenntartására.

Végső esetben ott vannak az implantátumok

Amennyiben a PDE-5-gátlók adagolása nem vezet eredményre, akkor vákuumpumpás eszközök alkalmazásával lehet próbálkozni. Másik alternatíva az alprosztadil alkalmazása. Emellett szóba jöhetnek a barlangos testekben elhelyezett implantátumok, amiket operációval kell a péniszbe illeszteni.

Ezek a kívülről nem látható, szemirigid vagy hidraulikusan felpumpálható modellek már több évtizede a terápia részeit képezik. A technika fejlődése azonban nem hagyja érintetlenül ezeket az implantátumokat sem: míg korábban a herezacskóba helyezett irányítószerkezettel és a hasüregben helyet foglaló folyadék-rezervoárral készültek az implantátumok, ma már speciális telefonos applikációkkal is irányítható az, hogy mikor pumpálódjon be a tartályból a folyadék a barlangos testekbe, erekciót előidézve.  

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

Dr. B. L.
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés