2022. október. 07., péntek - Amália.
hirdetés

A tej élet, erő, egészség; vagy mégsem?

Dogmákat döntögetnek a tejjel kapcsolatosan nemrégiben megjelent evidencia-alapú megállapítások.

A tehéntej a növekedést elősegítő faktorok mellett a makro- és mikrotápanyagok széles skáláját tartalmazza. Leszögezendő, hogy ezeknek a makro- és mikrotápanyagoknak nem a tej az egyedüli forrása, azaz megkérdőjelezhető a fogyasztásának a szükségessége.

A tehéntej megítélése az utóbbi időben meglehetősen megosztottá tette a szakembereket. Míg egyesek nélkülözhetetlen, értékes táplálékként, mások egyenesen egészségkárosítóként tartják számon. Nemrégiben a New England Journal of Medicine hasábjain jelent meg egy empirikus evidencián alapuló tanulmány, ami segítheti a tejnek a táplálékok palettáján való elhelyezését.

Mégsem segít a csontritkulás megelőzésében?

A tej és tejtermékek fogyasztása melletti egyik fő érv az (volt), hogy a tejben gazdag táplálkozás, elsősorban a magas kalciumbevitelre visszavezethetően, véd a csonttörésektől és a csontritkulástól. Napjainkban ez a megállapítás már nem biztos, hogy megállja a helyét, ugyanis paradox módon éppen azokban az országokban a legmagasabb a csípőtáji törések gyakorisága, ahol a legmagasabb a tejfogyasztás. Lehetséges azonban, hogy ebben az esetben nincs szó ok-okozati kapcsolatról, mert a kalcium mellett a D-vitamin-státusz, az etnikai hovatartozás és számos más tényező is befolyásolhatja a csonttörési rizikót.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Mindegy, hogy zsíros vagy sovány tejet fogyasztanak

A vizsgálatok eredményei arra mutatnak rá, hogy nincs kapcsolat a tejfogyasztás, illetve az elhízás között. Ezen túlmenően, nem igazolható összefüggés a tejfogyasztás és a diabétesz, valamint a tejfogyasztás és a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikója között sem. Meglepő, de statisztikailag abban a tekintetben nincs különbség, hogy valaki sovány vagy zsíros tejet fogyaszt-e.

Egyes daganatok kockázata nőhet, másoké csökkenhet

A nagy mennyiségben fogyasztott tejtermékek és a prosztatadaganat, illetve az endometrium- és emlőrákok közötti kapcsolat nem zárható ki. Magyarázatul szolgálhat az, hogy a jelentősebb tejfogyasztás az inzulin-szerű növekedési faktor szintjének az emelkedésével jár.

Más esetekben viszont csökkenhet a tejfogyasztás hatására a daganatkockázat, mint az például a béldaganatok esetén feltételezhető,- valószínűleg a tej magas kalcium-tartalmára visszavezethetően.

A joghurt kivétel…

A tejtermékek közül kiemelhetők a joghurtok mint fermentált termékek. A joghurtfogyasztás kedvezően hat az intesztinális mikrobiom összetételére, és feltételezhetően ezen keresztül csökkenti a zsírmáj előfordulásának a kockázatát.

Igyanak-e a gyerekek tejet?

A tejfogyasztás elősegíti a növekedést, és azt, hogy nagyobb testmagasságot érjenek el a gyermekek. A szakemberek úgy vélik, hogy a tejfogyasztás, a tej tápanyagokban gazdag voltára tekintettel elsősorban azokban a régiókban előnyös, ahol a rendelkezésre álló egyéb táplálékok minősége/mennyisége nem kielégítő.

Amennyiben jó minőségű, magas tápértékű ételek állnak rendelkezésre, a nagy mennyiségű tejfogyasztás akár rizikókkal is társulhat, például az a későbbiekben fokozhatja a csonttörés valószínűségét.

 

Forrás:

NEJM

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Jogszabályfigyelő